Foto: Shutterstock
Kabači ir vieni no populārākajiem šīs sezonas dārzeņiem, ko izmanto ļoti dažādu ēdienu pagatavošanā. Tomēr iespēja dārzeni pagatavot neskaitāmos veidos nav vienīgā kabača labā īpašība – tas ir arī ļoti veselīgs, kā arī bagāts dažādām uzturvielām un vitamīniem. Īpaši ieteicami tie ir cilvēkiem, kas cieš no cukura diabēta vai vēlas atbrīvoties no kāda lieka kilograma, bet cilvēkiem, kas cieš no nieru slimībām, tos lielā daudzumā lietot nevajadzētu.

Kā skaidro "Tavs Dārzs", kabači ir dārzeņķirbju šķirnes augi. Tie ir viengadīgi. Šos dārzeņus nereti audzē siltumnīcās un lecektīs, bet daudz izplatītāka ir to audzēšana zem klajas debess. Runājot par to, kā atšķiras cukīni no kabača, jāteic, ka tas ir viena un tā paša auga auglis. Cukīni nav īpaša ķirbjaugu suga, bet drīzāk dārzeņķirbja augļa noteikts attīstības brīdis. Par cukīni ir pieņemts uzskatīt kabaču augļus, kas ir līdz 450 gramus smagi, ar maigu, plānu mizu, neatkarīgi no to formas un krāsas. To sēklas ir aizmetušās, bet nav nogatavojušās.

Uztura speciāliste Eva Kataja skaidro, ka nav nozīmes tam, kāda ir kabača krāsa, veselīgi ir visi. To izmēram gan ieteicams pievērst uzmanību. Visveselīgākie tie ir pavisam mazi, kad tajos ir visvairāk vitamīnu. Par vērtīgākajiem kabačiem tiek uzskatīti līdz 12 centimetrus garie dārzeņi, kuru diametrs nepārsniedz piecus centimetrus.

Bagāts uzturvielām un vērtīgs veselībai

Foto: Shutterstock
"Kabači un cukīni ir lieliski antioksidantu avoti (tai skaitā luteīna un zeaksantīna), tie satur maz kaloriju, un tiem ir ļoti zems glikēmiskais indekss, kas padara tos par pievilcīgu uztura produktu gan cukura diabētiķiem, gan svara vērotājiem," tā Kataja. Šie dārzeņi nav pārbagāti ar dažādiem mikroelementiem, bet tajos ir ļoti daudz C vitamīna. Tāpat tajos ir daudz kālija, kas nepieciešams asinsspiediena regulēšanai, kā arī šķiedrvielu, kas uzlabo gremošanas sistēmas un vēdera darbību. Lielais šķiedrvielu daudzums kabačus un cukīni padara par lielisku produktu cilvēkiem, kas sirgst ar kairinātu zarnu sindromu. Tie palīdz arī izvadīt lieko ūdeni no organisma.

"Tie visi ir izcils vara un mangāna avots, kā arī ļoti labs C, B6 un K vitamīna, magnija, fosfora, folskābes un šķiedrvielu avots. Jo intensīvāka dārzeņa krāsa, jo vairāk tajā būs antioksidantu," par to, vai dažādas krāsas kabačos ir arī atšķirīgs vērtīgo vielu daudzums, stāsta Kataja. "Live Strong" norāda, ka viens vidēja izmēra cukīni jeb neliels kabacis satur apmēram 11 procentus no dienā nepieciešamā K vitamīna daudzuma, 16 procentus no nepieciešamās dienas riboflavība (vitamīna B 2) devas un 21 procentu no vajadzīgā B 6 vitamīna daudzuma.

Pateicoties nelielajam kaloriju daudzumam un daudzajām šķiedrvielām, kabacis ir lielisks līdzeklis cīņā ar augstu holesterīna līmeni. Jāpiebilst, ka cukīni un kabači ir arī labs olbaltumvielu avots.

Gadījumi, kad ar kabaču ēšanu jāpiebremzē

Foto: Shutterstock
Kabači un cukīni patiešām ir veselīgi un dažādu vērtīgu vielu pilni dārzeņi, tomēr ir cilvēki, kam ar to lietošanu uzturā nevajadzētu aizrauties. Cilvēkiem, kam ir nieru vai žultspūšļa problēmas ar to lietošanu nevajadzētu pārspīlēt. Kataja skaidro: "Kabači un cukīni dabīgi satur nelielu daudzumu oksalātu. Ja organismā to daudzums kļūst pārāk koncentrēts, tie var kristalizēties un radīt veselības problēmas. Ja jau ir nieru vai žultspūšļa problēmas (nierakmeņi/žultsakmeņi), kabačus uzturā jālieto ar mēru".

Tomēr šis ierobežojums attiecas tikai uz kabaču augļa mīksto daļu un mizu. Nieru slimniekiem veselīgs našķis ir kabaču sēklas, tās samaltas var pievienot ēdienam, lai uzlabotu gremošanas sistēmas darbību. Tāpat ēdami ir arī kabaču ziedi. Tos nav iespējams nopirkt lielākajā daļā veikalu, bet tās noteikti var salasīt savā dārzā vai par to pieejamību apvaicāties kādam kabaču audzētājam. Ziedus parasti cep, kā arī izmanto salātos.

Gardu un veselīgu ēdienu recepšu izlase

Foto: Shutterstock
Kabačus var pagatavot ļoti dažādos veidos. Tos var gan ēst svaigus, gan termiski apstrādāt, kā arī uzglabāt saldētus ziemai. "Kabači vislabāk saglabā savu uzturvērtību, ja tiek tvaicēti, nevis cepti vai vārīti, un, protams, tie jāēd ar visu mizu. Kabačus var pilnīgi droši ēst arī svaigus (lai arī no bērnības ierasts, ka tie tiek ēsti tikai apceptā veidā). Lai izvairītos no pesticīdu atliekvielām, priekšroku dodiet pašaudzētiem vai bioloģiskiem kabačiem," iesaka uztura speciāliste Kataja.

Ja tev mājās ir izaudzis kāds kabacis vai esi iegādājusies šo dārzeni veikalā vai tirgū, lūk, dažas receptes, kā to gardi pagatavot. Tu vari pagatavot ne tikai kabaču plācenīšus, bet arī tos pildīt un pat pagatavot no šiem dārzeņiem īpašu torti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!