Foto: AFI

Līgo svētkus svinot, mums patīk kārtīgi paēst, nobaudīt kādu dzērienu un sildīties pie ugunskura. Šiem svētkiem piemīt sava burvība, gan lasot Jāņu zāles un pinot tās vainagā, gan arī mazliet salstot no lietus, kas gan šogad mūs, saskaņā ar sinoptiķu prognozēm, mūs netraucēs. "Euroaptiekas" farmaceite Zane Melberga portālam "Rutks" stāsta, kam jābūt katra līgotāja somā, lai lustēšanos neizjauktu nepatīkami starpgadījumi.

Lai svētkus nesabojātu kukaiņu kodumi, farmaceite iesaka līdzi ņemt repelentu – kukaiņu atbaidīšanai domātu aerosolu. Tie pasargās gan no odiem, gan ērcēm.

Ja nu tomēr svētku laikā kāds kukainis ir bijis tik izmanīgs, lai iekostu, ļoti noderēs pretniezes gels un arī tabletes, kas mazinās alerģisko reakciju. Īpaši svarīgi šie līdzekļi ir maziem bērniem, jo viņiem var būt ļoti saasināta reakcija uz kukaiņu kodumiem. Ja svētkus svinēsi kopā ar bērniem, tad šiem līdzekļiem ir obligāti jābūt līdzi.

Esam jau pieraduši, ka svētku laikā līst un saulīte mūs nelutina, bet šogad sinoptiķi mums sola brīnumu – siltu un saulainu laiku! Lai droši baudītu sauli, ir nepieciešams aizsargkrēms pret saules kaitīgo starojumu (UVA/UVB stariem). Maziem bērniem un grūtniecēm ir īpaši jutīga āda, tādēļ to vajadzētu aizsargāt ar spēcīgāka aizsargfaktora krēmiem, proti, +50 UVA/UVB. Cilvēki ar tumšu ādas krāsu, kuri labi panes sauli, var izvēlēties vājākas aizsardzības krēmu. Svarīgi ir izlasīt, vai krēmu ir jāatjauno pēc peldēšanās. Ir krēmi, kuri ir ūdensizturīgi un nav atkārtoti jāuzklāj pēc peldes.

Ja saules ir bijis par daudz, tad svarīgi ir ādu atvēsināt un sasmērēt ar kādu nomierinošu/ mitrinošu krēmu. Vislabāk palīdz deksopantenolu saturošas putas vai krēms. Šie līdzekļi palīdzēs arī gadījumā, ja esi neapdomīgi darbojies ugunskura tuvumā, jo labi dziedē apdegumus. Svarīgi ir atcerēties, ka pūslīšus, kuri rodas apdeguma vietā, nevajag pārdurt vai pārgriezt. Šādā veidā palielinās infekcijas un rētu veidošanās risks.

Drošībai noderēs arī plāksteru komplekts un kāds atvēsinošais aerosols sasitumiem. Šobrīd ir radīti arī speciālie tulznu un noberzumu plāksteri, kuri ir jāuzlīmē uz vairākām dienām. Tie ļoti noderēs, ja svētkos plāno uzvilkt savas jaunās kurpes.

Nav noslēpums, ka šajos svētkos mums patīk kārtīgi paēst un baudīt dažādus gāzētus dzērienus. Tā ir ļoti liela slodze gremošanas sistēmai un aknām. Farmaceite iesaka jau dienu iepriekš sākt lietot kādu hepatoprotektoru – līdzekli, kas aizsargā aknas un veicina to normālu darbību.

Ēdieni, kurus gatavo uz grila vai dzīvas uguns, nav vairākuma ikdienas ēdienkartē, tādēļ pēc to baudīšanas svētkos var rasties smaguma sajūta vēderā. Lai šādas sajūtas nebūtu, Melberga iesaka, ēdot grilētus ēdienus, vienlaikus lietot enzīmus saturošus līdzekļus lielākā devā, jo minimālais efekts parādās tikai pie 10000 enzīmu vienībām vienā reizē.

Svētku laiks ir brīvdienu laiks. Braucot atpūsties, mums negribas, lai būtu jāuztraucas par sāpēm vai temperatūru. Īpaši tas attiecas uz maziem bērniem, jo viņi ir īpaši jutīgi pret vietas maiņu, troksni un dienas režīma izmaiņām. Drošības dēļ un lai būtu mierīgāks prāts, labāk ir paņemt līdz kādu temperatūru pazeminošu, pretdrudža un pretsāpju sīrupu bērniem un tabletes pieaugušajiem. Bērniem un pieaugušajiem gulēt mierīgi, kad blakus kāds trokšņo, var palīdzēt ausu aizbāžņi.

Vienmēr atceries, cik labi ir, kad, gadoties nelaimei, pa rokai ir tas, kas var palīdzēt. Svētkos bieži notiek neparedzēti starpgadījumi, tāpēc ir svarīgi par visu padomāt un nodrošināties ar lietām, kas var noderēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!