Foto: Reuters/Scanpix

Pasaules Veselības organizācija (PVO) trešdien aicināja Eiropas valstis strauji rīkoties, lai novērstu Zikas vīrusa izplatību.

"Es aicinu Eiropas valstis rīkoties savlaicīgi koordinētā veidā, lai kontrolētu moskītus," paziņoja PVO Eiropas nodaļas vadītāja Žužanna Jakaba.

Eiropai ir "jāiznīcina [moskītu] vairošanās vietas un jāplāno insekticīdu izsmidzināšana un kāpuru nogalināšana", viņa skaidroja.

Eiropas Slimību novēršanas un kontroles centrs (ECDC) paziņoja, ka moskīti ir "atkārtoti kolonizējuši" Portugālei piederošo Madeiras arhipelāgu un atsevišķas teritorijas Krievijas dienvidos un Gruzijā pēc pazušanas no Eiropas 20.gadsimtā.

Moskītu izplatību pasaulē veicina temperatūras paaugstināšanās, un tie ir pamanīti pat Nīderlandē, tomēr Eiropai tie joprojām nav endēmiski.

"Nav klimatisku iemeslu, kādēļ "Aedes aegypti", ja nokļūst Eiropā, nevarētu izdzīvot Eiropas dienvidos," liecina informācija ECDC tīmekļa vietnē.

Vairāki Eiropas tūristi ir saslimuši ar Zikas vīrusu Latīņamerikā, tomēr līdz šim nav reģistrēti gadījumi, kad cilvēki būtu ar to saslimuši Eiropā.

PVO norādīja, ka ziemā bija "ārkārtīgi zems risks", ka Eiropā varētu nometināties moskīti, tomēr pavasarī un vasarā risks pieaugs.

Zikas vīruss vissmagāk skāris Brazīliju, kur kopš oktobra konstatēti 270 mikrocefālijas gadījumi, kad bērni piedzimuši ar mazu galvu un smadzenēm, un 3448 gadījumos pastāv aizdomas par šādu pataloģiju.

Bažījoties par pataloģijas izplatīšanos, Kolumbija, Ekvadora, Salvadora, Jamaika un Puertoriko aicinājušas sievietes atteikties no domas palikt stāvoklī, līdz Zikas vīrusa uzliesmojums tiek pakļauts kontrolei.

Bažas par vīrusa izplatību sasniegušas arī Eiropu un Ziemeļameriku, kur inficēšanās konstatēta vairākiem cilvēkiem, kas atgriezušies no brīvdienām vai darba ceļojumiem vīrusa skartajos reģionos.

Ar Zikas vīrusu var inficēties no "Aedes" ģints odu kodieniem. Biežākie Zikas vīrusa slimības simptomi ir drudzis, izsitumi, locītavu sāpes, iekaisušas acis, var būt arī galvassāpes, acu sāpes, vemšana un neiroloģiskas komplikācijas. Simptomi ilgst no dažām dienām līdz nedēļai. Smagas slimības formas gadījumā nepieciešama hospitalizācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!