Foto: Privātais arhīvs

Baiba Barone (25 gadi), kurai retas slimības – Budd-Chiari sindroma – dēļ nepieciešama aknu transplantācija, pašlaik ir ceļā uz Tartu Universitātes slimnīcu, kur viņai plānots pārstādīt aknas, kolīdz parādīsies piemērots donors, portālu "Rutks" informēja jaunās sievietes mamma Māra Barone.

"Pašreiz Baibas stāvoklis ir tiktāl uzlabojies, ka viņu var transportēt, tādēļ ārsti izlēma viņu pārvest uz Tartu. Kad parādās donora orgāns, pacientam tiek dotas četras stundas, lai ierastos slimnīcā, bet, tā kā esam pārāk tālu no Tartu, mēs nevarētu iekļauties šajā laikā. Mašīna jau pie durvīm nestāv. Kamēr tā no "Gaiļezera" atbrauc līdz Stradiņiem, vien vajag vairāk par stundu. Protams, skatoties, kurā diennakts laikā tas notiek. Viņi šodien no rīta astoņos izbrauca un tikai pēc deviņiem bija Stradiņos. Tagad mēs jau tuvojamies Valkai un drīz būsim galā. Viss būs labi," telefonsarunā optimistiski teica Baibas mamma.

Māra pastāstīja, ka Tartu Universitātes slimnīcā ārsti izvērtēs Baibas stāvokli. "Ja būs tāda vajadzība, viņu vēl uzfrišinās. Bet principā gaidīsim tur aknu donoru."

Kad parādīsies donors un varēs veikt aknu transplantāciju, gan nav iespējams paredzēt, atzina Baibas mamma. "Bet es domāju, ja jau Baibu ņem pretī, varētu būt, ka viņa ir nākamā rindā, simtprocentīgi apgalvot gan to nevaru."

Jau ziņots, ka Budd-Chiari sindroms ir reta slimība, kam raksturīga pilnīga vai daļēja aknu vēnu nosprostošanās. Tās var notrombozēties, aizaugt vai aizlipt. Varianti ir dažādi, bet rezultāts viens – asinis pa ierastajiem ceļiem vairs netiek prom no aknām, savukārt jaunas, ar skābekli bagātinātas asinis īsti netiek tajās iekšā. Baibai notrombozējušās visas aknu vēnas, kā iespaidā attīstījusies aknu ciroze un, aknās iesprostotajām asinīm meklējot apkārtceļus, vēdera dobumā nepārtraukti krājas lieks šķidrums. Aknu transplantācija ir vienīgā Baibas atveseļošanās iespēja.

"Rutks" bijušas vairākas publikācijas par Baibu, kurai Budd-Chiari sindroma dēļ nepieciešams pēc iespējas ātrāk pārstādīt aknas. Jaunās sievietes ģimene lūdza sabiedrības palīdzību aknu transplantācijas izmaksu segšanai. 31. augusta rītā, tieši Baibas 25. dzimšanas dienā, tika saziedota visa nepieciešamā summa – 50 tūkstoši eiro, kas nepieciešami, lai Baibai varētu veikt aknu pārstādīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!