Foto: Shutterstock
Citronzāle ir tropisks augs ar saldu citrona aromātu, spēcīgu citrusa garšu un neskaitāmām, veselību uzlabojošām īpašībām. Karsta vai auksta, citronzāles tēja, kā vairums zaļo tēju, tonizē, nomierina un atsvaidzina. Tās pielietojums ir patiešām plašs, citronzāli izmanto gan skaistumkopšanā, gan veselības uzlabošanai.

Citronzāles koncentrāts tiek plaši izmantots farmācijas un skaistumkopšanas industrijās. Tajā ir ļoti daudz mangāna, dzelzs, kā arī organismam nepieciešamie B1, B2, B3, B6 un B9 vitamīni. Citronzāle satur antioksidantus, flavonoīdus un fenola savienojumus, kas palīdz nodrošināt iespaidīgu ārstniecisko īpašību klāstu. Citronzāles galvenā sastāvdaļa ir citrāls, kam piemīt pretsēnīšu un antibakteriālas īpašības, vienlaikus nodrošinot arī izteiktu citrona smaržu.

Dažādie citronzāles izmantošanas veidi

Ādas kopšana: citronzāle ir iecienīta kā ādas tonizējošs līdzeklis un efektīvs tīrīšanas līdzeklis taukainai ādai. Pateicoties savām savelkošajām un antiseptiskajām īpašībām. tā palīdz cīnīties arī ar akni. Citronzāle palīdz nostiprināt ādas audus un uzlabot poras, vienlaikus dziļi attīrot tās. Lietojot citronzāles produktus, rūpīgi jāuzmanās, jo neatšķaidīta citronzāles lietošana dažos gadījumos var izraisīt ādas kairinājumu.

Holesterīns: citronzālei piemīt antihiperlipidēmiskas un antihiperholesterinēmiskas īpašības, kas palīdz uzturēt veselīgu holesterīna līmeni. Pētījumi liecina, ka regulāra citronzāles lietošana rada ievērojamus rezultātus, saglabājot veselīgu triglicerīdu līmeni un samazinot ZBL holesterīna līmeni organismā. Tas palīdz novērst lipīdu uzkrāšanos asinsvados, veicina netraucētu asins plūsmu artērijās un novērš dažādus sirdsdarbības traucējumus, piemēram, aterosklerozi.

Detoksikācija: citronzāle palīdz attīrīt ķermeni un palīdz izskalot kaitīgas toksiskas vielas no organisma, pateicoties savām diurētiskajām īpašībām. Detoksikācija palīdz nodrošināt dažādu orgānu labāko regulāciju, ieskaitot aknas un nieres, vienlaikus palīdzot samazināt urīnskābes līmeni. Citronzāles diurētiskais efekts palīdz palielināt urinācijas daudzumu un biežumu, kas palīdz uzturēt gremošanas sistēmas veselību, izvadot taukus un palīdzot uzturēt tīru ķermeņa sistēmu.

Aptaukošanās: citronzāle satur citrālu, kas ir pierādīts efektīvs līdzeklis cīņā pret aptaukošanos. Tas novērš vēdera tauku uzkrāšanos un veicina uzglabātās enerģijas izmantošanu, kas palīdz novērst svara pieaugumu, kas ir saistīts ar nepareizu uzturu. Tas veicina veselīgu vielmaiņu un paaugstina taukskābju oksidēšanu organismā.

Foto: Shutterstock
Ķermeņa aromāts: Citronzāle tiek izmantota dezodorantu ražošanā, pateicoties tās attīrošajām un antibakteriālajām īpašībām, kas palīdz cīnīties ar nepatīkamu ķermeņa smaku un novērš sēnīšu un baktēriju infekcijas. To var arī pievienot kāju vannām, lai dezinficētu iekaisušas kājas ar nepatīkamu aromātu.

Kuņģa darbības traucējumi: pētījumi parāda, ka citronzālei piemīt pretmikrobu un antibakteriālas īpašības, kas palīdz cīnīties ar infekcijām, ko izraisa dažādi patogēni. Citronzāle palīdz novērst kuņģa un zarnu trakta traucējumus, piemēram, kuņģa čūlas, kā arī palīdz stimulēt zarnu darbību un uzlabo gremošanu. Citronzāļu pretiekaisuma īpašības palīdz mazināt aizcietējumus, čūlaino kolītu, caureju, sliktu dūšu un kuņģa sāpes.

Bezmiegs: citronzāle palīdz nomierināt nervus un atbrīvot muskuļus, kas veicina dziļu miegu. Pētījumi liecina, ka citronzāles tējai ir nomierinošas un hipnotiskas īpašības, kas palīdz palielināt miega ilgumu un kvalitāti.

Elpošanas sistēmas traucējumi: citronzāle plaši tiek izmantota Ājurvēdas medicīnā, lai ārstētu klepu un saaukstēšanos. Kopā ar citām ārstnieciskajām sastāvdaļām tajā esošais C vitamīns palīdz atbrīvoties no deguna blaknēm, gripas un citiem elpošanas traucējumiem, piemēram, bronhiālās astmas.

Drudzis: citronzāle piemīt pretdrudža īpašības, un tā ir pazīstama arī kā "drudža zāle", pateicoties tās labvēlīgajai iedarbībai, kas palīdz mazināt drudzi. Citronzāles antipirētiskais un sviedrēšanas efekts plaši tiek izmantots Ajūrvēdas medicīnā, lai izārstētu drudzi, izraisot ķermeņa svīšanu.

Imūnsistēma: citronzāle palīdz atjaunot dzīvībai svarīgas sistēmas, kas darbojas organismā, ieskaitot gremošanu, elpināšanu, izdalīšanos un nervu sistēmu. Tā palīdz labāk absorbēt barības vielas un stiprina organisma imūnās aizsardzības mehānismu. Citronu ekstrakts labvēlīgi ietekmē citokīnu pretiekaisuma darbību, bet citokīni ir signalizācijas molekulas, caur kurām šūnas sazinās un reaģē organismā. Pētījumi liecina, ka citronzālei piemīt pretiekaisuma darbība, un tās sastāvdaļas, piemēram, citrāls, var cīnīties ar iekaisuma negatīvu iedarbību uz citokīnu ražošanu.

Šūnu veselība: citronzālei piemīt antioksidantās īpašības, kas palīdz aizsargāt ķermeņa šūnas no skābekļa brīvajiem radikāļiem. Tā arī palīdz asins attīrīšanā un nostiprina liesu, lai atbrīvotos no bojātām sarkanajām asins šūnām. Citronzāle atbalsta asiņošanas funkciju, kas palīdz veidot baltās asins šūnas. Tā palīdz stimulēt šūnu atjaunošanos procesu. Folāta un kālija saturs citronzāles stumbrā un lapās palīdz veicināt DNS sintēzi un šūnu dalīšanās procesu.

Tūska: citronzāle ir efektīvs līdzeklis pret ūdens aizturi ķermenī jeb tūsku. Tā veicina limfas maiņu, attīra limfātiskos vadus un palīdz mazināt pietūkumu.

Tomēr, lietojot citronzāli, ir jābūt uzmanīgam. Kaut gan citronzāle tiek uzskatīta par drošu līdzekli, citronzāles eļļu vai zāļu tējas lietošana, kas izgatavotas no citronzāles, dažiem cilvēkiem var izraisīt alerģiskas reakcijas. Ja rodas jebkādi alerģiski simptomi, vienmēr ieteicams pārtraukt citronzāles eļļas lietošanu un nekavējoties vērsties pie ārsta.

Citronzālei piemīt laktāciju veicinošas īpašības, kas palīdz uzlabot piena veidošanos krūtīs. Tā ir arī efektīvs līdzeklis, kas palīdz veicināt menstruālo plūsmu un palīdz mazināt menstruācijas krampjus un diskomfortu. Tā palīdz mazināt pietūkumu un var efektīvi cīnīties pret varikozi. Lietojot citronzāli piesardzīgi, tā ir pierādījusi sevi kā ārkārtīgi vērtīgu līdzekli, kas palīdz nodrošināt ļoti daudz dažādu dziedināšanas procesa uzlabojumu.

Raksta tapšanā izmantoti materiāli no "Web Md", "Usda" un "Organic Facts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!