Foto: Panthermedia/Scanpix

Lai āda būtu skaista un veselīga, viens no galvenajiem priekšnosacījumiem ir pilnvērtīgs, vitamīniem un citām vērtīgām vielām bagātīgs uzturs. Šķirstot vecus žurnālus, ko ar lielu interesi savulaik lasījušas mūsu vecmāmiņas, vēl jaunas dāmas būdamas, "Rutks" uzdūrās interesantam apkopojumam par vitamīnu lomu ādas veselībā un izskatā, kur minēti arī labākie šo vitamīnu avoti uzturā.

Nospriedām, ka arī tev varētu būt interesanti, kādas gudrības, rūpējoties par savas ādas veselību un izskatu, pagājušā gadsimta 70. gados lika lietā mūsu omītes, tādēļ publicējam tekstu, neko nemainot.

Ja gribat, lai jūsu āda būtu veselīga un skaista, ikdienas uzturā nedrīkst trūkt vitamīnu. Tāpēc der iegaumēt, kur katrs no tiem rodams un kādos gadījumos pastiprināti lietojams, vēstī 1973. gadā izdotais žurnāls "Padomju Latvijas Sieviete".

A vitamīnu (zivju eļļā, sviestā, liellopa aknās, burkānos, sierā, zaļajos zirnīšos, brūklenēs, avenēs) ieteicams pastiprināti lietot, ja āda ir pārlieku sausa un kārtojas, ja mati un nagi ir trausli. A vitamīna trūkums organismā padara ādu sausu un raupju.

B1 vitamīns (maizes un alus raugā, cūkgaļā, pienā, olas dzeltenumā) regulē organismā olbaltumvielu, ūdens un ogļhidrātu "saimniecību". Tas pastiprināti jālieto, ja radušies strutaini ādas iekaisumi.

B2 vitamīna (raugā, pienā, putnu iekšējos orgānos) nepietiekams daudzums organismā izraisa matu izkrišanu, ādas un gļotādu iekaisumus, seborejas rašanos.

B6 vitamīns (sausajā raugā, kviešu dīgļos, liellopa aknās) jālieto, ja vērojama ādas tauku dziedzeru pastiprināta darbība (taukainā seboreja) vai matu izkrišana.

B12 vitamīns (zirņos, kartupeļos, tomātos, burkānos, kāpostos, ziedu kāpostos, olās, pienā) dziedē ādas iekaisumus, novērš matu izkrišanu un izbalēšanu, nostiprina matu saknes.

C vitamīns (dārzeņos un augļos) tiek plaši pielietots kosmētikā un dermatoloģijā. To ieteicams lietot alerģijas un infekcijas slimību gadījumos.

H vitamīns (pienā, aknās, olas dzeltenumā, raugā, tomātos, avenēs, burkānu sulā, kāpostos, sīpolos) novērš seboreju un blaugznas.

PP vitamīnu (liellopa, cūkas un jēra gaļā, raugā) pastiprināti ieteicams lietot ādas apsaldējumu gadījumos. Šā vitamīna trūkums organismā var izraisīt dažādus ādas iekaisumus.

Kā redzat, vitamīni varēs likt lietā savu "burvju spēku" tad, ja jūsu ikdienas uzturs būs daudzpusīgs, ja tajā netrūks arī dārzeņu un augļu.

Avots: "Padomju Latvijas Sieviete", 1973. gada janvāris, Nr. 1 (245).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!