Foto: Shutterstock

Dzīve bez stresa nav iedomājama, jo ar dažādām problēmsituācijām sastopamies teju ik uz soļa un stress ir normāla organisma reakcija uz tiem. Taču skaidrs ir viens – pārāk daudz stresa organismam par labu nenāk. Gluži vienalga, vai to izraisījis saspringts periods darbā, gatavošanās svarīgai prezentācijai vai kreņķi privātajā dzīvē, ilgstoši augsts stresa hormonu līmenis organismā var novest pie dažādām veselības problēmām, tostarp depresijas un ar trauksmi saistītiem traucējumiem.

Labā ziņa ir tāda, ka, apgūstot efektīvus paņēmienus stresa mazināšanai, tu vari visai žigli nomierināties un atgūt emocionālo līdzsvaru, lai kur atrastos, neļaujot stresam pārņemt tevi savā varā un būtiski ietekmēt ikdienu.

Izmēģini ātrās metodes stresa aizgaiņāšanai, ko, konsultējoties ar ekspertiem, apkopojis "Health", un izvēlies sev piemērotākās! Dažām no tām pietiek vien ar minūti vai trim, bet citām vajadzēs maķenīt ilgāku laiku, tādēļ, kuru izmantot, skaties pēc situācijas.

1 minūtes metode: elpo dziļi

Vispirms vislabāk apsēdies, bet vari arī likt lietā šo metodi stāvus, iztaisno muguru. Elpo dziļi – tā, lai ieelpas laikā krūškurvis izplešas, bet izelpojot – atgriežas sākumstāvoklī. Vari uzlikt katru plaukstu savā pusē uz ribām, lai sajustu, vai tas izdodas. Seko, lai elpojot pleci nekustas uz augšu un uz leju – tiem jāstāv mierā. Būtiski, ka izelpai vienmēr jābūt pusotru līdz divas reizes garākai par ieelpu. Vari skaitīt līdzi: ieelpa – viens, divi, izelpa – viens, divi, trīs, četri. Dziļā jeb diafragmālā elpošana mazina stresu, atbrīvo muskuļus un nomierina prātu.

2 minūšu metode: apēd nedaudz šokolādes

Kādā pētījumā tā dalībnieki katru dienu divu nedēļu garumā apēda 40 gramus tumšās šokolādes un atklājās, ka tas viņiem palīdzējis samazināt stresa hormonu līmeni organismā, vēstī "Health". Lieta tāda, ka šokolāde satur aminoskābi triptofānu, kas nepieciešama serotonīna jeb tā dēvētā laimes hormona sintēzei organismā, tādēļ, baudot šokolādi, uzlabojas garastāvoklis. Tāpat arī cukurs nomierinoši iedarbojas uz nervu sistēmu.

Daudzi depresijas un trauksmes mocītie instinktīvi ēd daudz saldumu, jo tie uzlabo omu. Ar šokolādes un citu saldumu ēšanu gan nevajadzētu pārspīlēt, jo ilgtermiņā tas var novest pie liekā svara veidošanās. Tajā pašā laikā 40 grami labas tumšās šokolādes dienā – it īpaši stresa situācijā – noteikti nāks tikai par labu.

3 minūšu metode: paskaties uz sniegpārsliņas attēlu

Kad pārņēmis stress, vienkārši paraugies uz sniegpārsliņas, gliemežvāka, papardes zariņa vai zibens spēriena attēlu. Parasti tie palīdz nomierināt prātu.

10 minūšu metode: pievērsies mākslai vai rokdarbiem

Kādā pētījumā atklājās, ka pievēršanās mākslai vai rokdarbiem ievērojami palīdz relaksēties cilvēkiem, kuri rūpējās par kādu vēža skartu tuvinieku, vēstī "Health". Tev īsti nekas tāds nepadodas? Nekad nav par vēlu iemācīties ko jaunu. Bet vari arī vienkārši ņemt talkā krāsojamo grāmatu pieaugušajiem un pēc saspringtas dienas, piemēram, izkrāsot kādu mandalu.

15 minūšu metode: uzvāri tēju

Melnā, zaļā vai kumelīšu – ikviena tēja palīdz mazināt stresu. Jo īpaši svarīgs ir pats tējas baudīšanas process. Atvēli 15 minūtes, lai nesteidzīgi un ar baudu izmalkotu krūzi aromātiskas tējas – šis patīkamais brīsniņš ļaus kaut mazliet novērst domas no problēmām, atvilkt elpu, sakopot domas un nomierināties.

20 minūšu metode: izej ārā

Došanās nelielā pastaigā, kas nozīmē būšanu svaigā gaisā un izkustēšanos, protams, mazina stresu. Vēl labāks efekts būs kaut vieglai pasportošanai svaigā gaisā – derēs arī enerģiska pastaiga vai nūjošana!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!