Viltīgais herpes vīruss var gadiem slēpties cilvēka organismā, lai brīdī, kad imunitāte zūd, uzplauktu pilnā spēkā. Aukstums, salts vējš, sniegs, kas mijas ar lietu, nāk ar saaukstēšanos, drudzi, pazeminātu imunitāti un arī herpes saasinājumus. Šī kaite aptvērusi visu pasauli un skārusi lielāko daļu tās iedzīvotāju.

Herpes parasti sākas ar spilgti izteiktu niezi, pēc tam parādās daži pūslīši, kas turpina kņudēt. Pēc dažām dienām pūslīši kļūst sausāki un pārklājas ar kreveli. Ja sāksiet pūslīšus vai kreveles kasīt vai nolobīt, kļūs vēl ļaunāk, jo kaite vērtīsies plašumā - radīsies arvien jauni pūšļi. Turklāt iekaisušajā ādas daļā var "iedzīvoties" vēl kāda nejauka infekcija.

Turpmākās 7 - 10 dienas posmā herpes ir ļoti lipīgas. Ja negribat "aplaimot" savus tuviniekus ar šo saslimšanu, ir rūpīgi jāievēro higiēna, un vairs nekādu bučiņu! Mazgājiet rokas ar dezinficējošu līdzekli un nekādā ziņā neaizskariet citas gļotādas, piemēram, acis, ja tikko esat knibinājuši slimo lūpu. Lietojiet atsevišķus higiēnas līdzekļus un dvieļus no citiem ģimenes locekļiem. Savukārt, ja jums pašiem herpes nav, atcerieties būt uzmanīgi un to neiemantot. Tikpat pašsaprotami nevelkam svešas čības un apavus, lai izvairītos no nagu sēnītes, nav jāizmēģina arī draudzenes lūpukrāsa.

Lai gan no herpes vīrusa izārstēties pilnībā nevar, kaite tomēr ir kontrolējama. Ir taču atšķirība - staigāt ar uztūkušām un kreveļu skartām lūpām katru mēnesi vai vieglākā formā pārciest recidīvu reizi divos, trijos gados, vai ne? Nopietnākos gadījumos imunologs vai infektologs veiks speciālu analīzi un noteiks antivielu klātbūtni jūsu organismā, kā arī izvēlēsies atbilstošu ārstēšanu - imūnterapijas kursu, cinka preparātus vai vitamīnus. Katrā ziņā vizīte pie ārsta ir vēlama, jo, kamēr herpes ir tikai uz lūpām, situācija nemaz nav tik ļauna, jo šis vīruss var izpausties uz itin visām gļotādām mūsu organismā.

Ko darīt, kad nodevīgā nieze liecina - herpes jau klāt? Noteikti derēs aptiekā iegādājamie speciālie līdzekļi pret šo vīrusu. Bergamotes, eikalipta vai lavandas ēteriskās eļļas arī ir diezgan efektīvas - iemērciet tajās vates kociņu un saudzīgi apklājiet pūslīšus. Ja šo līdzekļu nav pie rokas, var izlīdzēties ar vecmāmiņu recepti un uz bojātās ādas daļas klāt no medus un saberztiem ķiplokiem pagatavotu putriņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!