Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, ka ikviena farmaceita pienākums ir aptiekas klientiem sniegt konsultāciju par medikamentu pareizu lietošanu un glabāšanu. Taču atsaucīgi un laipni farmaceiti ar lielāko prieku sniegs arī profesionālus padomus par veselības aprūpi, kā arī atbildēs uz citiem interesējošiem jautājumiem. Ko vēl var pajautāt farmaceitam, kad viņš vaicā: "Kā vēl varu jums palīdzēt?", stāsta aptieku tīkla "Apotheka" sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa.

1. Kad jālieto šīs zāles?

Laiks, kad tiek lietotas zāles, var ietekmēt, cik efektīvi tās iedarbojas un kāda ir blakusparādību varbūtība. Vienas zāles jālieto tikai no rīta vai vakarā, bet citas – tukšā dūšā vai tikai pēc ēšanas. Tas pats attiecas arī uz zāļu tējām, vitamīniem un uztura bagātinātājiem. Tāpēc obligāti pajautā farmaceitam par vispiemērotāko lietošanas laiku un devām.

2. Vai zālēm ir būtiskas blakusparādības?

Blakusparādību spektrs var būt ļoti dažāds. Vairumā gaidījumu tām var būt viegla diskomforta raksturs, kas diezgan ātri pāriet, piemēram, gremošanas sistēmas traucējumi vai miegainība, taču mēdz būt arī ļoti komplicētas un pat dzīvībai bīstamas blakusparādības. Tādēļ, jautājot farmaceitam par iespējamajām zāļu blakusparādībām, noskaidro, cik liela ir varbūtība, ka lietošanas instrukcijā minētās situācijas var atgadīties tieši ar tevi.

3. Vai ir citi medikamenti, no kuru lietošanas man vajag izvairīties?

Lai farmaceits varētu atbildēt uz šo jautājumu, pastāsti viņam par visiem recepšu un bezrecepšu medikamentiem, kurus šobrīd lieto. Un neaizmirsti informēt arī par tik ikdienišķu preparātu kā vitamīnu un pretsāpju zāļu lietošanu – zinot tavu "zāļu ēdienkarti" pēc iespējas precīzāk, farmaceits varēs piemeklēt tādas zāles, kuras savstarpēju mijiedarbību rezultātā neveicinās nevēlamas blakusparādības.

4. No kādiem pārtikas produktiem un dzērieniem jāizvairās?

Papildus zāļu saderībai noskaidro, vai tās var kaut kādā veidā mijiedarboties ar uzņemto pārtiku. Teju katrā otrajā zāļu lietošanas instrukcijā ir teikts, ka tās nevar kombinēt ar alkoholu, taču tā nav vienīgā lieta, ko var būt nepieciešams izslēgt no savas ēdienkartes. Piemēram, dažas zāles var izraisīt blaknes, ja tās lieto kopā ar kofeīnu saturošiem dzērieniem (kafiju, tēju, enerģijas dzērieniem), bet diurētiskie līdzekļi, kas veicina urīna veidošanos un izdalīšanos, var izraisīt problēmas tiem cilvēkiem, kuri ēd pārtiku ar augstu kālija saturu (aknas, kāposti, kartupeļi, lapu dārzeņi, pākšaugi, rieksti, rozīnes, āboli, banāni, sēnes, tomāti u.c.).

5. Ko darīt, ja izlaista deva?

Ieteikums, kā rīkoties šādā situācijā, ir atkarīgs no katra preparāta individuāli. Dažas zāles jālieto precīzi vienā un tajā pašā laikā, citādi to iedarbība mazinās. Bet citas jāuzņem tieši pirms vai pēc ēšanas. Pārrunājot ar farmaceitu šos gadījumus, samazināsi risku, ka aizmirstā deva traucēs ārstēšanās procesam.

6. Cik ilgi jālieto?

Dažas zāles ir jālieto ilgstoši, bet citas, piemēram, antibiotikas, tikai noteiktu laika periodu. Un neatkarīgi no to veida, neatbilstošs lietošanas ilgums – pārāk garš vai pārāk īss – var izraisīt nopietnas sekas. Piemēram, antibiotiku ātrākas lietošanas pārtraukšanas gadījumā vari izraisīt baktēriju rezistenci, kā rezultātā nākamreiz šīs pašas antibiotikas vairs nebūs iedarbīgas.

7. Kā uzglabāt?

Lielākā daļa zāļu ir jāuzglabā sausā un tumšā vietā istabas temperatūrā – vislabāk mājas aptieciņā, kamēr citas ir nepieciešams uzglabāt ledusskapī. Aprunājies ar farmaceitu, kā uzglabāt medikamentus un kā pareizi atbrīvoties no neizmantotajām zālēm vai tām, kurām beidzies derīguma termiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!