Foto: DELFI
Stāvot pie aptiekas plauktiem, nereti ir grūti izvēlēties – vai ņemt vitamīnus ar kādu patīkamu garšu, krāsainos un garšīgos sīrupiņus pret klepu bērniem, vai tomēr labāk pirkt negaršīgos, jo varbūt tie ir efektīvāki. "Rutks.lv" vērsās pie klīnikas "Premium Medical" ģimenes ārstes – pediatres Gerdas Leitānes, lai noskaidrotu, vai garšas un krāsas uzlabošana neietekmē medikamentu efektivitāti.

Izrādās, ka tas, kādā krāsā ir tabletes vai ka klepus sīrupam ir zemeņu garša, efektivitāti neietekmē, jo aktīvā viela šādos medikamentos ir tikpat, cik preparātos bez uzlabotās garšas vai krāsas, skaidro ārste.

"Manā praksē ir bijuši bērni, kam ir alerģija pret medikamentiem, tomēr to parasti izraisa tieši aktīvā viela, kas ir, piemēram, antibiotikās. Krāsvielas un garšas, kas ir medikamentos, ir mazāks ļaunums nekā tās, kas krāsainajās konfektēs, jo visiem medikamentiem ir jāiziet noteikts pārbaužu daudzums un testēšana, kas ilgst apmēram 13 gadus, tādēļ tie medikamenti, kas nonāk tirgū, ir droši. Savukārt pārtikai tik stingru prasību nav."

Krāsas medikamentiem gan neesot tikai skaistumam, bet tādēļ, lai cilvēkiem būtu vieglāk atcerēties, kas tiek lietots – ikviens ārsts pastāstīs, ka saskāries ar situāciju, kad pacients saka, ka lietojot "tās rozā tabletes". 

Tāpat ražotāji bieži medikamentus un to iepakojumus izgatavo dažādās krāsās, lai tie atšķirtos, un katra krāsa liecinātu par konkrētu aktīvās vielas devu kapsulā. 

Tomēr, lieku reizi jāatgādina, ka medikamenta patīkama garša vai skaista krāsa var iekārdināt bērnus un viņi var paši tos "saēsties", domājot, ka tās ir konfektes, tāpēc visi medikamenti jāglabā mazajiem nepieejamās vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!