Foto: Shutterstock
Viens no ēdieniem, kas Lieldienās parasti atrodas goda vietā, ir olas. Tās tiek krāsotas, dauzītas un galu galā – apēstas. Lai arī cilvēki nereti baidās, ka olu ēšana ievērojami paaugstinās holesterīna līmeni, tās droši var ēst ne tikai svētku reizēs, bet arī ikdienā. Olām piemīt vesels lērums pozitīvu īpašību, tikai ir jāprot tās pagatavot, kā arī jāievēro nelieli piesardzības pasākumi.

"Agrāk kardiologi un citi ārsti bļāva – olas neēdiet, tajās ir daudz holesterīna! Apgalvoja, ka olu ēšana veicina asinsvadu sklerozes veidošanos. Tagad zinātnieki izpētījuši, ka tās ir pilnīgas muļķības. Olas aterosklerozi neizraisa. Izrādās, olas dzeltenumā ir lecitīns un vēl daudzas citas vielas, kas stiprina asinsvadus. Tās ar uzviju nosedz to, ka olās ir drusku holesterīna," ir sacījis pazīstamais gastroenterologs Anatolijs Danilāns.

Viņš ir pārliecināts, ka olas noteikti nevajadzētu pieskaitīt pie kaitīgajiem produktiem. Tieši pretēji – tās ir vērtīgs, veselīgs, asinsvadus stiprinošs produkts. Viņš norāda, ka, ievērojot mēra sajūta, olas droši var ēst katru dienu. Tās neatstāj būtisku ietekmi uz holesterīna līmeni asinīs, nekaitē kuņģim un zarna traktam, kā daudzi mēdz uzskatīt.

Olas droši varat ēst katru dienu, ne tikai Lieldienās, bet pievērsiet uzmanību, lai tās nav bojātas, un nelietojiet uzturā jēlas olas.

Minerālvielām bagātā ola, kas satur maz kaloriju

Foto: Shutterstock
Divās vistu olās ir apmēram 140 kilokaloriju un 12 grami olbaltumvielu, skaidroja veselības centra "Vivendi" uztura speciāliste Jeļena Pavlova. Viņa norāda, ka šīs olbaltumvielas satur visas neaizvietojamās aminoskābes, ko organisms nespēj saražot pats. Tāpat divās olās ir deviņi grami tauku, un lielākā daļa no tiem ir imunitātei un hormonālai sistēmai nepieciešamās nepiesātinātās taukskābes.

Ogļhidrātu olās praktiski nav, bet tās ir bagātas ar dažādām minerālvielām, piemēram, cinku, jodu, selēnu, magniju, hromu, dzelzi. Olas satur arī B grupas vitamīnus un visus taukos šķīstošos vitamīnus. Tāpat olās ir daudz vērtīgu vielu, kas nepieciešamas organisma funkciju nodrošināšanai un labai veselībai. Turklāt no olām tās uzsūcas labāk nekā tad, ja uzņemtas ar uztura bagātinātāju palīdzību.

Olas satur arī holesterīnu, bet, ja asinīs holesterīns ir normas robežās, par to īpaši satraukties nevajadzētu. Vienā olā ir ap 200 miligramiem holesterīna, un tas atbilst pieļaujamajam uzņemtā holesterīna daudzumam dienā. Vienu olu dienā var apēst bez jebkādām raizēm.

Atceries, ka olas izmērs nav tas, kas nosaka olas uzturvērtību. Tā ir atkarīga no vistu sugas, vecuma, uztura un vides faktoriem. Dažādu olu uzturvērtība var atšķirties.

Aknām, redzei, svara zaudēšanai – kā olas ietekmē veselību

Foto: Shutterstock
Tā kā olas satur ļoti daudz vērtīgu vielu, tām ir arī pozitīva ietekme uz cilvēka veselību. Kā norāda "Medical News Today", olās esošās olbaltumvielas ir ļoti augstvērtīgas un palīdz uzturēt lielisku formu. Tās palīdz palielināt muskuļu masu un samazināt muskuļu zudumu. Tāpat olbaltumvielas sniedz enerģiju un sāta sajūtu ilgāku laiku. Tas palīdz samazināt svaru un uzturēt to veselīgā līmenī, jo ļauj izvairīties no našķošanās un nevajadzīgu kaloriju uzņemšanas.

Olās esošie vitamīni un minerālvielas uzlabo smadzeņu, nervu sistēmas un vielmaiņas darbību, kā arī spēcina atmiņu. Pateicoties A un B 12 vitamīnam, kā arī selēnam, kas atrodams olā, tās palīdz uzlabot imūnsistēmas darbu. Regulāri ēdot olas, tu uzņemsi arī vielas, kas nepieciešamas sirdsdarbības uzlabošanai un veselīgai grūtniecībai.

Protams, tu nevari pārtikt tikai no olām, bet viena ola dienā palīdzēs gan tavai redzei, gan arī ādas stāvokļa uzlabošanai. Atceries, ka olu lietošana uzturā uzlabos pašsajūtu un veselību tikai tad, ja būs daļa no veselīga un sabalansēta uztura.

Ar olām prātīgi: drošas ir tikai pagatavotas un nebojātas

Foto: Shutterstock
Lai arī olas patiešām ir veselīgas, ir jāievēro nelieli piesardzības pasākumi. Uztura speciāliste Pavlova skaidroja, ka olas var radīt riskus saslimt ar zarnu trakta infekcijām, piemēram, salmonelozi. Tas ir galvenais iemesls, kāpēc uzturā nav ieteicams lietot jēlas olas. Pirms ēšanas tās vienmēr nepieciešams termiski apstrādāt, piemēram, vārīt vismaz septiņas minūtes.

"Medical News Today" skaidro, ka, turot olas ārpus ledusskapja, palielinās risks, ka tajās iekļūs un savairosies baktērijas. Jāatceras, ka labi jāpagatavo ne vien vārītas, bet arī ceptas olas. Kultenis vai omlete nedrīkst būs pusjēls, ja vēlies novērst riskus veselībai.

Tāpat vienmēr nepieciešams pārliecināties, vai olas nav bojātas un ir svaigas. Ja tās čaumala ir ieplīsusi, ola jāizmet. Visdrošāk olas ir uzglabāt ledusskapī – istabas temperatūrā tās nevajadzētu turēt ilgāk par divām stundām. Neaizmirsti, ka pēc saskares ar olām jānomazgā ne tikai rokas, bet arī trauki un darba virsmas.

Gardi ēdieni ar olām ne tikai Lieldienu galdam

Foto: Shutterstock
Olas ir iespējams pagatavot ļoti daudz un dažādos veidos. Tās nav jāēd, tikai cieti novārītas vai labi izceptas. Vārītas olas lieliski papildinās dažādus gardus salātus, un arī omleti ir iespējams pagatavot neskaitāmās variācijās. Lai pēc Lieldienām un arī ikdienā neaptrūkos ideju šī produkta pielietošanai, piedāvājam ieskatīties "Tasty" recepšu krājumos.

Olas skotu gaumē

Foto: Publicitātes foto

Par spīti nosaukumam, olas skotu gaumē radušās nevis Skotijā, bet gan Londonā. Turklāt joprojām nav skaidrs, vai receptes rašanos nav iedvesmojusi indiešu ēdiens – Nargisi Kofta, kas vizuāli līdzinās šim Lielbritānijas gardumam. Mūsdienās šī uzkoda ir kļuvusi ne tikai par Lieldienu cienastu, bet arī par iecienītu piknika sastāvdaļu. Tā gatavojama dažādās variācijās, piemēram, izmantojot marinētu olu vai mazāka izmēra uzkodai, izvēloties paipalu olas. Recepti piedāvā AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas bloga “Lindas Virtuve” autori Lindu Tellgrenu.

Lasīt vairāk

Pikantās olas ar divu veidu pildījumiem

Foto: Santa Maria

Vienkārši pagatavojamas pildītās olas Lieldienu brīvdienām.

Lasīt vairāk

Franču omlete

Foto: Publicitātes foto

Francūži zina, kā gatavot klasisku omleti. Lai gan visklasiskākā ir bez jebkādām piedevām, otra klasiskākā ir ar šampinjoniem (francūži ir kā traki uz šampinjoniem). Tā vienmēr ir cepta sviestā, ar sieru un sēnēm, kas, protams, arī apceptas sviestā. Ar šo omleti nekad nevar nošaut greizi, jo tā garšo visiem. Nu varbūt, ka negaršo tiem dažiem, kuriem nepatīk sēnes, bet tādu nav daudz.

Lasīt vairāk

Pildītas 'zaļās' olas ar avokado, laimu un baziliku

Foto: Publicitātes foto

Pildītas olas ir tradicionāls svētku galda papildinājums Lieldienās, ko, interpretējot klasiku, pavisam vienkārši iespējams pagatavot arī modernās noskaņās, papildinot ar krēmīgu avokado, spirgtu laimu, maigu majonēzi un aromātiskām bazilika lapiņām.

Lasīt vairāk

Pavasarīgie kartupeļu-olu salāti ar krāsainiem dārzeņiem

Foto: Publicitātes foto

Dzīvespriecīgā krāsu spēle šajos pavasarīgajos kartupeļu salātos nevienu nespēs atstāt vienaldzīgu. Tos var baudīt gan kā pamatēdienu, jo krēmīgā mērce ir gana sātīga, gan arī pasniegta kā košu un interesantu piedevu dažādiem gaļas un zivju ēdieniem. Un šis ir arī garšīgs vaids, kā nākamajā dienā izmantot pēc Lieldienu svinībām pāri palikušās olas.

Lasīt vairāk

Fiksās sviestmaizes ar avokado, olu un pesto

Foto: Publicitātes foto

Šīs gardās maizītes būs ideāls un ātri pagatavojams ēdiens romantiskām brokastīm – karstās maizītes ar maigo avokado garšu un krūze smaržīgas kafijas būs ideāls dienas iesākums, turklāt to pagatavošana aizņems vien 15 minūtes laika, bet, ja tās gatavosiet kopā ar mīļoto, pie gardām brokastīm tiksiet vēl ātrāk.

Lasīt vairāk

Kāpostu pīrāgs ar vārītām olām un ceptiem sīpoliem

Foto: Shutterstock

Rauga mīklas pīrāgs ar sulīgu svaigo kāpostu, cieti vārītu olu un zeltaini apceptu sīpolu pildījumu īstam garšu baudījumam.

Lasīt vairāk

Mēles salāti ar sālītiem gurķiem, olām un zirnīšiem

Foto: Shutterstock

Sātīgi un garšīgi mēles salāti ar sālītiem gurķiem, olām un zirnīšiem.

Lasīt vairāk

Lauku omlete ar putraimdesu

Foto: Publicitātes foto

Lauku omlete ir viena no manām mīļākajām omletēm. Kad priekšā gara darba diena, ārā darot lauku darbus, te ir viss, kas vajadzīgs, – laba asinsdesa, garšaugi, un viss. Tik vien, bet tāda bauda, tādas garšas, tādas atmiņas!

Lasīt vairāk

Soli pa solim: Gaisīga krāsnī cepta omlete ar dārzeņiem un sieru

Foto: DELFI

Nesteidzīgs brīvdienu brančs nav iedomājams bez kāda olu ēdiena. Kamēr cepeškrāsns gādās par omleti, vari pagūt pagatavot svaigus lapu salātus un aromātisku kafiju.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!