Foto: Privātais arhīvs

Pirms divām nedēļām Baiba Barone (25 gadi), kurai Budd-Chiari sindroma dēļ nepieciešama aknu transplantācija un tās veikšanai sabiedrība saziedoja nepieciešamos 50 tūkstošus eiro, tika pārvesta uz Tartu Universitātes slimnīcu gaidīt aknu donoru un transplantācijas operāciju un viņas stāvoklis tika raksturots kā tiktāl uzlabojies, lai jauno sievieti varētu operēt. Diemžēl, sazinoties ar Baibas mammu Māru Baroni, "Rutks" uzzināja sliktas ziņas – Baibas organismā atkal ir augsti iekaisuma rādītāji. Iekaisumu jau teju divas nedēļas neizdodas izārstēt, jo to izraisījusi īpaši agresīva baktērija. Jaunās sievietes stāvoklis atkal ir kritisks.

"Baiba atrodas intensīvās terapijas nodaļā. Iekaisuma rādītāji ir diezgan augsti, nieres nestrādā, un pēdējās dienās arī kuņģis piesaka streiku," stāsta Māra. "Pagaidām donora nav, bet, ja uzradīsies, nezinu, vai tādā stāvoklī viņai būs iespējams veikt operāciju."

Baibas mamma stāsta, ka iekaisumu jau labu laiku neizdodas uzveikt. Baiba uz Tartu ar specializēto transportu tika atvesta trešdienas, 14. septembra, pēcpusdienā, bet viņas stāvoklis strauji pasliktinājās jau piektdienā.

"Es sapratu, ka, jau braucot uz šejieni, iekaisuma rādītāji bija drusku lielāki, nekā varētu pieļaut, bet tobrīd šķita, ka Tartu ātri tiksim ar to visu galā. Sestdien māsiņas man ieteica iet ar ārstiem runāt, kas notiks tālāk, jo dzirdējušas, ka mūs taisās sūtīt atpakaļ uz Latviju. Ārsts, ar kuru runāju, teica, ka tik agresīva baktērija, kāda ir Baibai, šajā reģionā vismaz desmit gadus neesot redzēta. Operēt Baibu tādā stāvoklī nevarot un viņiem nekas cits neatliekot, kā Baibu sūtīt atpakaļ," atceras Baibas mamma.

"Es lūdzos, lai to nedara. Baibiņa krita histērijā, lūdzās, lai nesūta atpakaļ, jo viņa ļoti baidās nomirt," izmisumu neslēpj Baibas mamma. "Ļoti iespējams, ka viņa atpakaļceļu vienkārši nebūtu izturējusi. Pārvešana viņai tomēr ir smags pārbaudījums. Pat veselam cilvēkam pārbraukt tādu gabalu ir grūti, kur nu vēl slimam. Pēc tā visa ārsti konsīlijā tomēr nolēma, ka viņi mūs paturēs šeit un ārstēs."

Ārsts, ar kuru runāju, teica, ka tik agresīva baktērija, kāda ir Baibai, šajā reģionā vismaz desmit gadus neesot redzēta.
Baibas mamma
Tartu slimnīcas ārsti dara visu, lai uzlabotu Baibas stāvokli. "Antibiotikas dod un dialīzi taisa, viss tiek darīts. Ļoti spēcīga ārstniecība šeit notiek, " stāsta mamma. "Šodien viņas stāvoklis ir labāks, nekā bija pirms divām dienām, bet saprotiet, tas ir kā pa kalniem – te uz augšu, te uz leju, nevar īsti saprast, kā būs rīt."

Baibas mamma atzīst, ka komunikāciju ar ārstiem ļoti apgrūtina tas, ka viņi slikti runā krieviski, savukārt angļu valodu, kurā ārsti runā brīvi, pietiekami labi nepārvalda ne Māra, ne Baiba. Tādēļ pašlaik abām ir ļoti daudz neskaidrību. "Iekaisuma rādītāji turas apmēram vienādi, un, cik vakar sapratu no ārsta, ja donors būs, tad Baibu tomēr operēs," stāsta jaunās sievietes mamma.

Kad būs donors, paredzēt nav iespējams. "Ārsts teica, ka jāgaida donors, kam ir smaga galvas trauma vai kas tamlīdzīgs, cilvēks, kas vairs nav glābjams. Tādi pacienti katru dienu nemēdz būt. "

Pašlaik Baibas mamma ļoti uztraucas, vai ar saziedotajiem līdzekļiem pietiks, lai apmaksātu visu ārstēšanu. Skaidrs, ka ar tiem pietiks transplantācijas operācijas un pēcoperācijas perioda segšanai, bet, cik daudz prasīs pašreizējā ārstēšana, nav zināms. "Bet es sapratu, ka ar tiem 50 tūkstošiem, kas ir iemaksāti, būs par maz," nopūšas Baibas mamma. "Vēl gan mums kādus 6 tūkstošus saziedoja pa virsu un no "Ziedot.lv" tos vajadzības gadījumā varēsim dabūt, bet šaubos, vai ar to pietiks. Bet pašlaik mēs guļam un ceram. Ceram uz labāku dienu," saka Baibas mamma.

Šodien viņas stāvoklis ir labāks, nekā bija pirms divām dienām, bet saprotiet, tas ir kā pa kalniem – te uz augšu, te uz leju, nevar īsti saprast, kā būs rīt.
Baibas mamma
P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas infektologs Pauls Aldiņš intervijā portālam "Rutks" stāstīja, ka lielas bažas sagādā šķidrums, kas slimības dēļ pastāvīgi krājas Baibas vēdera dobumā. "Tas ir pakļauts infekcijas riskam. Inficēšanās var notikt dažādos veidos, piemēram, baktērijām tīri dabiskā ceļā izejot no zarnu trakta. Zarnas, kā zināms, ir pilnas ar baktērijām – tas ir normāli. Un šīs baktērijas cauri zarnu sieniņai var iziet. Un, ja tas tā notiek, tās var atrast sev lielisku augšanas un vairošanās vietu – šo šķidrumu vēdera dobumā. Risku rada arī drene, kas ievietota vēdera priekšējā sienā, lai notecinātu lieko šķidrumu. Protams, tie ir brīnišķīgi ieejas vārti mikrobiem. Līdz ar to risks, ka šis šķidrums vēderā var inficēties un sākt strutot, ir milzīgi augsti," sacīja Aldiņš.

Jau ziņots, ka Budd-Chiari sindroms ir reta slimība, kam raksturīga pilnīga vai daļēja aknu vēnu nosprostošanās. Tās var notrombozēties, aizaugt vai aizlipt. Varianti ir dažādi, bet rezultāts viens – asinis pa ierastajiem ceļiem vairs netiek prom no aknām, savukārt jaunas, ar skābekli bagātinātas asinis īsti netiek tajās iekšā. Baibai notrombozējušās visas aknu vēnas, kā iespaidā attīstījusies aknu ciroze un, aknās iesprostotajām asinīm meklējot apkārtceļus, vēdera dobumā nepārtraukti krājas lieks šķidrums. Aknu transplantācija ir vienīgā Baibas atveseļošanās iespēja.

Jaunās sievietes ģimene lūdza sabiedrības palīdzību aknu transplantācijas izmaksu segšanai. 31. augusta rītā, tieši Baibas 25. dzimšanas dienā, tika saziedota visa nepieciešamā summa – 50 tūkstoši eiro, kas nepieciešami, lai Baibai varētu veikt aknu pārstādīšanu.

Foto uzņemts dienā, kad Baiba ar mammu ieradās Tartu slimnīcā. Abas vēl laimīgas un cerību pilnas, nenojaušot par gaidāmajiem sarežģījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!