Foto: AFP/Scanpix
Rudens ir ne tikai ražas, bet arī dažādu vīrusu un veselības ligu laiks. Viens no labākajiem veidiem, kā sevi pasargāt, ir, spēcinot organismu ar dažādiem veselīgiem un vērtīgiem produktiem, kas audzēti pašu zemē. Viens no sakņaugiem, kas satur patiešām daudz vērtīgu vielu, ir burkāns. Lai arī to parasti neizmanto pret saaukstēšanos, tajā esošie vitamīni un citas vērtīgās vielas stiprinās imunitāti, kas šajā laikā ir īpaši būtiska.

Oranžajās, saldenajās saknēs ir arī daudz vielu, kas noder acu veselības uzlabošanai, asinsspiediena kontrolēšanai un par vēža riska mazināšanai. Gardo dārzeni droši var ēst svaigu (tāds tas būs arī pats vērtīgākais), veselīga ir arī tā sula. Tāpat to ir iespējams izmantot dažādu gardu, tiesa, ne vienmēr ļoti veselīgu un diētisku ēdienu pagatavošanā.

Iedvesmojoties no “Healthline” un “Medical News Today” piedāvājam iepazīties tuvāk ar kraukšķīgo burkānu, tā vērtīgajām īpašībām un pagatavošanas metodēm.

Ja vēlies uzzināt par citu vērtīgu sezonas produktu ietekmi uz veselību, ieskaties šajos rakstos:

Burkānu sastāvs – ūdens, ogļhidrāti un lērums vērtīgu vielu

Apmēram 86 līdz 95 procentus no burkāna veido ūdens. Otra nozīmīgākā viela gardajās saknēs ir ogļhidrāti – to daudzums var būt līdz pat 10 procentiem. Burkāni ir diezgan diētiski, jo 100 gramos ir tikai 41 kalorija un nepilni pieci grami cukuru. Šķiedrvielu dārzenī ir uz pusi mazāk nekā cukura. Tauku burkānos praktiski nav. 100 gramos dārzeņa ir 0,2 grami tauku. Nelielos daudzumos sakņaugā atrodamas arī omega 6 taukskābes.

Jāpiebilst, ka burkāna glikēmiskais indekss ir salīdzinoši zems. Tas nozīmē, ka ogļhidrāti uzsūcas lēnām un neizraisa strauju cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs pēc maltītes. Termiski apstrādātiem burkāniem šis rādītājs ir augstāks nekā svaigiem. Produkti ar zemu glikēmisko indeksu ir īpaši ieteicami cilvēkiem, kas cieš no diabēta, jo palīdz izvairīties no nevēlamām cukura līmeņa svārstībām.

Burkāni ir lielisks A vitamīna avots, tāpat tajos ir atrodams K vitamīns. Sakņu dārzeņos ir arī vairāku veidu B vitamīni un kālijs. Burkānos ir daudz vērtīgu augu savienojumu, kas pozitīvi ietekmē veselību un palīdz samazināt dažādu slimību risku.

Acu veselībai, gremošanas uzlabošanai un vēža riska mazināšanai

Foto: stock.xchng

Ļoti daudz pētījumu par burkāniem veikts, koncentrējoties uz tajos esošajiem augu savienojumiem – karotinoīdiem. To iekļaušana uzturā tiek saistīta ar vairāku vēža veidu riska samazināšanu. Burkānos esošās vielas var mazināt prostatas, zarnu, kuņģa un krūšu vēža risku. Kādā pētījumā atklāts, ka burkānu sulas ekstrakts ierobežo leikēmijas šūnu attīstību. Agrāk karotinoīdus saistīja arī ar zemāku plaušu vēža risku, bet jaunākie pētījumi liecina – augu savienojumi no šīs vēža formas nepasargā. Jāpiebilst gan, ka nekādā gadījumā nevar pieņemt, ka burkāni ārstē vai pasargā no vēža. Tie var palīdzēt nedaudz mazināt slimības risku, bet ne to izslēgt.

Burkāni noderēs arī sirds un asinsvadu slimību riska mazināšanai. To ēšana palīdz normalizēt holesterīna līmeni asinīs. Tāpat burkāni var palīdzēt tiem, kas cenšas atbrīvoties no liekā svara. Dārzeņos ir maz kaloriju, bet tie palīdz saglabāt sāta sajūtu ilgāku laiku, tādā veidā ļaujot samazināt uzņemto kaloriju daudzumu.

Burkānus mēdz uzskatīt arī par brīnumlīdzekli acu veselības uzlabošanai. Jāteic, ka šis uzskats, lai arī krietni pārspīlēts, nav pilnīgi nepamatots. Burkānos esošā A vitamīna trūkums var pasliktināt cilvēka spējas redzēt krēslā un pustumsā. Situāciju var uzlabot, ēdot produktus, kas satur A vitamīnu. Tāpat burkānos esošie karotinoīdi palīdz mazināt ar vecumu saistītu mākulas deģenerāciju.

Jau minēts, ka burkāni ir noderīgs produkts diabēta pacientiem. Oranžais dārzenis satur zināmu daudzumu šķiedrvielu, kas lieti noder asinsspiediena mazināšanā. Tā kā burkānos ir C vitamīns, tie palīdz spēcināt imunitāti un atvairīt dažādas slimības, kas rudens sezonā ir īpaši būtiski.

Burkānu ēšana netiek saistīta ar nopietniem riskiem veselībai. Uzmanīgiem jābūt cilvēkiem, kas uzņem papildu A vitamīnu. Tā pārdozēšana var kaitēt veselībai, tāpēc šādās situācijās ar burkānu ēšanu pārspīlēt nevajadzētu. Protams, mērenība jāievēro ikvienam. Burkānu nevajadzētu padarīt par uztura pamatu.

Ieteikumi gardai burkānu pagatavošanai

Burkāni visvērtīgākie būs svaigi, tāpēc tos noteikti vari izmantot dažādu salātu gatavošanai. ļoti vienkārši pagatavot var rīvētus burkānus ar ķiplokiem un krējumu. Atliek tikai pievienot sāli, nedaudz olīveļļas un citronu sulas gardākam un veselīgākam rezultātam. Smādējami nebūs arī rīvēti burkāni ar krējumu un sēkliņām. Ja vēlies pagatavot kaut ko sarežģītāku vai palutināt sevi ar kādu našķi, ieskaties "Tasty" recepšu krājumā.

Burkānu sviests

Foto: Shutterstock

Burkānus var ne vien sarīvēt salātos, bet arī ziest uz maizes, pavisam ātri un vienkārši no tiem pagatavojot garšvielām pagātu un krēmīgu burkānu sviestu.

Lasīt vairāk

Burkānu ievārījums ar citroniem

Foto: Shutterstock

Burkānu ievārījums ar citroniem – ievārījuma plaukta neparastais viesis.

Lasīt vairāk

Gardā burkānu kūka ar krēmsiera krēmu

Foto: Privātais arhīvs

Kūkas biskvītā valrieksti mijas ar rozīnēm, kokosriekstu skaidiņām un kanēli, bet rīvēti burkāni gādā par nepārspējamu sulīgumu. Jau tā kārdinošo garšu buķeti papildina maigs krēmsiera krēms, kas bagātīgi ziests starp biskvīta kārtām. Recepti iesaka Jeļena Kreismane.

Lasīt vairāk

Pikantie tomātu un burkānu salāti korejiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Pikanti tomātu un burkānu salāti korejiešu gaumē, kas paredzēti ātrai apēšanai nedēļas laikā. Sulīgie salāti būs deāla piedeva grilētas gaļas vai zivs ēdieniem. Tā kā tie tiek gatavoti un uzglabāti burciņā, tad salāti būs arī varen ērti līdzņemšanai piknikos pie dabas krūts.

Lasīt vairāk

Kabači ar burkāniem un ķiplokiem ziemai

Foto: Privātais arhīvs

Pārbaudītu kabaču salātu recepti iesaka Silvija Ozoliņa.

Lasīt vairāk

Īpaši veselīgs citrusu–burkānu kokteilis ar ingveru

Foto: Publicitātes foto

Šis kokteilis būs ideāla vitamīnu un antioksidantu "bumba"! Smūtijā esošie citrusaugļi nodrošinās ķermeni ar C vitamīnu (C vitamīna daudzums šajā dzērienā pat nedaudz pārsniedz dienas devu).

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie kāpostu un burkānu salāti pikantā etiķa marinādē

Foto: Privātais arhīvs

Pārbaudītu recepti īpaši kraukškīgiem un vienkārši pagatavojamiem burkānu un kāpostu salātiņiem pikantā etiķa marinādē iesaka "Tasty" lasītāja Diana Lapinska.

Lasīt vairāk

Ķirbju un burkānu salāti ar āboliem

Foto: Shutterstock

Kad maltīti gribas papildināt ar ko svaigu un veselīgu, pagatavo šos atspirdzinošos ķirbju un ābolu salātus ar kraukšķīgām ķirbju sēkliņām.

Lasīt vairāk

Siera salāti ar burkāniem, zirnīšiem un majonēzi

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami burkānu – siera salāti ar zirnīšiem un majonēzi.

Lasīt vairāk

Saldais biezpiena un burkānu sacepums ar mannu

Foto: Shutterstock

Gardais biezpiena un burkānu sacepums ar mannu - pilnam vēderam bez smaguma sajūtas.

Lasīt vairāk

Burkānos un ķiplokos taukšķēti turku zirņi

Foto: DELFI

Lai darba dienās nebūtu jākar zobi vadzī, vērts brīvdienās iegādāties pāris bundžiņas turku zirņu, ko ātri pārvērst garšīgos sautējumos. Apcep pannā sīpolus, burkānus un ķiplokus, piešauj zirņus un sātīgas vakariņas gatavas!

Lasīt vairāk

Burkānu kēkss

Tā kā mūsu mājās ir ieviests jauns noteikums – nekādu veikalā pirkto našķu, bet vakarā pie tējas sagribējās kaut ko gardu, tad nācās sadomāt kaut ko ātri un vienkārši pagatavojamu. Manuprāt, mafini un kēksi ir vismazāk laikietilpīgie un visvairāk adaptējamie mājās pagatavojamie našķi.​

Lasīt vairāk

Burkānu čatnijs

Foto: Shutterstock

Burkānu čatnijs - pikanta piedeva burciņā.

Lasīt vairāk

Vistu aknu pastēte ar burkāniem

Foto: Shutterstock

Garšīgām maizītēm vistu aknu pastēte ar burkāniem.

Lasīt vairāk

Burkānu zupa ar pupiņām

Foto: Shutterstock

Vienkārša un ļoti garda burkānu krēmzupa, kurā iemaisītas konservētās pupiņas. Zupai svaiguma noti piešķirs svaigā citronu sula.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!