Foto: Shutterstock

To, ka omega 3 taukskābes ir veselīgas un īpaši labvēlīgi iedarbojas uz sirds un asinsvadu sistēmu, šķiet, zina ikviens. Taču, vai zināji, ka tās atrodamas arī valriekstos, kāpostos un spinātos? Pārbaudi savas zināšanas par šīm vērtīgajām taukskābēm.

1. Lietot omega 3 saturošu uztura bagātinātāju ir tikpat veselīgi kā ēst zivis

Nav tiesa! Jā, gan zivis, kā lasis, tuncis un skumbrija, gan zivju eļļas kapsulas satur vērtīgās omega 3 taukskābes. Tomēr, iekļaujot savā uzturā zivis, tu papildus uzņem daudzas citas vērtīgas vielas, kuru uztura bagātinātājā nav, piemēram, kalciju un B2 vitamīnu. Tāpat zivis ir lielisks olbaltumvielu avots, tādēļ centies tās iekļaut savā ēdienkartē biežāk, vēlams – vismaz divas reizes nedēļā.

Ja tev ir problēmas ar sirdi, iespējams, līdztekus veselīgam uzturam nāksies lietot arī omega 3 taukskābes saturošu uztura bagātinātāju. Konsultējies par to ar savu ārstu.

2. Zivju eļļa ir laba sirds veselībai, jo mazina triglicerīdu, citiem vārdiem, sliktā holesterīna līmeni asinīs

Taisnība! Omega 3 taukskābes, kā dokosaheksānskābe (DHA) un eikozānpentaēnskābe (EPA), kas atrodamas zivīs, mazina triglicerīdu līmeni asinīs, tādējādi mazinot sirds un asinsvadu slimību attīstības risku.

3. Omega 3 taukskābes var uzņemt tikai ar zivīm vai zivju eļļu

Nav tiesa! Lai gan zivis ir bagātīgākais un vērtīgākais omega 3 taukskābju avots, tās atrodamas arī liellopu, cūkas un vistu aknās, kā arī valriekstos un citās dabas veltēs.

Piemēram, ēdot valriekstus, vari uzņemt vērtīgo alfa linolēnskābi (ALA). Tā atrodama arī atsevišķās augu eļļās, visvairāk linsēklu eļļā, kā arī zaļajos dārzeņos, kā kāpostos, ziedkāpostos un spinātos. Nelielā daudzumā organisms ALA sintezē no DHA un EPA, kas atrodamas zivīs.

4. Ja tev jau ir problēmas ar sirdi, zivju eļļa nelīdzēs

Nav tiesa! Tiem, kas sirgst ar kādu sirds un asinsvadu sistēmas kaiti, piemēram, aterosklerozi, zivju eļļas lietošana nāk par labu, jo var aizkavēt stāvokļa pasliktināšanos. Sirds slimniekiem vēlams uzņemt 1 gramu DHA un EPA dienā, vislabāk – ar zivīm, taču talkā var ņemt arī citus omega 3 taukskābes saturošus produktus un zivju eļļu.

Tomēr, ja sirds kaites dēļ regulāri lieto aspirīnu vai varfarīnu, pirms zivju eļļas lietošanas noteikti konsultējies ar savu ārstu, jo arī zivju eļļa šķidrina asinis.

5. Omega 3 taukskābes var līdzēt diabēta gadījumā

Taisnība! Pētījumos ir pierādīts, ka omega 3 taukskābes var mazināt triglicerīdu līmeni asinīs, kas ir ļoti izplatīta problēma cilvēkiem ar cukura diabētu. Pacientiem ar diabētu iesaka uz sava šķīvja likt 85 gramus zivs divas līdz trīs reizes nedēļā.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāla WebMd.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!