Amerikas Savienoto Valstu ķirurgi veikuši vērienīgāko sejas transplantāciju, kāda pasaulē jebkad izdarīta, ugunsdzēsējam Patrikam Hardisonam (Patrick Hardison) pārstādot arī visu galvas mataino daļu, ausis un plakstiņus, vēstī raidsabiedrība BBC.

Sarežģīto operāciju, kas ilga 26 stundas, veica plastiskais ķirurgs Dr. Eduardo Rodrigess (Eduardo Rodriguez) kopā ar vairāk nekā simts ārstu un medmāsu komandu. Tā 41 gadu vecajam ugunsdzēsējam Patrikam Hardisonam, kura seju līdz nepazīšanai bija sakropļojuši ugunsgrēka laikā gūti apdegumi, devusi iespēju tikt pie jaunas sejas.

Donors bija 26 gadus vecais Deivids Roudebovs (David Rodebaugh), kurš bija guvis nāvējošas traumas satiksmes negadījumā, braucot ar divriteni.

Operācija tika veikta augustā. Ņujorkas Universitātes Langones medicīnas centra speciālisti toreiz atzina, ka ir 50 procentu iespējamība, ka tā izdosies, un tikpat liela, ka tā izrādīsies neveiksmīga.

Hardisons guva trešās pakāpes apdegumus, kas klāja visu vīrieša seju un galvas mataino daļu, 2001. gadā, kad no ugunsgrēka pārņemtas mājas centās glābt kādu sievieti, bet notika pēkšņs uguns uzliesmojums.

Foto: Reuters/Scanpix
Smagi sakropļotais vīrietis gadiem ilgi par sejas transplantāciju pat nebija sapņojis un, kad šāda iespēja pavērās, donoru nācās gaidīt ilgāk nekā gadu. Bija nepieciešams ne tikai, lai atbilstu asinsgrupa, bet arī donoram būtu gaiša ādas krāsa un mati.

Trīs mēnešus pēc operācijas, kuras izmaksas bija apmēram miljons dolāru (937 tūkstoši eiro), ārsti saka, ka piecu bērnu tēva Hardisona jaunā seja veiksmīgi dzīst, taču viņam visu atlikušo mūžu būs jālieto imūnsupresīvie medikamenti, lai pazeminātu organisma dabiskās aizsargspējas un tas neatgrūstu no sveša cilvēka pārstādīto ādu un citus audus.

Operācijas laikā Patrikam ir pārstādīti arī plakstiņi un mehānisms, kas ļauj tos mirkšķināt. Vīrietis ticis arī pie jauniem matiem, skropstām, uzacīm un pat bārdas rugājiem, no kuriem pēc ugunsnelaimes bija šķīries.

Hardisonam tuvāko mēnešu laikā būs nepieciešams veikt vēl dažas operācijas, lai koriģētu dažas vietas pie acīm un muti, kur āda ir nokarena.

Ugunsdzēsējs izsaka visdziļāko pateicību donoram un ķirurgu komandai. "Viņi man deva kaut ko vairāk par jaunu seju. Viņi man dāvāja jaunu dzīvi," tā Hardisons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!