Foto: Shutterstock

Alvejā ir vairāk nekā 200 aktīvo vielu, to skaitā vitamīni, minerāli, aminoskābes, taukskābes. Alvejas lapās ir želejveida viela, kas sastāv no 99% ūdens. Cilvēki alvejas labās īpašības atklājuši jau vairāk nekā pirms 5000 gadiem un izmantojuši to savas veselības uzlabošanai, vēsta portāls http://happyandraw.com

Alveja ir bagāta ar vitamīniem un minerālvielām

Alvejas sastāvā ir tādi vitamīni kā vitamīns A, C, E, holīns, B1, B2, B3, B6, kā arī vitamīns B12, kas ir atrodams vien dažu augu sastāvā. Tā satur arī dažādas minerālvielas, piemēram, kalciju, magniju, cinku, hromu, nātriju, dzelzi.

Aminoskābes un taukskābes

Alvejas sastāvā ir arī aminoskābes un taukskābes. Auga sastāvā ir 22 cilvēka organismam nepieciešamo aminoskābju. Savukārt tā sastāvā esošās taukskābes ir ļoti noderīgas, lai mazinātu alerģijas simptomus vai gremošanas traucējumus, piemēram, omega 3 taukskābes piedalās prostoglandīnu sintēzē, kas mazinās ar alerģiju saistītu iekaisumu.

Uzlabo organisma spēju pielāgoties

Alveja palielina organisma dabisko spēju pielāgoties ārējām izmaiņām, kā arī pretoties slimībām. Uzskata, ka alveja līdzsvaro organisma sistēmu, stimulējot aizsardzības un adaptīvo mehānismu.

Veicina gremošanas sistēmas uzlabošanos

Pareizi funkcionējošs gremošanas trakts ir atslēga uz labu veselību. Alveju izmanto, lai attīrītu gremošanas traktu un uzlabotu tā darbību. Alveju lieto caurejas vai aizcietējumu gadījumā. Tā spēj arī samazināt organismā esošo cilvēkam nevēlamo baktēriju daudzumu, saglabājot zarnu mikrofloru līdzsvarā.

Izmanto, veicot detoksikāciju

Alvejas sastāvā esošā želejveida viela palīdz absorbēt zarnu traktā esošos toksīnus un izvadīt tos no organisma. Detoksikācijas procesā tas palīdzēs atbrīvoties no organismā nevēlamajām vielām un uzlabos tā darba spējas.

Uzlabo imūnsistēmu

Alvejas sula stimulē makrofāgu darbību, kas savukārt aizsargā organismu no dažādiem vīrusiem. Tās sastāvā ir arī antioksidanti, kas palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem, kas veicina novecošanos. Alveju izmanto arī, lai mazinātu un novērstu drudzi.

Ādas veselības uzlabotājs

Alveja ir arī plaši atzīta kosmētikas līdzekļu nozarē, pateicoties tās ārstnieciskajām īpašībām. Tā kā alvejas sastāvā ir 99% ūdens, tad to izmanto ādas mitrināšanai. To izmanto arī brūču dziedēšanai, apdegumiem, nobrāzumiem. Alveja darbojas arī kā pretsāpju līdzeklis, kas mazina brūču radītās sāpes. Alveja sniegs tūlītēju palīdzību, ja nogriezīsiet tā kātu, ieliksiet ledusskapī, laiciņu paturēsiet, un tad, ja ir saules apdegums, berzēsiet to pret apdegušo vietu. Alveja spēj arī piegādāt skābekli ādas šūnām, nomierina ādu un veicina labāku asins plūsmu.

Kā lietot alveju?

Alveju var lietot, gan, izspiežot no lapas mīkstumu un liekot uz brūcēm, gan pievienojot to dažādiem maisījumiem, sulām vai tējām, kas palīdzēs cīnīties ar sāpošu kaklu, aizcietējumiem, apdegumiem, varžacīm un citām problēmām.

Alvejas mizu nav ieteicams lietot.

Saglabājiet mērenību un piesardzību

Lai arī šis augs ir bagāts ar veselībai noderīgām vielām, ar to nevajadzētu aizrauties un lietot to mērenās devās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!