Foto: Shutterstock

Mēs parasti skatāmies sev acīs krāsojot skropstas vai pārbaudot, cik ļoti sarkanas mūsu acis ir padarījusi kāda alerģija vai iepriekšējā vakara izklaides. Ārsti spēj daudz vairāk. Izrādās, ka acis ir ne tikai dvēseles, bet arī veselības spogulis. Businessinsider.com apkopotie dati ir tiešām pārsteidzoši - cik gan daudz acis var atklāt par tavu veselību!

"No acīm iespējams "nolasīt" tiešām neparastu informāciju," apgalvo doktors Čārlzs P. Vilkinsons – Amerikas Oftalmoloģijas akadēmijas klīnikas pārstāvis. "Tā ir vienīgā ķermeņa daļa, kurā var redzēt atklātus asinsvadus un redzes nervu, kas ir cilvēka smadzeņu daļa. "Pateicoties tam, acīs var novērot vairāk nekā 30 slimību simptomus. Tādēļ acu speciālisti – oftamologi un optometristi, bieži vien ir pirmie, kuri pamana veselības problēmas.

Uzņēmuma "VSP Vision Care" veiktajā pētījumā, kurā tika iesaistīti 120 tūkstoši pacientu, tika konstatēts, ka tieši acu pārbaudē atklāja 34% no visiem diabēta saslimšanas gadījumiem, 39% no paaugstināta asinsspiediena gadījumiem un 62% no paaugstināta holesterīna līmeņa gadījumiem.

Liela daļa šo pacientu nemaz nenojaustu, ka viņiem ir nopietnas veselības problēmas, ja nebūtu apmeklējuši acu ārstu. Lūk, simptomi, kurus var novērot mūsu acīs, un kas dažkārt liecina par nopietnākām kaitēm.

Sarkani punktiņi


Foto: Shutterstock
Sarkani punktiņi
, kas ir asins izplūdumi acīs, liecina par iespējamu diabētu - slimību, ar kuru, balstoties uz ASV Slimību un profilakses centra prognozēm, dzīves laikā sirgs 40% amerikāņu. Ja cukura līmenis asinīs ir pārāk augsts, asinsvadi tiek bloķēti un sāk pietūkt. Tā rezultātā tīklenē atrodamie mazie asinsvadi var plīst un izraisīt asins izplūdumus. Šī problēma, ja tai nepievērš uzmanību, var izraisīt redzes traucējumus vai pat aklumu.

Asins izplūdumu acīs var izraisīt arī daudzas citas kaites, sākot no spēcīga klepus un beidzot ar acs ābola gļotādas iekaisumu un sēnīšu infekcijām.

Niezošas, pietūkušas, sarkanas acis


Foto: Shutterstock
Niezošas, pietūkušas, sarkanas acis
ir bieži sastopams alerģiju simptoms, kuras nereti izraisa ziedputekšņi, putekļi vai dzīvnieku blaugznas. Acu pilieni var mazināt šos simptomus, it īpaši tad, ja to sastāvā ir antihistamīns, bet izvairies no iekšķīgi lietojama antihistamīna preparātiem, jo tie var padarīt acis sausas, tādējādi vēl vairāk pasliktinot situāciju.

Acu sausums


Foto: Shutterstock
Acu sausumu
izraisa gan lūkošanās datora ekrānā, gan miegazāļu, sāpju remdētāju vai nemieru mazinošu medikamentu lietošana. Arī autoimūnās slimības var izraisīt acu sausumu. Tas it īpaši manāms tiem, kas sirgst ar Šergēna sindromu - mitrumu radošos dziedzerus iznīcinošu organisma darbības traucējumu kopumu, kas lielākoties sastopams gados vecāku sieviešu vidū.

Tālredzība


Foto: Shutterstock
Progresējot tālredzībai
, lielākā daļa cilvēku ar laiku zaudē spēju saskatīt tuvumā esošo, piemēram, to kas rakstīts ēdienkartē, bet arī konkrēti medikamenti, tādi kā - antidepresanti, antihistamīni un diurētiķi, var izraisīt neatgriezeniskus redzes traucējumus - prezbiopiju jeb vecuma tālredzību.

Miglaina redze


Foto: Shutterstock
Miglainu redzi
var izraisīt vesels lērums redzes problēmu, bet cilvēkiem, kuri jau cieš no paaugstināta asinsspiediena, tas var būt brīdinājums nekavējoties doties pie ārsta. Cilvēkam, kura redzi pasliktinājušas paaugstināta asinsspiediena blaknes, nekavējoties nepieciešama ārstēšana, jo apdraudēta ne tikai redze.

Pēkšņi gaismas uzplaiksnījumi vai plankumi


Foto: Shutterstock
Pēkšņi gaismas uzplaiksnījumi vai plankumi
liecina par iespējamu tīklenes plīsumu. Daži cilvēki ko tādu piedzīvo migrēnu laikā vai kā normālu novecošanas pazīmi. Taču, pēkšņu gaismas plankumu vai uzplaiksnījumu skaita pieaugumu mēdz izraisīt arī tīklenes plīsumi, kurus nepieciešams ārstēt. Par šo problēmu liecina arī tas, ja papildus uzplaiksnījumiem un plankumiem piedzīvoti arī perifērās redzes traucējumi vai zudums, kas liecina par ļoti iespējamu tīklenes atslāņošanos.

Acu melanoma


Foto: Shutterstock
Acu ārsti bieži vien ir pirmie, kuri konstatē saslimšanu ar dažiem vēža paveidiem. Acu ārsts var konstatēt
acs melanomu
, kas ir rets melanomas paveids, bet to ir vienkārši konstatēt, aplūkojot acis ar spogulīti. Pēc doktora Vilkinsonā domām: "ja izslēgti citi acu spiediena un sāpju izraisītāji, acu ārsts var pārbaudīt, vai iespējams, ka pacientam ir smadzeņu audzējs."

Varavīksnene


Foto: Shutterstock
Augsts holesterīna līmenis var izraisīt
baltu gredzenveida līniju veidošanos ap varavīksneni
, un dzeltenīgu izciļņu veidošanos uz acu plakstiņiem. Arī citas veselības problēmas var izraisīt balto līniju veidošanos, taču jebkurā gadījumā tas liecina, ka jādodas pie ārsta, lai pārbaudītu holesterīna līmeni asinīs.

Daudzajiem slimību simptomiem, kurus var konstatēt aplūkojot acis, vajadzētu pārliecināt cilvēkus, ka ikgadēja redzes pārbaude nav velta laika šķiešana. Ikgadēja pārbaude it īpaši nepieciešama tiem, kuri šķērsojuši 40 gadu robežu. Vilkinsons piebilst, ka liela daļa veselības problēmu tiek konstatētas tieši kārtējās veselības pārbaudes laikā un daudzas no tām var tikt novērstas pirms nopietna kaitējuma rašanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!