Foto: Privātais arhīvs
Odrija Buka ir jauna sieviete, kas bija cerējusi, ka pašlaik būs ieguvusi bakalaura grādu un strādās tūrisma nozarē. Diemžēl viņas plānus izjauca ļoti reta vēža forma – neiroblastoma. Ar to viņa pirmo reizi saskārās 17 gadu vecumā, mācoties vidusskolā. Toreiz šķita, ka slimību ir izdevies uzveikt, bet pēc vairākiem gadiem tā atgriezās, un pašlaik ārstēšanas iespējas Latvijā ir izsmeltas, tāpēc Odrija lūdz sabiedrības atbalstu tālākai palīdzībai ārvalstīs.

"Es esmu Vidzemes Augstskolas studente, un studēju tūrisma organizāciju un vadību," stāstu par sevi iesāk Odrija. Ja nebūtu slimības, pašlaik augstskola jau būtu pabeigta. Odrija norāda, ka viņai patīk darbs ar cilvēkiem un viņa labprāt strādātu kādā viesnīcā. "Varbūt pat kādu dienu atvērt pašai savu viesnīcu kādā eksotiskā vietā," viņa noteic.

Grūti tā pateikt, kas ir tieši tas, kas rod manī spēku. Uzskatu, ka jebkurš manā vietā spētu atrast spēku, lai cīnītos ar šo slimību, kaut kur sevī iekšā un cilvēkos sev apkārt, jo mums nevienam nav izvēles – vēzis cilvēkus nešķiro. Padošanās nekad nav bijusi iespēja.
Odrija
Runājot par saviem hobijiem, Odrija atklāj, ka mīl ceļot un iepazīt jaunas vietas, kā arī cilvēkus. "Vienmēr ir interesanti paskatīties, kā dzīvo citi un kā notiek ikdienas dzīve citās zemēs – gan kaimiņu pilsētās, gan citās valstīs – salīdzināt to ar sevi un saprast cik daudz un dažādi mēs esam."

Tomēr pašlaik ceļošana un sapņu realizēšana Odrijai uz kādu laiku ir jāatliek, jo jāuzveic vēzis. "Šobrīd mans mērķis ir tikt galā ar slimību, lai es varu turpināt iesākto." Padoties un nolaist rokas viņai neļauj ģimene un gribasspēks.

18 ķīmijterapijas kursi neiznīdē slimību

"Man bija 17 gadu. Par slimību uzzināju pavisam vienkārša veidā. Naktī sajutu asas sāpes mugurā un uz slimnīcu aizbraucām, jo domājām, ka tā varētu būt aklā zarna. Nonākot slimnīcā, nākamajā dienā ārsti, neko daudz nepaskaidrojot, pārveda mani jau no paša rīta uz Bērnu slimnīcu. Nonākot tur, tika veiktas analīzes, uztaisīja sonogrāfiju, un viss uzreiz jau bija skaidrs," stāsta Odrija. Tas notika 2011. gadā.

Domāju, ka tā taču nevar būt, ka slimība jau bija uzveikta un šis posms manā dzīvē ir beidzies. Taču pēc atkārtotām pārbaudēm bija skaidrs, ka slimība ir atpakaļ.
Odrija
Tad viss notika ļoti raiti – veica operāciju un uz uzsāka ķīmijterapiju. Pēc sešiem ķīmijterapijas kursiem, kas noritēja ļoti smagi izteikto blakusparādību dēļ, šķita, ka slimība ir uzveikta – metastāzes bija pazudušas un bija iestājusies remisija. Odrijas dzīve ritēja uz priekšu, viņa iestājās augstskolā, studēja, bet pēc vairākiem gadiem, veicot pārbaudes, uzzināja, ka slimība ir atgriezusies.

"Domāju, ka tā taču nevar būt, ka slimība jau bija uzveikta un šis posms manā dzīvē ir beidzies. Taču pēc atkārtotām pārbaudēm bija skaidrs, ka slimība ir atpakaļ," atceras Odrija. Tajā laikā Odrija jau bija pilngadīga, tāpēc viņas ārstējošais ārsts sazinājās ar speciālistiem, kas Odriju ārstēja iepriekš, un nozīmēja viņai zāles. Diemžēl pieaugušajiem tās netiek apmaksātas.

Lai saņemtu finansējumu ārstēšanai, Odrija vērsās Nacionālajā veselības dienestā, kur saņēma atteikumu ar paskaidrojumu, ka attiecīgajai diagnozei ir pieejami valsts apmaksāti medikamenti. Odrijai nepieciešamās zāles šo medikamentu vidū nebija, tāpēc ģimenei bija jāatrod līdzekļi to apmaksai. Tas izdevās, un Odrija izgāja vēl astoņus ķīmijterapijas kursus.

"Slimība bija uz kādu laiku apstājusies," viņa noteic. Pagāja pusgads, un slimība atkal atgriezās. Tika veikti četri ķīmijterapijas kursi, bet tie vairs nepalīdzēja. "Latvijas ārsti bija izdarījuši visu, kas bija viņu spēkos," noteic Odrija. Pēc 18 ķīmijterapijas kursiem Latvijā viņa nolēma meklēt citas iespējas, kas varētu palīdzēt uzveikt reto slimību.

Nepieciešams atbalsts ārstēšanai ārzemēs

Lai atgūtu veselību un iespēju dzīvot, Odrija vēlas saņemt ārstēšanu, kas retu audzēju pētīšanas nolūkos ir pieejama bez maksas. Tomēr, lai to saņemtu, ir nepieciešami līdzekļi transportam un analīzēm. Pavisam Odrijai nepieciešami 30 000 eiro, tāpēc viņa lūdz sabiedrības atbalstu. Ar ziedošanas iespējām var iepazīties Odrijas mammas publicētajā lūgumā pēc palīdzības, kas apskatāms šeit. Sekot līdzi Odrijas gaitām var arī viņas "Facebook" lapā šeit.

"Ārsti Madridē veic pētījumus, kuri specializējas retu audzēju ārstēšanā. Lai varētu uzsākt ārstēšanos, ārstiem mani ir jāapskata klātbūtnē un jāveic dažas pārbaudes, lai pārliecinātos, ka es atbilstu kritērijiem. Pozitīvas atbildes rezultātā es varēšu uzsākt ārstēšanos "HM University Sanchinarro Hospital"," skaidro Odrija.

Pati ārstēšana nemaksā neko, bet visas papildu analīzes – asins analīzes, scintigrāfija, visas pārējās analīzes, ar kurām tiek kontrolēts slimības stāvoklis, – ir jāapmaksā pašiem. Un tās var izmaksāt līdz pat vairākiem tūkstošiem par vienu reizi.
Odrija
Ņemot vērā Odrijas veselības stāvokli, viņai nepieciešams specializēts transports, kurā ir iespējams pārvietoties guļus. "Mans veselības stāvoklis šobrīd nav no izcilākajiem, vienkārša sēdēšana sagādā grūtības, tādēļ ir jāmeklē alternatīvas," skaidro Odrija. "Pati ārstēšana nemaksā neko, bet visas papildu analīzes – asins analīzes, scintigrāfija, visas pārējās analīzes, ar kurām tiek kontrolēts slimības stāvoklis, – ir jāapmaksā pašiem. Un tās var izmaksāt līdz pat vairākiem tūkstošiem par vienu reizi." Odrijas aprēķini liecina, ka sākotnējām pārbaudēm nepieciešami 30 000 eiro, bet, uzsākot ārstēšanu, summa var palielināties.

Jautāta par to, kas viņai dod spēku cīnīties un nepadoties, Odrija atbild: "Grūti tā pateikt, kas ir tieši tas, kas rod manī spēku. Uzskatu, ka jebkurš manā vietā spētu atrast spēku, lai cīnītos ar šo slimību, kaut kur sevī iekšā un cilvēkos sev apkārt, jo mums nevienam nav izvēles – vēzis cilvēkus nešķiro. Padošanās nekad nav bijusi iespēja."

Neiroblastoma – audzējs, ko reti diagnosticē bērniem pēc piecu gadu vecuma

Neiroblastoma ir ļoti rets audzējs, ar ko lielākajā daļā gadījumu slimo mazi bērni. Pieaugušajiem to atklāj ārkārtīgi retos gadījumos. "Web Md" skaidro, ka neiroblastoma ir simpātiskās nervu sistēmas audzējs – tas skar nervus, kas pārnes impulsus no smadzenēm uz ķermeni.

Visbiežāk neiroblastoma parādās virsnieru dziedzeros. Tie atrodas nieru augšpusē un to šūnas ir līdzīgas nervu šūnām. Tomēr neiroblastoma var skart arī citas ķermeņa zonas izvietotas nervu šūnu grupas. Šis audzējs parasti skar bērnus vecumā līdz pieciem gadiem. Bērniem kas vecāki par 10 gadiem, to atklāj ļoti reti.

Neiroblastomas ārstēšanas metodes ir atkarīgas no vēža stadijas un atrašanās vietas, pacienta vecuma, kā arī iespējamām audzēja reakcijām uz dažādiem ārstēšanas veidiem. Ārstēšana var iekļaut operāciju, ķīmijterapiju, starošanu un cilmes šūnu transplantāciju. Tāpat tiek izstrādātas arvien jaunas metodes neiroblastomas uzveikšanai, piemēram, var tikt pielietota arī imūnterapija, kas vērsta uz to, lai palīdzētu bērna imūnsistēmai uzveikt slimību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!