Foto: Shutterstock
Protams, lai no mutes nevēdītu nepatīkama dvaka, viens no galvenajiem nosacījumiem ir rūpēties par mutes dobuma higiēnu un veselību. Ja mutes aromāts vienalga nav patīkams, turklāt pastāvīgi, jākonsultējas ar ģimenes ārstu, jo iemesls var būt kāda veselības problēma. Taču, ko iemest mutē, dodoties uz tikšanos, ja elpa ķiplokiem bagātīgas maltītes vai kāda cita iemesla dēļ nav patīkama, bet zobus iztīrīt nav iespējams? Lūk, vairāki vienkārši ieteikumi, ko apkopojis portāls "Zdorovieinfo.ru"!

Vispirms gan par to, kādi var būt nepatīkamas elpas iemesli:

  • nepietiekamas un nepareizas mutes higiēnas dēļ mutes dobumā palikušas pārtikas daļiņas, kurām pūstot, rodas nepatīkams aromāts;
  • mēles netīrīšana, mazgājot zobus – uz tās mīt visvairāk baktēriju;
  • smaganu slimības;
  • infekcijas kaklā, deguna blakusdobumos vai plaušās;
  • noteiktu produktu, piemēram, ķiploku vai sīpolu, klātbūtne maltītē,
  • smēķēšana, tabakas zelēšana; ‘
  • bieža kafijas dzeršana;
  • sausa mute, kuras iemesli, savukārt, var būt elpošana caur muti aizlikta deguna dēļ, gulēšana vaļēju muti, daži medikamenti utt.;
  • iekšķīgas slimības – diabēts, aknu, nieru, plaušu vai kuņģa slimības.
Ātrie mutes atsvaidzināšanas līdzekļi ir:

Dažādi zaļumi

Foto: Delfi Foto

Pētersīlis – labākais garšaugs cīņai pret nepatīkamu mutes aromātu, jo tam piemīt vienlaikus antibakteriāla un atsvaidzinoša iedarbība. Pēc ēšanas iemet mutē dažas pētersīļa lapiņas, kārtīgi sakošļā un dvaša būs daudz patīkamāka. Pētersīļa lapiņas bieži izmanto ēdiena dekorēšanai kafejnīcās un citās sabiedriskās ēstuvēs. Neatstāj vērtīgo pētersīļa zariņu uz šķīvja – izmanto košļājamās gumijas vietā!

Arī citi zaļumi, piemēram, dilles, baziliks un, protams, piparmētra, lieliski palīdz atbrīvoties no nepatīkamas dvakas. Tos var vai nu izmantot elpu atsvaidzinošas tējas pagatavošanai, vai vienkārši apēst dažas lapiņas vai zariņus. No zaļumiem gan izņēmums būs sīpollociņi, kas elpu, gluži pretēji, padara apkārtējiem ne pārāk tīkamu.

Jogurts

Foto: Shutterstock

Ja katru dienu baudīsi jogurtu (nesaldinātu), tas mutes dobumā radīs tādu vidi, kurā būs apgrūtināta nelabvēlīgo baktēriju dzīvošana un vairošanās. Kā zināms, tās, barojoties ar ēdiena atliekām, izdala savienojumus ar nelabu smaku. Samazinoties baktēriju skaitam, uzlabosies arī mutes aromāts. Jogurts arī palīdzēs mazināt zobu aplikuma veidošanos un novērsīs smaganu problēmas.

Saldinātam jogurtam gan būs pretējs efekts, jo cukura klātbūtne mutē nelabvēlīgajām baktērijām nozīmē lielas dzīres.

Kraukšķīgie augļi un dārzeņi

Foto: Shutterstock

Blīvi augļi un dārzeņi, kuri kraukšķ, kad tos ēd, lieliski atsvaidzina elpu. Tie ir, piemēram, āboli, burkāni un selerijas. To labvēlīgā iedarbība uz mutes aromātu ir dubulta. Pirmkārt, tos graužot, mehāniski tiek noberzts zobu aplikums, kas automātiski uzlabo mutes aromātu. Otrkārt, tie veicina siekalu izdalīšanos, kuras noskalo no zobiem baktērijas.

Ingvers

Foto: Shutterstock

Indijā un arī citviet pasaulē ingveru izsenis lieto dažādu mutes dobuma infekciju ārstēšanai un mutes aromāta uzlabošanai, jo tam piemīt dezinficējošas īpašības. To var izmantot dažādos veids, bet viens no populārākajiem ir ingvera tēja, kuru gatavo, uzlejot ingvera gabaliņiem karstu ūdeni, pievienojot citrona šķēlīti, reizēm arī dzērvenes vai kanēli – arī šīm sastāvdaļām piemīt antibakteriālas īpašības.

Apelsīni un paprika

Foto: PantherMedia/Scanpix

Baktērijām, kas mīt mutes dobumā un gandē mutes aromātu, ļoti nepatīk C vitamīns. Tādēļ apelsīna, kivi, zemeņu saujas vai kāda cita bagātīga C vitamīna avota notiesāšana noteikti atsvaidzinās elpu. Daudz C vitamīna ir arī paprikā. Apēd dažas šķēlītes, un elpa būs svaiga.

Ar skābenu augļu lietošanu gan ikdienā nevajadzētu pārlieku aizrauties, jo tad var rasties gremošanas traucējumi, kuru ietekmē elpa var kļūt vēl nepatīkamāka.

Zaļā tēja

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kafija pasliktina mutes aromātu, savukārt zaļā tēja – tieši pretēji. Zaļā tēja satur daudz flavonoīdu, īpašu bioloģiski aktīvu vielu, kas ne vien uzlabo dvašu, bet arī iznīcina baktērijas, kas ir nepatīkamā aromāta autores. Un tas ir tikai viens no daudzajiem zaļās tējas sniegtajiem ieguvumiem veselībai.

Krustnagliņas un fenheļa sēklas

Foto: Shutterstock

Pavisam droši vari tās nēsāt somiņā līdzi košļājamo gumiju vietā un vajadzības gadījumā iemest mutē un pakošļāt. Patīkamāka dvaša garantēta!

Fenheļa sēklas daudzas tautas senatnē izmantojušas dziednieciskos nolūkos un arī elpas atsvaidzināšanai. Līdzīgi āboliem un selerijām, tās veicina siekalu izdalīšanos, bet tās noskalo no zobiem aplikumu. Tāpat fenheļa sēklas satur vielas, kam piemīt antibakteriālas īpašības.

Krustnagliņas tām piemītošo antiseptisko īpašību dēļ (krustnagliņās esošās vielas nonāvē mikroorganismus un aizkavē to attīstību) sena latviešu tautas recepte iesaka zobu sāpju mazināšanai. Vajag tikai pakošļāt dažas, un sāpes uz kādu laiku mitēsies. Lai atbrīvotos no zobu sāpju cēloņa gan agrāk vai vēlāk vienalga nāksies apmeklēt zobārstu, tomēr ar nepatīkamu elpu krustnagliņas tiks galā pavisam labi.

Ūdens

Foto: Shutterstock

Vai tas ir kāds joks? Nepavisam! Lai no mutes nevēdītu nepatīkams aromāts, ļoti svarīgi ir dzert pietiekami daudz ūdens. Ūdens gan pats par sevi attīra mutes dobumu, gan veicina siekalu izdalīšanos. Pēc ēšanas ārpus mājām vari vienkārši izskalot muti ar ūdeni – tādējādi izskalosi no zobiem ēdiena atliekas, kur labprāt ieperinās baktērijas.

Piparmētru ledenes vai košļājamās gumijas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Protams, ja nekā cita nav pie rokas, nepatīkamu elpu efektīvi palīdzēs novērst piparmētru ledene vai košļājamās gumija. Tām ne tikai piemīt patīkams aromāts, bet tās arī stimulē siekalu izdalīšanos. Izvēlies ledenes un košļājamās gumijas bez cukura, jo cukurs, gluži pretēji, veicina baktēriju vairošanos un var būt cēlonis sliktam mutes aromātam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!