Foto: Shutterstock

Pēdas var daudz "pastāstīt" par cilvēka veselību, rakstā "Everyday Health" norāda ortopēds, ķirurgs Lenss Silvermens (Lance Silverman) no Minesotas štata ASV, minot piecas pazīmes, kuras nevajadzētu atstāt bez ievērības.

Ādas sausums un zvīņošanās

Ja āda ap papēžiem vai uz pēdas spilventiņiem ir sausa un saplaisājusi vai zvīņojas, tā var būt brīdinājuma zīme par vairogdziedzera problēmām. Vairogdziedzeris ražo hormonus, kas regulē vielmaiņu, asinsspiedienu, audu augšanu un nervu sistēmas darbību. Sausa āda var liecināt par gausu vairogdziedzera darbību un nepietiekamu hormonu izdali (hipotireozi).

Protams, sausa āda ir pazīme arī daudzām citām, ne tik nopietnām veselības problēmām un reizēm tā kļūst sausāka vienkārši laikapstākļu ietekmē. Taču, ja pamani, ka ne tikai tavu pēdu āda ir sausa, bet ir arī tādi simptomi kā svara pieaugums, roku tirpšana vai redzes traucējumi, nekavējies konsultēties ar ārstu.

Pirksti bez matiņiem

Lai gan matiņi uz kāju pirkstiem izteiktāki un labāk redzami ir vīriešiem, arī sieviešu pirkstus klāj smalki matu stiebriņi. Ja pamani, ka kāju pirkstu matiņu kļūst mazāk vai arī tie paši no sevis izzuduši pavisam, tas nav iemesls priecāties. Šāda parādība var liecināt par asinsrites traucējumiem kājās – matiņi izkrīt, jo asinis tiem nepiegādā gana daudz barības vielu. Viens no izplatītākajiem iemesliem pasliktinātai asinsapgādei pēdās un kāju pirkstos ir perifēro artēriju slimība (PAD), citiem vārdiem, ateroskleroze perifērajās artērijās – holesterīnam nogulsnējoties artēriju sieniņās, tie sašaurinās, un ir traucēta asinsrite.

Ja PAD neārstē, tā var novest līdz infarktam, insultam vai pat gangrēnai kājās un to amputācijai, brīdina Silvermens. Ja tev ir aizdomas par PAD, vērsies pēc padoma pie ārsta. Stāvokli var uzlabot izmaiņas dzīvesveidā – smēķēšanas atmešana, veselīgs uzturs, regulāras fiziskās aktivitātes un tādu PAD progresēšanu veicinošu veselības problēmu kā paaugstināts asinsspiediens, paaugstināts holesterīna līmenis un cukura slimība, ārstēšana.

Pēdu tirpšana

Tāpat kā matiņu izzušana un kāju pirkstiem, arī kāju tirpšana var liecināt par asinsapgādes traucējumiem tajās un perifēro artēriju slimību. Droši vien ikviens ir piedzīvojis kājas notirpšanu pēc ilgstošas sēdēšanas vienā pozā, piemēram, uz papēžiem, vai aizmigšanas neērtā vietā, taču, ja tas notiek regulāri un arī brīžos, kad esi aktīvs, tas ir nopietns iemesls doties pie ārsta.

Kāju tirpšana ir arī viens no biežākajiem perifērās neiropātijas jeb nervu bojājumu simptomiem. Perifērās neiropātijas galvenais cēlonis ir otrā tipa cukura diabēts. Ar to sirgstošajiem ir pasliktināta perifērā asinsrite, tāpēc brūces kājās dzīst ilgāk un tajās bieži pagūst ieperināties infekcija, tā ortopēds.

Ja ik pa laikam saskaries ar pēdu tirpšanu un esi pamanījis, ka savainojumi tev slikti dzīst, konsultējies ar savu ārstu. Lai veicinātu asinsriti un pasargātu sevi no otrā tipa cukura diabēta, rūpējies par regulāru sportošanu un veselīgu uzturu.

Melni plankumi vai svītras zem naga

Ja kāds sāpīgi uzmin kājai vai uz tās uzkrīt kāds smags priekšmets, tumša plankuma izveidošanās zem naga nav nekas neparasts – tas pats zilums vien ir! Taču, ja pamani melnas vai brūnas līnijas zem kājas naga, taču neatminies, ka to būtu traumējis, parādi to ārstam! Tumšas, vertikālas svītras zem naga var norādīt uz slēptu melanomu jeb ādas vēzi. Iespējas vēža ārstēšanā kļūst aizvien labākas, bet pats galvenais, lai uzveiktu slimību, ir pēc iespējas ātrāk to atklāt un sākt ārstēt. Diemžēl slēpta melanoma bieži ilgi paliek nepamanīta, norāda Silvermens.

Kāju nagu krāsas izmaiņas – tai skaitā tumšus plankumus – var izraisīt arī sēnīšu infekcija, un, lai gan šāda diagnoze nešķiet ne uz pusi tik nopietna kā vēzis, arī to nedrīkst atstāt bez ievērības. Ķirurgs iesaka rūpīgi aplūkot savus kāju nagus ik reizi, kad tos griez, un pievērst uzmanību krāsas izmaiņām.

Kāju sāpes no rīta

Daudzi pacienti nāk ar sūdzībām par pēdu sāpēm no rīta, norāda Silvermens. Dedzinošas vai durošas sāpes tad, kad izkāp no gultas un sper pirmos soļus, var liecināt par vairākām veselības problēmām.

Kāju sāpes no rīta var norādīt uz reimatoīdo artrītu jeb locītavu iekaisumu, kas var skart pat vismazākās locītavas. Pēdu sāpes un citas reimatoīdā artrīta simptomus iespējams mazināt, lietojot medikamentus un regulāri vingrojot.

Pēdas (vairāk tieši papēža) sāpes no rīta var izraisīt arī plantārais fascīts – plantārās fascijas jeb platas saites, kas savieno papēža kaulu ar kājas pirkstiem, iekaisums. Pirmie soļi, izkāpjot no gultas, reizēm ir gandrīz neizturami sāpīgi. Kamēr guli, papēdis nesāp, jo saite ir miera stāvoklī, bet, kolīdz sper pirmo soli, tā tiek pastiepta un sāk sāpēt. Kā ārstēt plantāro fascītu, jautā ārstam. Novērst tā veidošanos ir iespējams, ik rītu turpat gultā izpildot stiepšanās vingrojumus kāju un pēdu muskuļiem.

Pēdu sāpes var izraisīt arī muskuļu krampji. Tāpat kā no plantārā fascīta, arī no krampjiem iespējams izvairīties, pastiepjot kāju un pēdu muskuļus, pirms izkāpšanas no gultas.

Tomēr krampju cēlonis var būt arī dehidratācija jeb ūdens trūkums organismā vai kādas minerālvielas (magnija, kalcija, kālija) vai vitamīna (B6, D) trūkums. No tiem atbrīvoties palīdzēs veselīgs un sabalansēts uzturs un pietiekama ūdens daudzuma lietošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!