Foto: DELFI

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Terapeitiskās radioloģijas un medicīnas fizikas klīnikā (TRMFK) ir uzstādīta jaunākā staru terapijas plānošanas sistēma, kāda pašlaik pieejama pasaulē, pastāstīja slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova.

Klīnikas vadītājs Arturs Šorubalko stāsta, ka visiem pacientiem, kuriem nozīmēta staru terapija kā onkoloģisko saslimšanu ārstēšanas metode, speciālā plānošanas sistēmā tiek izstrādāts individuālais staru terapijas plāns. "Tajā tiek kalkulēts dozu sadalījums pacienta ķermenī, vadoties pēc ārsta nozīmētās staru terapijas devas. Augusta beigās iepriekš lietotā plānošanas un verifikācijas sistēma tika nomainīta pret jaunāko Aria 13 versiju, kas pasaules tirgū nonāca tikai šā gada martā." 

Jaunajai sistēmai ir augstāka plānošanas sistēmas aprēķinu precizitāte - precīzāka nepieciešamās devas aprēķināšana un pievade pacientam. "Līdz ar to palielinās pacienta drošība, jo tiek saudzēti veselie audi un samazinātas komplikācijas," skaidro Arturs Šorubalko. Jaunā programmatūra ir uzstādīta visiem pieciem pacientu ārstēšanā izmantotajiem lineārajiem paātrinātājiem Latvijas Onkoloģijas centrā.

Līdz ar sistēmas nomaiņu ir uzstādītas arī jaunas darba stacijas (sistēmbloki) ārstiem-onkologiem, medicīnas fiziķiem, kā arī veikti sistēmas uzlabojumi staru terapijas kabinetos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!