Foto: Shutterstock

Lai arī pēdējo desmit gadu laikā saslimstība ar tuberkulozi Latvijā ir mazinājusies, patlaban lielākais izaicinājums slimības ārstēšanā ir pieaugošā tuberkulozes izsaucēja – mikobaktērijas – rezistence vai nejutība pret esošajiem medikamentiem, kā arī tuberkulozes izplatības pieaugums HIV inficēto vidū, kas ievērojami sarežģī pacientu ārstēšanu ar līdzšinējiem preparātiem. Tādēļ pēc 45 gadu pārtraukuma radītie divi inovatīvie preparāti multirezistentās un īpaši rezistentās tuberkulozes ārstēšanai ir daudzsološs sasniegums slimības izplatības ierobežošanai Latvijā.

Veselam cilvēkam risks saslimt ar tuberkulozi pēc inficēšanās ar tuberkulozes baktēriju ir 5–10 procenti. Tā kā cilvēka imunitāte ir noteicošais faktors saslimšanai ar tuberkulozi, HIV pozitīvam cilvēkam šis risks ir virs 50 procentiem.

2015. gadā visā pasaulē trešdaļa HIV pacientu nāves gadījumu bija saistīta ar tuberkulozi, savukārt saskaņā ar 2014. gada datiem Latvijā devītā daļa tuberkulozes pacientu ir arī HIV inficēti. Šī ir bīstama tendence, kam jāpievērš pienācīga uzmanība.

"Multirezistentās un ekstensīvi rezistentās tuberkulozes gadījumos mums jāmeklē jaunas ārstēšanas metodes, kā arī nepieciešams pastiprināt atbalstu pacientiem. Tādēļ ļoti daudzsološs ir fakts, ka turpmāk Latvijā tuberkulozes pacientiem būs pieejami tādi antibakteriālie līdzekļi tuberkulozes ārstēšanai kā bedahilīns un delamanīds. Jaunie, inovatīvie medikamenti varētu ievērojami saīsināt pacientu ārstēšanās laiku un mazināt nepieciešamību pacientus hospitalizēt, līdz ar to atvieglojot pacientiem ārstēšanās procesu," stāsta Rīgas Austrumu Klīniskās Universitātes slimnīcas stacionāra Tuberkulozes un plaušu slimību centrs Multirezistentās tuberkulozes nodaļas vadītāja Dr. Līga Kukša.

Multirezistentā tuberkuloze ir tuberkulozes forma, ko izraisa baktērijas, kas nereaģē uz standarta tuberkulozes ārstēšanu. Tuberkulozes baktērijas var kļūt rezistentas pret antibiotikām ārstēšanas laikā, ja tuberkulozes pacients neiziet pilnu ārstēšanas kursu vai tas tiek izpildīts neregulāri (antibiotikas zaudē spēju nonāvēt baktērijas vai apturēt to augšanu).

Saskaņā ar 2014. gada datiem visā pasaulē diagnosticēti 480 000 multirezistentas tuberkulozes gadījumu, savukārt Latvijā 2014. gadā kopumā tika reģistrēti 637 tuberkulozes gadījumi, no kuriem 63 gadījumos tika pirmreizēji diagnosticēta multirezistence. Šo pacientu vidū apmēram 18 procentiem konstatē īpaši izteiktu rezistenci, kuras gadījumā vieni no galvenajiem medikamentiem pacientu ārstēšanā tagad ir bedahilīns vai delamanīds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!