Foto: Shutterstock
Viens no populārākajiem un zināmākajiem saldumiem pasaulē ir šokolāde. To izmanto dažādos konditorejas izstrādājumos, saldajos ēdienos, konfektēs un citur. Lai arī šokolāde ir našķis, tai piedēvē arī dažādas veselību uzlabojošas un ķermeni stimulējošas īpašības. Izrādās, ka daļa no uzskatiem par salduma lietošanu veselības un prāta spēju uzlabošanai patiešām atbilst patiesībai.

Protams, lietojot šokolādi, nevajadzētu ieslīgt galējībās. To ieteicams ēst ļoti nelielos daudzumos, jo ir bagāta kalorijām un tai var būt pievienots lērums citu vielu, kas organismam nebūt nenāk par labu. Der arī paturēt prātā, ka šokolādes var būt arī ļoti atšķirīgas, tāpēc ieteicams pievērst uzmanību tam, kas rakstīts uz iepakojuma, un atšķirt tumšo no piena vai baltās šokolādes.

Ja kādreiz vēlies pārsteigt savus mīļos ar kādu pašas rokām gatavotu gardumu, šokolāde var lieliski noderēt. Tā ir daudzu brīnumgardu saldo ēdienu un našķu sastāvā. Mājās gatavotas trifeles izklausās kārdinoši, vai ne? Šeit atradīsi ne vienu vien recepti grēcīgajam kārumam.

Dažādā šokolāde. Ne visus izstrādājumus var saukt šajā vārdā

Foto: Shutterstock
Pirms runāt par to, kā šokolāde ietekmē veselību, ir jāsaprot, ka veikalos ir pieejami trīs produkti, ko mēdz saukt par šokolādi – tumšā šokolāde, piena šokolāde un baltā šokolāde. "Live Science" skaidro, ka tumšā šokolāde satur kakao masu, kakao sviestu, lecitīnus, cukuru un vaniļu. Piena šokolādei papildus pievienoti arī piena izstrādājumi (piena pulveris, piena tauki), baltās šokolādes sastāvs ir ļoti līdzīgs piena šokolādei, bet tajā nav kakao masas.

Cilvēki diskutē ne tikai par to, vai šokolāde ir veselīga, bet arī par to, vai balto šokolādi vispār var uzskatīt par šokolādi. Ļoti daudzi šo izstrādājumu neuzskata par šokolādi, jo tajā nav kakao masas, kas tiek uzskatīta par šokolādes pamatu.

Runājot par šokolādi, kuras sastāvā ir kakao masa, to iedala vēl sīkākās kategorijās. Šokolāde var būt nesaldināta, pagatavota gandrīz tikai no kakao masas, tā var būt saldi rūgta, vidēji salda vai tumšā piena šokolāde. Tāpat, izšķirot dažādus šokolādes veidus, var tik pievērsta uzmanība kakao pupiņu izcelsmei. Par īstu šokolādi uzskata tumšās šokolādes paveidus, nevis piena vai balto šokolādi.

Sirdij, prātam, skaistumam. Našķis, kas uzlabo veselību

Foto: Shutterstock
Ja runā par īpašībām, kas kaut kādā veidā uzlabo veselību, pieminēšanas vērta ir tikai melnā šokolāde. "Healthline" norāda, ka 100 gramos tumšās šokolādes (kakao saturs 70-85 procenti) ir 11 grami šķiedrvielu, 67 procenti no dienā nepieciešamā dzelzs daudzuma, teju viss nepieciešamais mangāns, liels daudzums magnija un vara, kā arī kālijs, selēns, cinks un fosfors. Protams, 100 grami šokolādes ir liels daudzums, un katru dienu tik daudz šī našķa ēst nevajadzētu. 100 gramos šokolādes ir arī 600 kaloriju un ievērojams daudzums cukura.

Jāpiebilst, ka tumšajai šokolādei patiešām piemīt daudz organismam derīgu īpašību, piemēram, tā satur ļoti daudz vērtīgo antioksidantu. Kakao esošās bioloģiski aktīvās vielas uzlabo asins plūsmu un var nedaudz pazemināt asinsspiedienu. Šokolādē esošās vielas uzlabo insulīna jutību un pozitīvi ietekmē holesterīna līmeni asinīs.

Tumšās šokolādes lietošana uzturā var palīdzēt samazināt arī dažādu sirdsslimību risku. Tāpat tajā esošās vielas palīdz pasargāt ādu no apkārtējās vides bojājumiem. Šokolāde palīdz uzlabot arī smadzeņu darbību un kognitīvo funkciju arī vecumdienās. Šokolādē esošās vielas var sniegt arī īslaicīgu enerģijas lādiņu.

Pārspīlēt nevajadzētu. Kā šokolāde var kaitēt veselībai

Foto: Shutterstock
Šokolādei ir ļoti daudz pozitīvu īpašību, bet tā cilvēka organismu var ietekmēt arī negatīvi. "Medical News Today" norāda, ka pastāv pētījumi, kas saista šokolādes patēriņu ar zemāku ķermeņa masas indeksu. Tomēr tas nenozīmē, ka tā palīdz zaudēt svaru. Tieši pretēji, šokolādē ir ļoti daudz kaloriju, tāpēc, cenšoties uzturēt sevi formā, ar šī našķa lietošanu uzturā aizrauties nevajadzētu.

Šokolādē ir arī ļoti daudz cukura, kas izraisa straujas cukura līmeņa svārstības asinīs, kā arī var novest pie zobu bojāšanās. Tāpat šokolādē esošās vielas var izsaukt migrēnas lēkmes cilvēkiem, kas cieš no šīs slimības. Tieša, šajā jautājumā pētījumi ir pretrunīgi. Pārmērīgs šokolādes patēriņš nenāks par labu arī tavai kaulu veselībai – pastāv pierādījumi, ka šis našķis var veicināt kaulu struktūras pasliktināšanos un osteoporozes veidošanos.

Jāpiebilst, ka daļa kakao pulveru, šokolādes batoniņu var saturēt smagos metālus, kas ir kaitīgi nierēm, kauliem un citiem ķermeņa audiem. Jebkurā gadījumā, lietojot šokolādi, jāatceras to darīt ar mēru – daži gabaliņi dienā neko ļaunu nenodarīs, bet regulāri notiesāt pa šokolādes tāfelītei noteikti nevajadzētu.

Brīnumgardi saldie ēdieni, kam nepieciešama šokolāde

Foto: Shutterstock
Šokolāde ir arī neaizvietojams līdzeklis, gatavojot dažādus saldos ēdienus. Tā lieliski noderēs glazūrām, kā arī var būt viena no pamatsastāvdaļām dažādiem saldajiem ēdieniem. Ja esi šokolādes mīlētāja, tev noteikti patiks šīs gardo ēdienu receptes, ko atradām "Tasty" krājumos.

Soli pa solim: mājās gatavoti biezpiena sieriņi šokolādes glazūrā

Foto: Privātā arhīva foto

Saldie sieriņi ar maigu, krēmīgu biezpiena pildījumu, ko ieskauj šokolādes glazūra, ir daudzu kārumnieku iecienīts našķis. Izrādās, biezpiena sieriņus itin vienkārši var pagatavot mājās – lai to paveiktu, būs nepieciešamas vien silikona formiņas un pāris vienkārši produkti. Recepti iesaka lasītāja Dina Janulēviča.

Lasīt vairāk

Mīkstie šokolādes cepumi ar zemesriekstiem

Foto: Publicitātes foto

Sulīgi tumšās šokolādes cepumi ar zemesriekstu gabaliņiem būs gards našķis pie aromātiskas zāļu tējas vai kafijas tases. Recepti piedāvā saldumu zīmols "Laima" sadarbībā ar kulinārijas blogu "Našķoties".

Lasīt vairāk

Soli pa solim: kā pagatavot padomju konditoreju vizītkarti – šokolādīgo torti 'Prāga'

Foto: Shutterstock

Izrādās, ka tortei "Prāga", ko var uzskatīt par īstenu padomju laiku konditorejas tradīciju vizītkarti, nav tieša sakara ar Čehiju, kā maldīgi varētu šķist, ņemot vērā tortes labskanīgo nosaukumu. Patiesība ir tāda, ka šīs tortes recepti velti meklēt čehu pavārgrāmatās, jo tās autors ir padomju gados ārkārtīgi populārā Maskavas restorāna "Prāga" konditorejas ceha vadītājs Vladimirs Guraļņiks, kura garadarbu kontā ir arī vairākas citas populāras receptes, piemēram, torte "Putna piens".

Lasīt vairāk

Mitrais brūnītis ar valriekstiem

Foto: Privātais arhīvs

Vienkārši pagatavojams našķis – mitrais brūnītis jeb braunijs, kurš pa gabaliņam vien izkusīs mutē. Pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Maija Minskere.

Lasīt vairāk

Plānās šokolādes pankūkas ar riekstu krēmu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mīklai pievienots kakao un kanēlis plānajām pankūkām piešķirs īpaši kārdinošu garšu, bet pašgatavots riekstu krēms pacels šo ēdienu jaunos, vēl nebijušos augstumos.

Lasīt vairāk

Šokolādes eklērkūka

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tā vietā, lai piņķerētos, gatavojot daudzus mazus eklēriņus, pārsteidz visus, izcepot lielu eklērkūku ar kārdinošu pildījumu un šokolādīgu glazūru.

Lasīt vairāk

Šokolādes rulete ar 'Cielaviņas' krēmu

Šokolādes biskvīta rulete ar leģendārās tortes "Cielaviņa" krēmu – kārums īpašai dienai.

Lasīt vairāk

Sulīgais banānu–šokolādes kēkss ar kārdinošu glazūru

Foto: Shutterstock

Kad galdā tiek celts sulīgs banānu–šokolādes kēkss, svinības var sākties!

Lasīt vairāk

Soli pa solim: kā pagatavot nepieklājīgi gardos čurros cepumus ar šokolādes mērci

Foto: Shutterstock

Spāņu iecienīto našķi – fritētos čurros stienīšus – gatavo no saldas plaucētās mīklas, ko apvāra sakarsētā eļļā vai cep cepeškrāsnī. Šos maigos un mutē kūstošos mīklas izstrādājumus parasti veido pakava, cilpas vai taisnas nūjiņas formā. Spānijā čurros cepumi ir nopērkami teju uz katra soļa, un tos ir iecienījuši kā bērni, tā pieaugušie. Atliek tikai noskaidrot, kā pašiem savās mājās pagatavot šo gardumu – jo, kā runā spāņu konditori, tas ir pavisam viegli. Pārbaudīsim?

Lasīt vairāk

Sulīgā ķirbju siera kūka ar šokolādes glazūru

Foto: DELFI

Sulīga, mitra, salda, bet ne pārāk šķebinoša, ar kārdinošu glazūru un patīkamu dzērveņu kraukšķi.

Lasīt vairāk

Šokolādes kūka ar krēmsieru un mandarīnu filejām

Foto: DELFI

Kad mandarīnu ēšana svētku laikā ir jau līdz brošai, laiks tos iemānīt vēderā citādākā veidā, piemēram, ar gardām kūkām, saldajiem ēdieniem un pat dzērieniem. Šī kūka lieliski iederēsies mierpilnajā adventes laikā, lai pacienātu pie karstā dzēriena krūzes sev mīļos cilvēkus ar kādu gabaliņu kārdinošas šokolādes kūkas.

Lasīt vairāk

Dubultās šokolādes brūnītis ar sāļo karameli

Foto: DELFI

Brīdinu – dikti trekns un grēcīgs. Un ļoti, ļoti garšīgs.

Lasīt vairāk

Ugunskurā cepti banāni ar šokolādi un maršmeloviem

"Karsts saldais ēdiens, ar ko sasildīties rudenīgā piknikā, laivu braucienā vai vienkārši vēsos brīžos", ar ugunskurā cepto banānu recepti dalās "Delfi" žurnālists Ansis Īvāns. Viņš vienā dienā ar SUP dēli nobrauca visu Salacas upi, par piedzīvoto vari lasīt šeit.

Lasīt vairāk

Grēcīgā šokolādes kūka ar ogām un krēmsieru

Foto: DELFI

Pašā vasaras pilnbriedā tapa šī grēcīgi gardā un vieglā šokolādes kūka, kurai kā punkts uz "i" tika uzliktas pašu dārzā lasītās aromātiskās zemenes, bet droši vari izmantot arī avenes, upenes, jāņogas, mellenes vai citas sezonā aktuālās ogas.

Lasīt vairāk

Šokolādes fabrikas noslēpumi: kādēļ šokolāde mēdz 'nosarmot', un kas ir končēšana

Foto: Shutterstock

Šokolāde ir viens no iecienītākajiem saldumiem ne tikai pasaulē, bet arī Latvijā – tas ir unikāls konditorejas izstrādājums, kas radīts no kakao ar īpašu meistaru lietpratību. Tomēr vien retais zina, ka šokolādei piemīt vairākas unikālas īpašības, tādēļ šoreiz ielūkosimies šokolādes radīšanas aizkulisēs un atklāsim piecas no tām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!