Foto: Shutterstock

Pamodies no rīta un acs sāp kā traka, aizpampusi un jūtīga, jo iemeties mieža grauds. Šāda situācija gadījusies gandrīz ikvienam, tāpēc ir arī neskaitāmi veidi kā ar nepatīkamo problēmu cīnīties. Šoreiz vairāk par tautas medicīnas gudrībām.

Mieža grauds izpaužas kā plaksta sāpīgs pietūkums un apsārtums. Veidojas strutu pūslītis (abscess), kas var būt vērsts uz plaksta iekšpusi vai ārpusi. Tas var būt Meiboma dziedzera (iekšējais miežgrauds) vai tauku dziedzera (ārējais miežgrauds) akūts strutains iekaisums. Tas parasti attīstās, ja ir novājināta imūnā sistēma, cukura diabēta gadījumos, arī pie novājēšanas, anēmijas un laikapstākļu maiņas. Tāpēc, protams, profilaktiski būtu pareizi jāēd un jāizguļas.

Arī aptiekā nopērkami dažādi recepšu medikamenti, tostarp antibiotikas un pilieni, kas palīdz pret šo kaiti, tomēr arī tautas receptes mēdz līdzēt. 

Foto: stock.xchng

Lūk, Delfi forumā ieteiktās un pašu lasītāju pārbaudītās receptes:

• Melnās tējas vai kliņģerīšu tējas kompreses uz acīm. (Barojošas māmiņas kompresēm var izmantot mātes pienu).

• Sena vecu sievu gudrība, kā cīnīties ar mieža graudu, ir acs – slimās vietas - paberzēšana ar tīras lauku vilnas kamoliņu.

•Pāris stundās no mieža grauda vaļā tikt palīdzot arī slimās vietas berzēšana ar zelta gredzenu. Jāsāk berzēšana, kolīdz jūt, ka kaut kas nelāgs sāk veidoties.

• Svaiga kartupeļa komprese. Pārgriež tupeni uz pusēm un uzliek katru pusīti uz savas acs.

• Siltas novārītas olas komprese. Olu ietin plānā, sausā un tīrā drāniņā un tur uz slimās acs 5–10 minūtes; tas palīdzēs pret pampumu.

• Novērst mieža graudu varot arī ar siekalām. Siekalas uzpilina uz tīra pirksta un uzliek uz slimā plakstiņa, bet neierīvē vai neberzē. Un tā dara pēc iespējas biežāk, trīs līdz četras reizes stundā. Nākamajā dienā mieža graudam vajadzētu pazust.

• Spirtā vai šņabī samitrinātu vates tamponiņu jātur pie aizvērtas acs piecas līdz desmit minūtes, lai spirts "izkož" to graudu. Var atkārtot vairākas reizes dienā.

• Vājā "zilo graudiņu" jeb kālija permanganāta šķīdumā samitrina vates tamponu un kā kompresi tur uz acs.

Jābrīdina gan, ja diennakts laikā šie padomi nelīdz un labāk nekļūst, jādodas vizītē pie speciālista.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!