Foto: Shutterstock
Ar saaukstēšanos kaut reizi dzīvē saskāries ir gandrīz katrs. Iesnas un klepus ir redzamākās tās pazīmes. Kamēr gripas infekcijas ārstēšanai ir nepieciešama nopietnāka ārstēšana, saaukstēšanos ir iespējams uzveikt arī tautas metodēm. Sīpoli ar medu un dažādas tējas ir tikai dažas no tām. Tāpat atceries, ka pasargāt sevi no saaukstēšanās, nebūt nav tik sarežģīti – atliek tikai ielāgot vairākas lietas, ko ievērot laikā, kad apkārt visi šķauda un klepo.

Ja nejūties labi, pirms izlem ar kādām metodēm ārstēties, vispirms pārliecinies par to, ka tā ir saaukstēšanās, nevis gripa. Saaukstēšanās parasti sākas pakāpeniski – ar kakla sāpēm vai iesnām. Gripa sākas pēkšņi, un to pavada augsta temperatūra. Vairāk par to, kā atšķirt gripu no saaukstēšanās, lasi šeit.

Farmācijas doktore Vija Eniņa skaidro, ka organisma aizsardzībai pret saaukstēšanos un citām slimībām var palīdzēt regulāra augu tēju dzeršana. Dažāda veida tējas palīdz uzturēt organismu stipru un veselu. Lai tas notiktu, tās jādzer regulāri, tomēr, ir tējas, kuru lietošana palīdzēs izvairīties no saaukstēšanās arī tad, ja neesi tās dzērusi ilgstoši.

Vienkāršas metodes sevis pasargāšanai


Foto: Shutterstock

Eniņa stāsta, ka laikā, kad ir paaugstināta dažādu slimību izplatība, veselību saglabāt palīdzēs tējas, kurās ir daudz vitamīnu. Tās var būt pīlādžogu, upeņu (gan ogas, gan lapas) un rožu augļu tējas. Tās palīdzēs organisma aizsardzību stiprināt salīdzinoši īsā laikā. Tomēr vitamīniem bagātu tēju lietošana nav vienīgais veids, kas pasargās no saaukstēšanās. "Health" ir apkopojis virkni ieteikumu veselības uzturēšanai.

Regulāra telpu vēdināšana un kvalitatīvs miegs ir divi ļoti būtiski nosacījumi, lai tu nesaslimtu. Tad, kad jūties labi un neesi noguris, tava organisma aizsargspējas ir labākas. Uzmanība jāpievērš arī tādiem sīkumiem, kā tas, cik bieži pieskaries savai sejai. Mēģini izvairīties no šī ieraduma, ja vien tavas rokas nav tikko mazgātas. Uzmanies arī no līdzcilvēkiem, kas ir apslimuši! Ja redzi, ka kolēģis vai draugs nepārtraukti klepo un šķauda, centies ieturēt distanci.

Tāpat neaizmirsti, ka gripas epidēmijas laikā, kā arī mēnešos, kad cilvēki biežāk saaukstējas, nedrīkst aizmirst par roku higiēnu. Mazgā rokas pirms katras ēdienreizes un pēc katra tualetes apmeklējuma. Izmanto ne vien ūdeni, bet arī ziepes, jo uz priekšmetiem, ko tu aiztiec, piemēram, durvju roktura, var atrasties dažādi slimību izraisītāji.

Tējas un citas tautas metodes saaukstēšanās ārstēšanai


Foto: Shutterstock

Ja tev nav izdevies sevi pasargāt no saaukstēšanās, pats pirmais nosacījums, ir izvairīties no publisku vietu apmeklēšanas. Došanās uz darbu nāks par sliktu ne tikai tev, bet arī taviem kolēģiem, jo tava klātbūtne paaugstina risku, ka arī viņi saslims. Paliekot mājās, tu patiešām atlabsi ātrāk.

Saaukstēšanās laikā ļoti labs līdzeklis veselības uzlabošanai ir dažādas augu tējas. Eniņa iesaka dzert tējas, kas izraisa svīšanu, piemēram, liepziedu, kumelīšu, plūškoka un vīgriežu. Tāpat ļoti noderīgas saaukstēšanās laikā ir avenes – derēs gan saldētas ogas, gan to ievārījums. Ja vēlies uzzināt vairāk par liepziedu tējas iedarbību, lasi šeit.

Veselību uzlabot palīdzēs arī tādas tautas metodes kā smalki sagriezti sīpoli ar medu. Attiecībām jābūt 1:1, jāpagaida, kamēr sīpoli sāk suloties. Labāk visu maisījumu apēst vienā reizē, jo ilgi stāvējis, maisījums zaudē savu efektivitāti. Tāpat ļoti noderīgs būs priežu skuju novārījums un piens ar medu. Elpceļus attīrīs tvaika inhalācijas. Vairāk par septiņām tautas metodēm cīņā ar saaukstēšanos lasi šeit.

Vēl viens lielisks līdzeklis cīņā ar saaukstēšanos, kā arī profilaksei ir ingvers. Ar plašo ingvera saknes pielietojumu, kā arī to, kad šis augs var kaitēt, vari iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!