Foto: Shutterstock

Zobu griešana jeb bruksisms ir viens no biežākajiem zobu nodiluma un jutības cēloņiem, kas arī mēdz atstāt tādas nepatīkamas sekas kā galvassāpes, kas rodas žokļa saspringuma dēļ. Latvijas Zobu higiēnistu asociācijas valdes priekšsēdētāja, zobu higiēniste Ieva Apsīte un zīmola "Signal" vadītāja Marita Soha piedāvā piecus ieteikumus, kā atbrīvoties no paraduma griezt zobus.

1. Samazini stresa līmeni

Stress ir viens no galvenajiem iemesliem, kas veicina zobu griešanu. Lai no šī paraduma atsvabinātos, kā arī kopumā uzlabotu vispārējo veselības stāvokli, ir svarīgi maksimāli censties atbrīvoties no stresa, piemēram, veltot laiku meditācijai vai dodoties pastaigāties svaigā gaisā.

Stresu izskaust mūsdienu dinamiskajā vidē ir grūti, bet, ievērojot regulāru miega režīmu, piekopjot veselīgu dzīvesveidu un no sirds atpūšoties, iespējams to mazināt. Pirms gulētiešanas pamasē kakla, plecu un sejas muskuļus, ieslēdz nomierinošu mūziku, lai relaksētos. Vismaz stundu pirms gulētiešanas izslēdz televizoru, datoru un jebkādas spilgtas gaismas ierīces.

2. Atbrīvo žokļa muskuļus

Svarīgi ir atbrīvoties no ieraduma košļāt dažādus priekšmetus, piemēram, zīmuļus vai pildspalvas. Ieteicams arī izvairīties no pārmērīgi biežas košļājamo gumiju lietošanas, jo tā ļauj žokļa muskuļiem vairāk pierast pie sakošanas procesa, veicinot zobu griešanu.

Šī problēma parasti ir novērojama miegā, bet paseko arī ikdienā līdzi, vai zobi šad tad netiek pārlieku stingri sakosti vai griezti. Ja pamani, ka to dari dienas laikā, mēģini atslābināties un atbrīvot žokļa muskuļus.

3. Samazini kofeīna patēriņu uzturā

Jāpārtrauc dzert kafija, enerģijas dzērieni un atspirdzinošie bezalkoholiskie dzērieni, kas satur kofeīnu. Tas ir simulants, kas neļauj prātam un žokļa muskuļiem atslābināties. Ja nespēj izvairīties no kofeīna lietošanas pilnībā, tad vismaz izvairies no to saturošiem dzērieniem divas līdz četras stundas pirms došanās gulēt.

Foto: Shutterstock

4. Konsultējies ar zobārstu vai higiēnistu par zobu kapes izmantošanu

Vislabākās ir individuāli izgatavotas zobu kapes. Zobārsts ņem nospiedumu un zobu tehniķis no speciāla materiāla izgatavo kapi – speciālu uzliku, kas cieši piekļaujas zobu rindai, nosedzot zobus un pasargājot tos no nodilšanas. Kapes var būt gan cietas, gan mīkstākas, bet to, kura ir piemērotāka, novērtēs speciālists.

5. Ievēro pareizu zobu tīrīšanas tehniku

Tā var palīdzēt cīņā ar bruksisma sekām. Zobu griešana bojā zobu emalju, rada plaisas zobos un paaugstina to jutību. Tādēļ, lai nepastiprinātu zobu bojājumus, ir svarīgi ievērot pareizu mutes dobuma higiēnu. Izvēlies zobu birsti ar mīkstiem sariņiem un fluorīdu saturošu zobu pastu ikdienas kopšanai, kā arī zobus tīri ar maigām, slaukošām kustībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!