Foto: Shutterstock
Kafija ir dzēriens, bez kura neskaitāmi cilvēki nevar uzsākt savas dienas gaitas. Tā palīdz pamosties, vairo možumu un ir daļa no ikrīta rituāla, kas palīdz apjaust – sākusies jauna diena. Lai arī ar kafiju, tāpat kā ar daudziem citiem produktiem, pārspīlēt nevajadzētu, sacīt, ka tā ir ļoti kaitīga. Tieši otrādi – tā organismu var ietekmēt arī pozitīvi.

Piedāvājam iepazīties ar pieciem "Prevention" ekspertu nosauktiem veidiem par to, kā šis dzēriens var palīdzēt uzlabot veselību.

Kafija var samazināt noteiktu vēža formu risku

Protams, kafijas dzeršana nav aizsardzība pret šo smago slimību, bet izrādās, ka aromātiskais dzēriens samazina noteiktu vēža formu risku. Kafijā ir ļoti daudz dažādu vielu, un dažām no tām piemīt pretiekaisuma un pretvēža īpašības, tāpat kafijas pupiņās ir ļoti daudz antioksidantu. Kafijas lietošanu saista ar zemāku melanomas, leikēmijas, prostatas un dzemdes vēža risku. Tāpat aromātiskais dzēriens var palīdzēt samazināt zarnu vēža risku.

Zemāks otrā tipa cukura diabēta risks

Foto: Shutterstock

Pastāv divi cukura diabēta tipi. Pirmo parasti atklāj bērnībā, un speciālisti norāda, ka tam nav zināmu profilakses pasākumu. Otrā tipa cukura diabēts parasti attīstās dzīves laikā, un tā parādīšanās ir saistīta ar dzīvesveidu – liekais svars un mazkustīgs dzīvesveids ir šīs slimības riska faktori. Izrādās, ka tumšais aromātiskais dzēriens palīdz otrā tipa cukura diabēta risku samazināt. Protams, ar kafiju pārspīlēt nevajag, bet šīs slimības riska samazināšanai tā ir ieteicama.

Labāka smadzeņu darbība vecumdienās

Kafija dod enerģiju un ne tikai īstermiņā – tā atstāj pozitīvu ietekmi uz smadzeņu darbību arī ilgtermiņā. Tās lietošanu uzturā saista arī ar zemāku demences risku. Pētnieki pieļauj, ka kofeīns spēj uzlabot prāta spējas – cilvēkiem, kam asinīs ir augstāks kofeīna līmenis asinīs, ir zemāks demences risks.

Pozitīvi ietekmē sirds darbību

Lai arī pārāk liels daudzums kafijas var radīt problēmas, tā var arī uzlabot sirdsdarbību. Gadu desmitiem cilvēkiem ar nevienmērīgu sirds ritmu ir ieteikts izvairīties no kofeīna, bet jaunākie pētījumi liecina, ka tas var normalizēt sirdsdarbību. Tāpat jāpiebilst, ka kafijas lietošana par teju piektdaļu samazina kardiovaskulāro slimību risku, bet insulta risku – pat par 30 procentiem.

Kafija var palīdzēt dzīvot ilgāk

Ņemot ārā, ka kafija samazina dažādu slimību risku, cilvēki, kas to regulāri lieto, bieži dzīvo ilgāk. Ir noskaidrots, ka cilvēki, kas izdzer līdz četrām kafijas tasītēm dienā, vidēji dzīvo ilgāk nekā tie, kas to nelieto vispār.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!