Foto: PantherMedia/Scanpix

Par omega 3 taukskābju labvēlīgo ietekmi uz veselību vairs neviens nestrīdas. Atšķirībā no piesātinātajiem taukiem, nepiesātinātās taukskābes uz sirds un asinsvadu veselību iedarbojas labvēlīgi – pazemina sliktā holesterīna līmeni asinīs, aizkavē tā izgulsnēšanos asinsvadu sieniņās, tādējādi mazinot aterosklerozes, sirds slimību, infarkta un insulta risku. Viens no bagātīgākajiem un neapšaubāmi pats zināmākais omega 3 taukskābju avots ir lasis, taču – ne vienīgais. Portāls Zdorovie.com apkopojis piecus bagātīgus omega 3 taukskābju avotus, kas nav zivis.

1. Ar zāli barotu liellopu gaļa

Foto: Shutterstock

Zāle ir labs omega 3 taukskābju avots, tādēļ tās lielā daudzumā varam uzņemt, ēdot tādu lopiņu gaļu, kuri laisti ganībās un pēc iespējas vairāk ēduši svaigu zālīti. Jo dabiskāka lopiņa ēdienkarte, jo vairāk tā gaļā vērtīgo omega 3 taukskābju.

Nesen veikti pētījumi apliecinājuši, ka bioloģiskajā gaļā ir par 47 procentiem vairāk vērtīgo omega 3 taukskābju nekā industriāli ražotajā. Par to vairāk lasi šeit.

2. Zaļās sojas pupiņas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Edamame – šīs sojas pupiņas ir ne vien garda uzkoda pie suši, bet arī ļoti vērtīgs omega 3 taukskābju, šķiedrvielu un olbaltumvielu avots.

3. Linsēklu eļļa

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ievēro, ka bagātīgāka ar omega 3 taukskābēm ir tieši linsēklu eļļa, nevis pašas linsēklas. Linsēklu eļļa tiek izspiesta no linsēklām, tāpēc omega 3 taukskābes tajā ir lielākā koncentrācijā. Pašas linsēklas gan, atšķirībā no eļļas, vēl papildus ir arī vērtīgs šķiedrvielu avots.

4. Omega 3 taukskābēm bagātinātas olas

Foto: Shutterstock

Daudzi olu ražotāji, vēloties savu produkciju padarīt pievilcīgāku, vistiņu barībā iekļauj linsēklas, zivju eļļu vai pat aļģes, kā ietekmē tās sāk dēt olas ar lielāku omega 3 taukskābju daudzumu tajās. To, ka oliņas ir bagātīgākas ar omega 3 taukskābēm, ražotāji, protams, nekautrējas norādīt uz iepakojuma. Izmanto to! Šajā gadījumā tas nav vien reklāmas triks.

Vairāk par olu vērtīgajām īpašībām un omega 3 taukskābēm tajās lasi rakstā par to, cik daudz olu drīkst apēst dienā, kur savu viedokli paudis gastroenterologs Anatolijs Danilāns un dietologs Andis Brēmanis

5. Valrieksti

Foto: Shutterstock

Valrieksti, kurus mēdz dēvēt arī par grieķu riekstiem, no visiem riekstiem ir visbagātīgākie ar omega 3 taukskābēm.

Pērn veiktā pētījumā zinātnieki secinājuši, ka divas saujas valriekstu dienā var palīdzēt novērst sirds un asinsvadu slimību attīstību. Par to vairāk lasi šeit.

Par citu riekstu labvēligo ietekmi uz veselību lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!