Foto: Shutterstock

Lai gan vasara šķiet pagājusi tā īsti nemaz nesākusies, siltuma grādu un ultravioletā starojuma rekordi tika sasniegti. Pēc vasaras noteikti jāpārbauda ādas veselība, no sākuma mājas apstākļos, ja rodas aizdomas par ļaundabīgiem pigmentiem, jāpierakstās pie dermatologa uz dziļāku izmeklēšanu. Kā atpazīt dažāda veida dzimumzīmes un kādēļ svarīgi laikus uzsākt ārstēšanos? Skaidro dermatovenerologs Raimonds Karls.

Dzimumzīmes ir tās, kas uz ādas ir jau kopš dzimšanas, par nēvusiem sauc ādas pigmentus, kas parādās dzīves laikā, bet melanoma ir ļaundabīgs audzējs, tā atklāšanas gadījumā, nekavējoties jāuzsāk ārstēšanās.

Ādas veidojumu novērtēšanas kritēriji:

  • dzimumzīmes veidojums – tam jābūt simetriskam. Veidojumam pa visu perifēriju jābūt vienādām robežām, nav labi, ja viena mala izteikta, bet otra nav skaidri saskatāma;
  • labdabīgs veidojums parasti ir vienā vai divās krāsās. Ja ir vairāk nekā divas krāsas, šāda dzimumzīme noteikti jāparāda ārstam un labāk speciālistam šajā jomā;
  • uzmanība jāpievērš tām dzimumzīmēm, kuru diametrs pieaug par vairākiem milimetriem pāris mēnešu laikā;
  • dzimumzīmes virsmai jābūt gludai. Ja tā sāk mainīties (uz tās veidojas kreveles, zvīņas, tā mitro, asiņo), nekavējoties jādodas pie dermatologa.
To, vai dzimumzīme ir labdabīga vai ļaundabīga, noteiks speciālists.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!