Foto: Privātā arhīva foto
Kristīna Namavīre ir gandrīz 12 gadus vecās Patrīcijas mamma. Meitenei jau no dzimšanas ir manāmas problēmas ar labo rociņu. Meitenei piedzimstot, tā bija sarkanā krāsā. Tika meklēts problēmas cēlonis, bet ārsti mierināja, ka problēma ir tikai vizuāla un nav pamata satraukumam. Kristīnas sirds gan nebija mierīga, jo Patrīcijai labās rokas temperatūra vienmēr bijusi zemāka nekā kreisās. Pērnā gada nogalē izrādījās, ka māmiņas bažas bijušas pamatotas, un, lai glābtu roku, meitenei nepieciešama steidzama operācija.

Kristīna Patrīciju audzina viena. Viņas abas tagad dzīvo Igaunijā, kur Kristīna vada rotaļlietu veikalu, bet Patrīcija mācās un paralēli skolas darbiem veido "Youtube" kanālu, kurā publicē apskatus par rotaļlietām. Kristīna, vēl dzīvojot Latvijā, nodarbojās ar rotaļlietu tirdzniecību, pirms vairākiem gadiem viņa savu biznesu pārdeva un pārcēlās uz Igauniju. Kādu laiku viņa strādājusi arī kādā lielā uzņēmumā Šveicē, bet tad atgriezusies Igaunijā, jo vēlējusies vairāk laika pavadīt ar meitu un attīstīt savu biznesu.

Foto: Privātā arhīva foto

Par dzīvi viņa nesūdzas – pašas uzņēmums ļauj segt visus ikdienas izdevumus, tomēr brīvu līdzekļu, par ko apmaksāt meitai nepieciešamo ārstēšanu un pārbaudes Vācijā, viņai nav. Pirmajai operācijai līdzekļus kaut kā sadabūjusi, bet nākamajam ārstēšanās posmam – pārbaudēm un operācijai – nepieciešamo līdzekļu sievietei nav. Izmaksas varētu būt līdz pat 8000 eiro un šajā summā nav iekļauti ceļa un uzturēšanās izdevumi. Kristīna ir lūgusi sabiedrības atbalstu meitas ārstēšanai. Par iespējām viņai palīdzēt, ir iespējams uzzināt šeit un šeit.

Sākotnēji uzskatīja, ka tas ir tikai kosmētisks defekts

Foto: Privātā arhīva foto
Kristīna aicinājumā ziedot stāsta, ka bijusi ļoti laimīga tad, kad meita nāca pasaulē. Pirmo satraukumu gan nācās piedzīvot teju uzreiz, redzot, ka gandrīz visa Patrīcijas labā rociņa, daļa pleca, kā arī sirds apvidus uz krūtīm un muguras bija sarkanā krāsā. Ārsti uzskatīja, ka pie vainas hemangioma. Jaunā māmiņa nojauta, ka problēma varētu būt nopietnāka, un nākamos gadus pavadīja, meklējot atbildes.

Kristīna bija pamanījusi, ka meitas roka neparasti reaģē uz aukstumu un siltumu. Tā visu laiku bija vēsāka nekā otra, ziemā tā ļoti salusi un sāpējusi, bet siltumā Patrīcijai šķitis, ka tā varētu uzsprāgt. Ārsti, uzklausot Kristīnas stāstīto, mainījuši diagnozi un noteikuši kapilāru malformāciju. Tas šķitis atbilstošāk, un, ņemot vērā, ka Patrīcija bija enerģisks, veselīgs un priecīgs bērns, arī viņa centusies pieņemt, ka tas ir tikai kosmētisks defekts.

"Manas lielākās bailes vienmēr ir bijušas, ka Patrīciju apcels," atzīst Kristīna, "bet uzaugot Patrīcija nekad nav jutusies citādāka." Meitene ir aktīva, draudzīga un ļoti sociāla. Kristīna stāsta, ka meitene apmeklē vingrošanu, mīl zīmēt un pat veido savu video blogu.

Foto: Privātā arhīva foto

Pirms četriem mēnešiem Patrīcijai sāka parādīties problēmas ar labo roku – tā sāpēja. Sākotnēji Kristīna domājusi, ka tā varētu būt pārpūlēta treniņos, bet situācija pasliktinājās. Patrīcijai parādījās krampji rokā. "Tas bija tik slikti, ka viņa naktīs trīcēja un modās," atceras meitenes mamma. "Skolā rakstīšanas laikā viņa piedzīvoja sāpes pirkstos un rokas augšdaļā." Lai arī skola atļāva izmantot elektroierīces rakstīšanai, kad roka bija nogurusi, pierakstu veidošana sagādāja grūtības.

Sarunā ar "Viņa" Kristīna norāda, ka Patrīcija visu dara ar labo roku, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai tā funkcionētu. Meitenes mamma sāka meklēt iespējas meitenei palīdzēt.

Garais ceļš līdz atzinumam 'īpašs, neparasts gadījums' un ārstēšanas plānam

Foto: Privātā arhīva foto

Lai palīdzētu meitai, Kristīna sazinājās ar ekspertu Vācijā, kas specializējas iedzimtās asinsvadu malformācijās. Viņš bijis pirmais speciālists, kas pievērsis uzmanību tam, ka Patrīcijas rokām ir atšķirīga temperatūra. Apskatot Patrīcijas roku, ārsts varējis nosaukt simptomus, ko meitene piedzīvo. Tas radījis pārliecību par to, ka viņš zina, ko dara. Ņemot vērā, ka Patrīcijas stāvoklis pasliktinājās un šī bija pirmā reize, kad speciālisti visus simptomus uztvēra nopietni, Kristīna nolēma uzticēties vācu speciālistiem.

Patrīciju ārstēt uzņēmās speciālisti Hamburgā. Viņa tur ir viesojusies trīs reizes. Pirmajā reizē ārsti iepazinās ar Patrīciju un viņas situāciju, otrajā reizē tikai veiktas pārbaudes, kurās konstatēja, ka Patrīcijas labajā rokā ir ievērojami apgrūtināta asinscirkulācija – sākot no elkoņa uz leju, tā bija pasliktināta, bet plaukstā tās nebija vispār.

Foto: Privātā arhīva foto
Trešā vizīte bija neatliekama, jo 19. janvārī Patrīcijas stāvoklis ievērojami pasliktinājās – labā roka bija paralizēta, un meitene to vispār nevarēja izmantot. Ārsti secināja, ka problēma ir daudz nopietnāka un slimība lēnām paralizē rokas nervus. Tāpat tika konstatēts, ka, meitenei, kustinot roku, tiek nosprostota artērija. Kristīnai ir jāpievērš uzmanība tam, lai Patrīcija negulētu, turot roku virs pleca līnijas. 24. janvārī Patrīciju operēja. Trīs dienas pēc tam viņa pilnībā varēja izmantot savu roku. Asins plūsma rokā bija pilnībā atjaunota.

Ārstu ziņojumā norādīts: "Ir skaidri redzami sekundārie bojājumi perifērajā izplūstošajā plūsmā pirkstos, kur asinsvadu nav vai tie izbeidzas gandrīz visās pirkstu artērijās, izņemot dažas (1. un 2. pirkstam)." Kristīna skaidro, ka Patrīcijas gadījums ir specifisks, un precīza diagnoze joprojām nav noteikta, tomēr ārstiem ir plāns, ko darīt tālāk, lai glābtu meitenes roku.

Pašlaik ārstu slēdzienā Patrīcijas situācija raksturota kā "īpašs, neparasts gadījums", kas jāizpēta dziļāk, lai noteiktu precīzu terapiju. Sākotnēji nākamās pārbaudes bija plānotas pēc gada, bet situācija atkal pasliktinājusies, un Patrīcija vairs nevar izmantot labo roku. Ir nepieciešama vēl viena operācija, kas ieplānota marta sākumā, un papildu pārbaudes. Lai atjaunotu asinsplūsmu rokā, Patrīcijai veiks operāciju krūšukurvī.

Nepieciešami līdzekļi operācijai, kas paredzēta marta otrajā nedēļā

Foto: Privātā arhīva foto

Ārsti ir pārliecināti, ka nākamā operācija jāveic pēc iespējas drīzāk, jo pat vienkāršas rokas kustības rada pārāk lielu slodzi Patrīcijas artērijai un nosprosto asinsriti. "Ņemot vērā, ka viņai tikko veica operāciju, jāgaida seši mēneši, līdz nervi sadzīs," skaidro Kristīna. Nākamā operācija ieplānota marta otrajā nedēļā. "Līdz operācijai viņai ir jābūt ļoti uzmanīgai ar rokas kustībām. Pirmā operācija atjaunoja asins plūsmu rokā. Otra operācija atjaunos iespēju kustināt roku, neradot spiedienu uz artēriju," skaidro Patrīcijas mamma.

Viņa ļoti cer, ka meita varēs turpināt izmantot savu labo roku, lai darītu visu, kas viņai patīk, piemēram, vingrot un zīmēt. "Visi viņas sapņi ir saistīti ar abu roku izmantošanu," piebilst Kristīna. Ārsti norāda, ka šī operācija ir pēdējais solis meitenes ārstēšanā un viņas jau ir tuvu sava mērķa sasniegšanai.

Operācijas izmaksas plānotas 6500 eiro apmērā, bet vēl vairāk nekā 1000 eiro varētu būt nepieciešami analīzēm. Kristīna rēķina, ka kopējās izmaksas varētu būt vismaz 8000 eiro. Par to, kā palīdzēt apmaksāt operāciju, vari uzzināt šeit.

Kristīna ir ļoti pateicīga visiem, kas līdz šim ir palīdzējuši, gan atbalstot ar ziedojumiem, gan mīļiem vārdiem, gan piedāvājot iespēju atjaunot spēkus pēc operācijām. Viņa norāda, ka viņai šķiet – vārds "paldies" ir skaņa, kas nespēj ne tuvu izteikt tās emocijas un pateicību, ko viņa jūt pret cilvēkiem, kas palīdzējuši viņas meitai.

Ziedot iespējams arī, veicot pārskaitījumu uz Patrīcijas kontu:

Patricija Roganova

Banka: AS LHV PANK

Konta numurs: EE787700771001928575

BIC/SWIFT: LHVBEE22

Valsts: Igaunija

Maksājumā mērķī norādīt "Donation f- Patricija’s Hand Treatment"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!