Foto: Privātais arhīvs
Inese Ņikiforova ir rīdziniece, kas 35 gadus nostrādājusi par pārdevēju, izaudzinājusi divus bērnus. Tagad viena no dzīves svarīgākajām norisēm ir cīņa ar smagu slimību – acs melanomu. Viņai nepieciešamās zāles no septembra vidus tiek kompensētas ādas melanomas pacientiem, bet tā kā Inesei audzējs ir acī, pašai nepieciešams atrast vairākus desmitus tūkstošus slimības ārstēšanai.

Jau rakstījām, ka Inese ir ne tikai izaudzinājusi divus bērnus, bet 51 gada vecumā priecājas arī par diviem mazbērniem. Viņa strādā par kasieri, agrāk darbojusies bankā. To, ka ne viss ir kārtībā, Inese saprata, kad pazudusi perifērā redze. "Devos pie acu ārsta. Sapratu, ka acī kaut kas ir, bet nesapratu kas. Tad devos uz slimnīcu. Tur mani apskatīja un norādīja, lai eju pie onkologa. Tad onkologs uzstādīja diagnozi – acs melanoma. Tā bija tik liela – septiņi milimetri!" viņa atceras. Izieti vairāki ārstēšanas kursi, bet slimība atgriezās. Pēc tam, kad izpētītas metastāzes, Inesei ārsts ieteicis jaunus medikamentus, kuru kopējā cena pārsniedza 100 000 eiro.

Tā kā pašai tik lielu līdzekļu nebija, tika uzsākta ziedojumu vākšana. Ārstēšanās izmaksas nedaudz samazina valsts piešķirtais līdzfinansējums 14 228,72 eiro apmērā. Septembra vidū Inesei nepieciešamos medikamentus iekļāva valsts kompensējamo zāļu sarakstā, kas uz mirkli ļāva noticēt, ka arī Inesei būs pieejamas zāles, tomēr vēlāk izrādījās, ka acs melanomas pacientiem tās nekompensē. Tiesa, to cena tagad ir uz pusi samazinājusies. Inesei pavisam ir vajadzīgi 55 795 eiro.

Uzzināt vairāk par ziedojumu vākšanu, kā arī sniegt savu atbalstu, ir iespējams šeit.

Portāla "Ziedot.lv" pārstāve Ilze Ošāne informē, ka līdz šim Inesei ir saziedoti vairāk nekā 13 000 eiro. Viņa jau ir izgājusi divus zāļu kursus – viens no tiem veikts Igaunijā, bet otrs - Latvijā, saņemot arī daļēju valsts līdzfinansējumu. No saziedotajiem līdzekļiem pašlaik izlietoti 7139,49 eiro. Atlikumā 6188,37 eiro, ar ko pietiks vēl diviem kursiem, kas jāveic ik pēc trim nedēļām. Tuvākais kurss gaidāms 2. novembrī. Tam līdzekļu vēl pietiekot, bet ar pašlaik saziedoto summu nepietiek, lai apmaksātu zāļu kursus, ko jāveic, sākot no decembra vidus.

Nacionālajās veselības dienestā (NVD) "Viņa" noskaidroja, ka Ineses diagnozei nepieciešamais medikaments pieejams tikai ādas melanomas pacientiem. "Taču diemžēl acs melanoma ir cita audzēja lokalizācija, un NVD rīcībā šobrīd nav pamatojošu dokumentu (klīniskie pētījumi u.c.), kas norādītu, ka šis medikaments būtu efektīvs arī acs melanomas ārstēšanā," skaidroja dienestā.

Tādējādi pacientam ar acs melanomas diagnozi var tikt izvērtēta tikai individuālās kompensācijas piemērošana, ja NVD ir iesniegts ārstu konsilija slēdziens par individuālās kompensācijas nepieciešamību. Tādā gadījumā var tikt pieņemts pozitīvs lēmums no individuālajai kompensācijai paredzētajiem līdzekļiem pacientam piešķirt maksimāli iespējamos līdzekļus – 14 228,72 eiro gadā.

Kāpēc acs melanomas pacientiem medikamentus neapmaksā

Zāļu kompensācijas sistēmu regulē Ministru kabineta noteikumi numur 899, skaidro NVD Zāļu un medicīnisko ierīču departamenta direktores vietniece Antra Fogele. Noteikumu pirmajā pielikumā ir norādītas diagnozes, kuru gadījumā valsts izvērtē iespēju kompensēt medikamentus. Onkoloģiskās slimības, ieskaitot acs melanomu, ir starp šīm diagnozēm. Medikamenti noteikumos nav minēti, bet ir izskaidrota kārtība, kā īsti notiek medikamentu iekļaušana kompensējamo zāļu sarakstā. "Saraksts ir pietiekoši dinamisks, un Ministru kabineta noteikumi nosaka to lielo rāmi, kurā mēs darbojamies," viņa skaidro.

"Ja zāļu ražotājam ir zāles, kuras var lietot kādas no pielikumā minēto diagnožu ārstēšanai, viņš sniedz iesniegumu Nacionālajā veselības dienestā, sagatavo izvirzītajām prasībām atbilstošu failu," skaidro speciāliste. Viņa norāda, ka ir jāiesniedz ne tikai pierādījumi par zāļu klīnisko efektivitāti, bet arī ekonomiskie aprēķini. Fogele skaidro, ka acs melanoma ir iekļauta diagnožu, kuru ārstēšanu varētu apmaksāt valsts, sarakstā, bet visi aprēķini un pierādījumi par noteiktu medikamentu efektivitāti līdz šim ir bijuši vērsti uz ādas melanomas ārstēšanu. "Ādas melanomas gadījumā visi šie apstākļi sakrita," to, kā tika pieņemts lēmums par medikamentu kompensēšanu, skaidro Fogele. Attiecīgajā brīdī tika pierādīta ekonomiskā un klīniskā efektivitāte, turklāt bija pieejami arī nepieciešamie budžeta līdzekļi.

Līdz šim nav ticis saņemts līdzīga veida iesniegums par medikamentu kompensēšanu acs melanomas pacientiem. "Arī speciālisti mums nav prasījuši," teic NVD pārstāve. Šajā gadījumā ir piešķirta individuālā kompensācija. Tā tiek piešķirta gadījumos, kad noteiktās diagnozes ārstēšanai sarakstā nav iekļautas nevienas zāles. "Šajā gadījumā valsts piedalās ar to, ar ko var – ar šiem 14 tūkstošiem," piebilst Fogele.

Runājot par to, vai pacients var kaut kā panākt medikamentu pilnīgu kompensēšanu attiecīgajai diagnozei, NVD pārstāve norāda, ka parasti šādus pieteikumus iesniedz zāļu ražotājs. Tāpat izmaiņas var tikt panāktas pēc diskusijām ar jomas speciālistiem. "Protams, ka visam ir jābūt – ir jābūt klīniskam pamatojumam, ir jābūt pārliecībai, ka iegūtais efekts atbilst izmaksu efektivitātes kritērijiem, un ir jābūt pieejamam budžetam, lai varētu šo kompensāciju nodrošināt."

Fogele arī norāda, ka ārsta uzdevums ir atrast savam pacientam piemērotākās zāles, nevis domāt par to, vai valsts tās var apmaksāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!