Foto: Shutterstock

Līdz ar rudens atnākšanu un saulītes aizvien retāko viesošanos debesjumā daudzi jau dienas laikā sāk justies noguruši un miegaini. "Woman" apkopojis padomus, kā atjaunot enerģijas resursus un atkal justies spēkpilnam.

1. Noteikti brokasto

Ir svarīgi katru rītu ieturēt brokastis, un parūpējies, lai šī maltīte būtu minerālvielām un vitamīniem bagātīga. Laba izvēle būtu, piemēram, bezpiedevu jogurts vai auzu pārslu putra ar augļiem un riekstiem, svaigi spiesta sula, smūtijs vai svaigi augļi, kas sniegs enerģiju pirmajam dienas cēlienam un darīs možu.

2. Neaizraujies ar kofeīnu saturošiem dzērieniem

Kafija, protams, ir gards un uzmundrinošs dzēriens, par to neviens nestrīdas. Taču nelaime tāda, ka, dzerot kafiju, mēs patiesībā apmānām organismu, sniedzot tam vien īslaicīgu enerģijas pieplūdumu. Kofeīnam ir stimulējoša iedarbība, taču kafija nesniedz organismam daudz vērtīgu minerālvielu un vitamīnu, tikai gluži kā pātagas cirtiens liek tam sasparoties, izmantojot paša atlikušos enerģijas resursus. Pēc kofeīna iedarbības beigām parasti iestājas vēl lielāks nogurums.

Labāk izvēlies veselīgākus dzērienus – zāļu tējas, morsus, sulas, galu galā tīru ūdeni. Ne velti saka – ūdens ir dzīvība. Vajadzētu izdzert vismaz pusotru litru negāzēta ūdens dienā.

3. Atsakies no "smaga" ēdiena

Droši vien pazīstama aina: ēst gribas tā, ka nevari sagaidīt pusdienas, un, kad pusdienlaiks beidzot ir klāt, kārtīgi pieēdies, bet pēc tam darba vietā galva smaga un velk uz miegu. Ne izsalkums, ne pārāk "smagu" ēdienu baudīšana tev enerģiju nesniegs, tāpēc pārskati savus ēšanas paradumus.

Galvenais – neēd pārāk daudz vienā reizē! Labāk ir ēst mazāk, bet biežāk. Labāk atturies no trekniem ēdieniem un miltu izstrādājumiem, kas gremošanas sistēmai sagādā lielu slodzi. Kombinē gaļu un zivi ar dārzeņiem, nevis kartupeļiem. Ieviešot šādas izmaiņas, nošausi divus zaķus uzreiz – jutīsies mundrāks un liekie kilogrami sāks rukt.

4. Sāc beidzot nodarboties ar sportu

Diemžēl liela daļa cilvēku laiku ekonomē uz fizisko aktivitāšu rēķina. Tomēr – sākot regulāri izkustēties, enerģijas kļūst vairāk, un līdz ar to vari izdarīt vairāk! Vari iet uz fitnesa klubu vai vingrot mājās – tava izvēle! Arī garas pastaigas nāks par labu veselībai. Galvenais – lai fiziskās aktivitātes ir regulāras.

5. Labi izgulies

Lai no rīta justos možs, nepieciešams pietiekami izgulēties. Lai pilnvērtīgi atpūstos, pieaugušam cilvēkam nepieciešamas vismaz astoņas stundas miega. Nepietiekama izgulēšanās negatīvi iespaido gan darbspējas, gar ārējo izskatu!

Atsakies no filmu skatīšanās vai sēdēšanas pie datora līdz vēlai naktij, labāk dodies ātrāk pie miera! Sajūta no rīta būs pavisam cita.

6. Ja labi strādā, vajag arī labi atpūsties

Mēs esam pieraduši dzīvot hroniska laika trūkuma apstākļos un pastāvīgā steigā. Tas izraisa stresu, bieži vien arī konfliktus ar kolēģiem un tuviniekiem.

Tādēļ ir ļoti svarīgi iemācīties ne tikai kārtīgi strādāt, bet arī kārtīgi atpūsties, tā atgūstot spēkus. Speciālisti iesaka reizi dienā "apstāties" un kaut pusstundiņu veltīt tikai un vienīgi sev.

Katram ir jāatrod savs atslābināšanās veids. Kāds izvēlas relaksēties vannā, kurai piepilināta kāda aromātiska ēteriskā eļļa, kāds klausās nomierinošu mūziku un meditē, kāds lasa grāmatu, bet kāds mīlējas. Visi šie paņēmieni mazina stresu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!