Foto: Privātais arhīvs
Diagnozes visticamāk nebūs, bet ārsti ir noskaņoti pozitīvi – tā dažos vārdos varētu raksturot situāciju cīņā par Patrīcijas iespēju dzīvot pilnvērtīgi un izmantot abas rokas. Meitenes mamma Kristīna Namavīre februāra sākumā vērsās pie līdzcilvēkiem pēc palīdzības nepieciešamo izmeklējumu un operācijas veikšanai. Pēc vienas manipulācijas tika ieplānota otra, ko galu galā neveica, jo ārstiem Vācijā Patrīcijas gadījums izrādījās par sarežģītu. Tagad meitene atbildes un palīdzību meklē Majo klīnikā, kas atrodas ASV.

Jau rakstījām, ka meitenei no dzimšanas ir manāmas problēmas ar labo rociņu. Patrīcijai piedzimstot, tā bija sarkanā krāsā. Tika meklēts problēmas cēlonis, bet ārsti mierināja, ka problēma ir tikai vizuāla un nav pamata satraukumam. Kristīnas sirds gan nebija mierīga, jo Patrīcijai labās rokas temperatūra vienmēr bijusi zemāka nekā kreisās. Pērnā gada nogalē izrādījās, ka māmiņas bažas bijušas pamatotas, un, lai glābtu roku, meitenei nepieciešama steidzama operācija. Pēc tās radās sarežģījumi un bija ieplānota otra operācija, ko galu galā neveica, un ārstiem Eiropā atlika vien noplātīt rokas un ieteikt pēc palīdzības vērsties citur. Par to, kāpēc Patrīcija ar mammu palīdzību devās meklēt ASV, lasi šajā rakstā.

Nu jau vairākas nedēļas viņas atrodas otrpus okeānam, kur katru dienu dodas uz pārbaudēm un konsultācijām pie ārstiem. Diemžēl lielākā daļa pakalpojumu ir pieejami tikai par maksu, un steidzami ir nepieciešami 16 000 eiro slimnīcas rēķinu apmaksai. Palīdzēt Patrīcijai ir iespējams gan, pārskaitot līdzekļus uz viņas kontu, gan maksājot klīnikai, kā arī citos veidos. Vairāk par to varat uzzināt, sazinoties ar viņas mammu sociālajā tīklā "Facebook" vai arī šajā ierakstā.

Atbildes ir tuvāk nekā iepriekš, bet precīzu diagnozi nesola

Foto: Privātais arhīvs
"Ir skaidrs, ka Patrīcijai no pirmās operācijas labajā augšējā pusē ir iekaisuši nervi un rētaudi ap nervu, ko pārgrieza," par pašlaik noskaidroto stāsta Kristīna. Nervi visu laiku tiek kairināti, un problēmas sagādājot septītā riba. Gan ārsti, gan meitenes mamma cer, ka tas mainīsies, Patrīcijai augot, jo ribu izņemt nav ieteicams. Speciālisti ir vienojušies, ka otra operācija nav nepieciešama. Tās vietā ir noteikta intensīva fizioterapija, kas tiks turpināta arī pēc atgriešanās Igaunijā, kur pašlaik dzīvo Patrīcija un Kristīna.

"Tas, ka viņas nervu sensori un muskuļi visu laiku tiek kairināti, ir novedis līdz tam, ka Patrīcijai naktīs un dienās ir neapzinātas kustības, kuras viņa nespēj kontrolēt. Viņas nervu sistēma neizguļas, lai gan viņa pati naktīs nejūt, ka viņa kustās, "noraustās"," skaidro meitenes mamma. Tāpat tiek meklēta iespēja, kā sadzīvot ar rokas malformāciju, kā dēļ tā visu laiku ir auksta. Tāpat iepriekš neesot pamanīta virkne citu sīkumu, kas pašlaik tiek risināti, skaidro Kristīna.

Precīzu diagnozi meitenei, visticamāk, tā arī neuzstādīšot, jo ārsti nevarot saprast, kas notika pirms 10 mēnešiem, kad Patrīcijai sākās problēmas un rokā netika nodrošināta pietiekama asins plūsma. Tiekot pieļauta iespēja, ka vainojama neliela trauma, ko neviens nepamanīja.

"Ārsti ir ļoti pozitīvi noskaņoti par Patrīcijas nākotni," stāsta Kristīna. Viņa cer, ka meitas roka funkcionēs labi, viņai nebūs neapzinātu kustību un sāpju, būs labs miegs un meitene varēs lietot visus labās rokas pirkstiņus.

Priekšā vēl tāls ceļš

Foto: Privātais arhīvs
Ceļš uz atlabšanu varētu ilgt aptuveni sešus mēnešus. "Viņa ir tik ilgi dzīvojusi ar sāpēm un visiem simptomiem, par ko ārsti tik noraustīja plecus Eiropā," raksta Kristīna, piebilstot, ka, lai arī ceļš būs garš, ir daudz labu ziņu. Piemēram, divi Majo klīnikas ārsti – viens asinsvadu ķirurgs un viens pediatrs – ir piekrituši kļūt par Patrīcijas aizbildņiem klīnikā. Tas nozīmē, ka viņi meiteni konsultēs bez maksas. Tas ir milzu atbalsts Patrīcijai.

"Protams, citi ārsti un testi pagaidām ir par maksu. Ārsti ir pārsteigti par Patrīcija izturību un veidiem, kā viņa tiek galā ar visu, kas notiek ar viņu. Nevienu mirkli viņa nekoncentrējas uz sāpēm un slikto, bet turpina dzīvot ar pilnu sparu tik, cik var," ar meitu lepojas Kristīna. Viņa ļoti cer, ka pēc divām nedēļām varēs atgriezties mājās. ASV ir pavadītas teju piecas nedēļas, un, iespējams, oktobra beigās, skolas brīvlaikā, būs jāatgriežas klīnikā.

Kristīna ir pārsteigta par lielo līdzcilvēku atbalstu, bez kā viņai nebūtu izdevies nokļūt tik tuvu atbildēm un meitas veselībai. Piemēram, Grieķu Pareizticīgo Baznīca Ročesterā abas ir izmitinājusi bez maksas, ļaujot palikt brīvajās istabiņās ēkā, kur tiek izmitināti cilvēki. "Te mums ir iespēja taisīt ēst viņu virtuvītē, un labdarības mājas ir 500 metrus no klīnikas. Kopā šajās piecās nedēļās mēs esam pārvākušās astoņas reizes – no istabiņas uz viesistabu un atpakaļ uz kādu istabiņu. Tas mūsu dzīvošanas izmaksas ir ļoti samazinājis," atklāj Kristīna.

"Vienas, bez ģimenes, bez draugiem, kas mūs mīl un joprojām soļo blakus, un daudziem svešiniekiem mūsu atrašanās te nebūtu iespējama," viņa turpina, "katrs cilvēks, kas ir palīdzējis, ir daļa no Patrīcijas atveseļošanās stāsta. Mēs no sirds pateicamies, visiem cilvēkiem, kas nogāja kopā ar mums pirmo posmu." Cilvēki ir ne vien ziedojuši un izmitinājuši bez maksas, bet arī aizdevuši līdzekļus, neprasot procentu maksājumus.

"Visas pārbaudes ir izmaksājušas piecas reiz vairāk, nekā mēs bijām plānojušas, galīgo summu mēs zināsim, kad dosimies mājās. Pašlaik mums ir aptuveni 16 000 eiro lieli neapmaksāti rēķini." Kristīna norāda, ka viņai ir ļoti grūti lūgt, bet nedot atpakaļ. Pašlaik svarīgs ir katrs eiro.

Konts ziedojumiem:

Patricija Roganova

Banka: AS LHV PANK

Konts: EE787700771001928575

BIC/SWIFT: LHVBEE22

Valsts: Estonia

Norāde: Donation for Patrīcija

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!