Mīti un patiesība par latviešu 'otro maizi' - kartupeli

Mīti un patiesība par latviešu 'otro maizi' - kartupeli
Foto: Shutterstock

Agrāk visi ēda kartupeļus, un nevienam nebija pret tiem iebildumu. Tad sākās interneta un diētu ēra, un visiem kļuva bail no kartupeļa. Parādījās zema ogļhidrātu satura diētas, makrobiotiskā diēta, Paleolīta diēta un daudzas citas, kas kartupeļu lietošanu uzturā aizliedza. Vai tam ir pamats? Kaut kāds jau ir, taču noteikti ne zinātnisks.

Nesen ar kolēģi sanāca diskutēt par to, vai ciete (kartupeļos esošais ogļhidrāts) ir kaitīga. Tāpat pie manis ir vērsušies neskaitāmi pacienti, kas uzskatījuši, ka kartupeļi ir neveselīgi. Protams, ir gadījumi, kad kartupeļi nav vēlami un liela cietes koncentrācija var būt bīstama (cukura diabēta pacientiem vai pie pataloģiskas tievo zarnu baktēriju savairošanās), bet lielākajai daļai sabiedrības no kartupeļiem nav jābaidās.

Dažos vārdos par kartupeli 

Kartupelis satur daudz cietes (ātrs enerģijas avots) un maz olbaltumvielu, taču tas nepadara to automātiski nevērtīgu vai, vēl trakāk, kaitīgu! Kartupeļi ir labs B6, B3 un C vitamīna, šķiedrvielu, kālija, vara, fosfora un citu minerālvielu avots, it īpaši, ja tos ēdam ar visu mizu. 

Runājot par kalorijām, kartupeļos to ir stipri mazāk nekā rīsos, griķos, makaronos un citos graudaugu produktos, ko nereti izvēlas kā piedevu maltītēm. Cita lieta ir, ja kartupeļus ēd kopā ar saldā krējuma mērcēm un nepatīk piekopt aktīvu dzīvesveidu - tad gan kartupelis var veicināt liekā svara un citu hronisku slimību veidošanos. Taču ēdot kartupeļus mērenā daudzumā, pareizi pagatavotus un paralēli piekopjot aktīvu dzīvesveidu, produktam nav nekādas vainas.

Kad kartupeļi nekaitē?

  • Ja tev nav hronisku slimību, esi fiziski aktīvs un savā uzturā ievēro dažādību.
  • Ja kartupeļi tiek vārīti vai cepti krāsnī ar visu mizu (un arī apēsti ar visu mizu).
  • Ja kartupeļu ēdieniem klāt tiek ēsti citi dārzeņi, olbaltumvielas vai taukvielas. Jā, taukvielu pievienošana nav kaitīga, un pat vēlama (protams, priekšroku dodot augstas kvalitātes taukiem/eļļām, pievienojot tos gatavošanas beigās), jo tā palēninās cietes uzsūkšanos un normalizēs glikozes līmeņa svārstības asinīs. Šķiedrvielas un olbaltumvielas veiks tās pašas funkcijas, kā arī paildzinās sāta sajūtu.

Kad kartupelis var būt kaitīgs?

  • Ja tas ir pagatavots frī kartupeļu vai čipšu veidā - tad tas saturēs nezināmas izcelsmes augu eļļas, un, ļoti iespējams, arī transtaukskābes.
  • Ja tas ir cepts uz pannas līdz ieguvis kraukšķīgu garoziņu un vietām mazliet apdedzis - augstās temperatūrās un ilgstoši karsējot cieti saturošos produktos, tajos veidojas akrilamīdi, kas pētījumos ar dzīvniekiem izrādījušies kancerogēni.
  • Ja tas ir sācis sazaļot - kartupelī veidojas solanīns, kas var negatīvi ietekmēt zarnu trakta veselību un daži cilvēki pret to var būt īpaši jutīgi.
  • Ja tev ir kāda hroniska saslimšana un cukura vielmaiņas traucējumi.
  • Ja pārsvarā ēd ceptus kartupeļus ar kādu treknu mērci un gaļu, bet dzīvesveids nav pārāk aktīvs.

Folijā cepti kartupeļi ar zilā siera mērci

Mīti un patiesība par latviešu 'otro maizi' - kartupeli
Foto: PantherMedia/Scanpix

Sātīgi un garšīgi folijā cepti kartupeļi ar zilā siera mērci.

Lasīt vairāk

Kartupeļu salāti ar krēmīgu avokado mērci

Mīti un patiesība par latviešu 'otro maizi' - kartupeli
Foto: Shutterstock

Varen gardi kartupeļu salāti. Avokado tiem piešķir krēmīgumu, zaļumi rūpējas par svaigumu, bet etiķis un sinepes - par asumiņu.

Lasīt vairāk

Kartupeļi 'mundierī' ar krēmīgu olu un bekonu

Pildīti kartupeļi mundierī
Foto: Katrīna Džeksone, Framed Cooks

Man ļoti garšo cepti kartupeļi "mundierī" ar olu un bekonu. Vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt jau tādēļ, ka ola, iecepta kartupelī, kļūst par krēmīgu mērci. Otrkārt, bekons. Treškārt, dievīgā garšu kombinācija, kas rodas, samīcot kartupeli ar sviestiņu un pienu, pievienojot sāli un piparus un izveidojot mīkstu "gultu", kurā iecepties olai. Un galu galā - ikvienā kumosā ir nedaudz olas, bekona un kartupeļu biezeņa. Bum!

Lasīt vairāk

Garšaugu kartupeļu zupa ar bekonu

Kartupeļu biezzupa
Foto: Santa Maria

Vienkārša un ļoti garšīga biezzupas recepte. Ļauj vaļu fantāzijai, piešķirot zupai dažādas garšas ar piedevu palīdzību - pasniedzot pārkaisi ar rīvētu sieru, garšaugiem un bekonu.

Lasīt vairāk

Kartupeļu pankūkas

Mīti un patiesība par latviešu 'otro maizi' - kartupeli
Foto: Shutterstock

Gardās kartupeļu pankūkas ēd ar krējumu vai brūkleņu zapti.

Lasīt vairāk

Source info

rutks.lv


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Saistītie raksti

Komentāri
Komentēšana atļauta tikai reģistrētiem lietotājiem!
Komentējot Jūs piekrītat Lietošanas noteikumiem
Lasīt komentārus Lasīt komentārus