Foto: Anita Austvika
Pirms vairāk nekā 10 gadiem dienasgaismu ieraudzīja filma "Kalendāra meitenes". Tā bija balstīta uz patiesiem notikumiem Anglijā, kad grupa sieviešu puskailas pozēja kalendāram un visus no kalendāra tirdzniecības iegūtos līdzekļus izmantoja, lai palīdzētu vēža slimniekiem. Nu Rozā vilciena labdarības fonds ar lepnumu piedāvā pirmās latviešu "kalendāra meitenes".

Kalendāram pozējušas gan sievietes, kuras saskārušās ar diagnozi "krūts vēzis" un pārdzīvojušas ar to saistītas operācijas, gan viņu atbalstītājas – tuvinieces, draudzenes un kolēģes, jo tikai kopā un, citai citu atbalstot, ir iespējams pārciest grūto dzīves posmu, kuru aptumšojis krūts vēzis. Katra modele ir uzrakstījusi arī savu īpašo vēstījumu sievietēm Latvijā.

Kalendārā izmantotās fotogrāfijas tapušas šā gada jūlijā fotogrāfes Anitas Austvikas foto studijā Vecrīgā. Par modeļu vizuālo tēlu rūpējās Rīgas Stila un modes profesionālās vidusskolas skolotāja Inga Brigadere - Johansone un audzēknes Annija Šloža un Linda Lielauza. Kalendāra dizainere ir Anna Smirnova.

No kalendāra tirdzniecības Iegūtie līdzekļi Rozā vilciena labdarības fondam ļaus palīdzēt Latvijas sievietēm ar krūts vēža diagnozi, apmaksājot tik vajadzīgās konsultācijas pie psihologa un nodarbības pie fizioterapeita. Šīs terapijas ir ļoti nozīmīgas atveseļošanās procesa sastāvdaļas, taču Latvijā to pieejamība ir atkarīga no sievietes pašas spējām tās apmaksāt.

Kalendāra cena ir 7 eiro (+ pasta izdevumi). To var iegādāties, rakstot uz e-pasta adresi rozavilciens@gmail.com. Ar tevi sazināsies par apmaksu un piegādi.

Foto: Anita Austvika

Janvāris

"Mana cīņa ar krūts vēzi turpinās, taču pozitīva attieksme, draugu un tuvinieku atbalsts palīdz izturēt arī grūtākos brīžus. Aicinu sievietes mīlēt sevi, rūpēties par savu veselību, nepazaudēt sevi ikdienas darbos un pienākumos, atvēlēt laiku atpūtai un sevis palutināšanai!" (Dīna Tiltiņa, Latvijas Universitātes personāla departamenta direktore un vadošā pētniece.)

Dīna ar slimību cīnijās līdz pēdējam, un ar lielu aizrautību piedalījās kalendāra fotosesijā, taču šā gada oktobrī diemžēl aizgāja no šīs pasaules.

Foto: Anita Austvika

Februāris

"Diagnoze "krūts vēzis" ir trieciens ne tikai pacientei, bet arī tuviniekiem. Nav viegli vienmēr atrast pareizos vārdus, lai atbalstītu, taču ir svarīgi būt blakus grūtajos brīžos, uzklausīt un palīdzēt arī ikdienas darbos." (Līvija Uskale, Rozā vilciena labdarības fonda valdes locekle)

Foto: Anita Austvika

Marts

"Mīļās sievietes – esiet atbildīgas par savu veselību! Vizīte pie ārsta aizņem tikai pāris minūtes, bet kādai tās var izglābt dzīvību." (Ieva Leščinska, skolotāja palīgs Rīgas Starptautiskajā skolā.)

Foto: Anita Austvika

Aprīlis

"Tad, kad man noteica diagnozi "krūts vēzis", man likās, ka mana dzīve ir beigusies. Gribu parādīt, ka dzīve turpinās arī pēc diagnozes – un pavisam jaunās krāsās un citā kvalitātē!" (Zinta Uskale, Rozā vilciena labdarības fonda dibinātāja.)

Foto: Anita Austvika

Maijs

"Es atbalstu Rozā vilciena labdarības fondu, jo vēlos, lai sievietes, kas ir saskārušās ar krūts vēzi, zina, ka viņas nav vienas. Iedrošinu sievietes izmantot iespēju meklēt arī psiholoģisko atbalstu, kas dos iespēju izrunāties un rast jaunus resursus sevī, saprotot, ka Jūs esat joprojam Jūs pašas, neskatoties ne uz ko!" (Ieva Balode, skolotāja Rīgas Starptautiskajā skolā.)

Foto: Anita Austvika

Jūnijs

"Vēlos atbalstīt sievietes, kurām dzīvē nācies iziet cauri šim sarežģītajam posmam. Ja ar manu dalību šajā projektā varu palīdzēt kaut vai vienai sievietei, būšu priecīga." (Līga Broliša, medmāsa.)

Foto: Anita Austvika

Jūlijs

"Franču ārsts Tisso ir rakstījis: "Kustības spēj aizstāt simtiem zāļu, bet nekādas pasaules zāles nespēj aizstāt kustības." Man ir liels gandarījums, ja varu palīdzēt sievietēm atgūt kustību brīvību pēc krūts operācijas. Aicinu sievietes būt aktīvas – vingrojot atgūsiet arī dzīves sparu!" (Gita Gintere-Kikuste, fizioterapeite.)

Foto: Anita Austvika

Augusts

"Atpūta un kustības, izaugsmes iespējas, palīdzība citiem un rūpes par sevi palīdz atjaunot spēkus, dod dzīvesprieku un veselību tagad un nākotnē!" (Aija Zandberga, sākumskolas skolotāja Rīgas Starptautiskajā skolā.)

Foto: Anita Austvika

Septembris

"Mīļās sievietes! Rūpes par savu veselību nedrīkst atstāt kā pēdējo no darbiem. Jūs saviem mīļajiem varēsiet pilnvērtīgi palīdzēt tikai tad, ja būsiet veselas. Veiciet pārbaudes savlaicīgi, domājot par saviem tuvākajiem!" (Anita Zakatistova, uzņēmēja.)

Foto: Anita Austvika

Oktobris

"Saņemt diagnozi "krūts vēzis" ir biedējoši, taču Lielbritānijā mēs zinām, ka saņemsim vislabāko aprūpi - gan fizisku, gan psiholoģisku. Tāpēc lepojos, ka varu piedalīties kalendāra tapšanā un atbalstīt šo fondu, un ceru, ka tas veicinās pārmaiņas arī sievietēm Latvijā." (Dženifera Fērklifa (Jennifer Fairclough), Rozā vilciena labdarības fonda atbalstītāja un krūts vēža "izdzīvotāja".)

Foto: Anita Austvika

Novembris

"Es jau desmit gadus dzīvoju Rīgā, bet pirms tam ilgus gadus strādāju vēža pētniecības jomā Zviedrijā, tāpēc man ir ļoti svarīgi veicināt izpratni par šo slimību un palīdzēt sievietēm arī Latvijā." (Maria Abens, zinātniece, pusmaratona skrējēja.)

Foto: Anita Austvika

Decembris

"Katrai no mums ir kāda tuviniece, draudzene, paziņa, kam ir nācies iet tam visam cauri. Tā varētu būt jebkura no mums. Man ir svarīgi sniegt savu atbalstu - lai visām šī grūtā cīņa ar krūts vēzi būtu veiksmīga!" (Ieva Pakalniņa, arhitekte.)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!