Foto: Foto no personīgā arhīva
Ir pagājis gandrīz mēnesis kopš Vija piedalās Veselības centra Vivendi izveidotajā Virssvara programmā. Iepriekšējā reizē iepazinām dalībnieci un uzzinājām, ka viņai pirmās nedēļas beigās izdevās atbrīvoties no 0,5 kilogramiem. Šoreiz rezultāts ir vēl labāks! Vijas ikdienā tika ieviesti jauni ieradumi un mainījās dzīves ritms.
Foto: Foto no personīgā arhīva
Vija

Dalība programmā: 3. nedēļa
Vecums: 49 gadi
Augums: 169,5
Lielākais svars, kāds ir bijis 95 kg
Zaudēti kilogrami: 5
Mērķis sasniegt svaru 73 – 75 kg.

"Pastāstīšu, kā pati sasmējos par sevi. Tā kā ir ļoti svarīgas fiziskās aktivitātes, un mums tika uzdots uzdevums ik dienu nostaigāt 10 tūkstošus soļus, sāku atteikties no transporta pakalpojumiem. Jau vakarā vai no rīta brokastojot izdomāju pēc kāda maršruta plāna veidot savas gaitas. Parasti, izmatojot transportu, ceļā pavadītais laiks ir mazāks nekā, to pašu attālumu veicot kājām. Pirmajā reizē visu līdz galam nebiju aprēķinājusi, līdz ar to soļiem bija jābūt raitākiem. Protams, cilvēkam, kurš nav vēl pieradis daudz staigāt, tas ir liels izaicinājums, kamdēļ, ejot sāku pagurt. Man palika sevis žēl, bet uz priekšu bija jātiek, vienkārši jātiek! Laiks "spieda". Sāku sevi uzmundrināt: "Mīļo Vijucīt, vēl mazs gabaliņš ejams. Tev patīk staigāt, tev ļoti patīk pastaigas. Sasniedzot galamērķi, būsi ar sevi apmierināta un laimīga!" Atmiņā atausa skats no filmas "Stacija diviem" – arī tur galvenajam varonim bija nepieciešami šādi uzmundrinājumi. 

Tā pirmās dienas ar sevi tirgojos un ļāvos pierunāties. Ja kāds mani no malas būtu vērojis, grūti nojaust, kādas būtu tā cilvēka emocijas.

Nav tik viegli kā varētu šķist, ir jāpiespiežas. Bet es cenšos! Godīgi sakot, nekad neesmu tik daudz staigājusi kā šī projekta ietvaros. Jāatzīst, man sāk iepatikties, jūtos vieglāk.

Katru dienu sanāk noiet savu vajadzīgo ceļa posmu ātrā gaitā apmēram 15 minūtes turp un tikpat ilgi arī atpakaļ. Tāpat pēc iespējas visur, kur ikdienā nepieciešams nokļūt, cenšos iet kājām. Brīvdienās obligātas pastaigas gar jūru, ja nesanāk, tad dodos uz parku nūjot.

Papildus pastaigām manā dienas kārtībā ir iekļauta vingrošana. Katru vakaru lieku sev nobraukt ar trenažieri-riteni vismaz 25 minūtes. Varbūt kādam var šķist, ka tas ir maz, bet, kā jau sākumā minēju, tāda veida fiziskās aktivitātes nebija mana ikdiena. Jāsāk ar mazumiņu, pieliekot slodzi soli pa solim, taču rūpīgi un katru dienu. 

Ar ēšanas laikiem un maltīšu saturu un daudzumu jau ir vieglāk tikt galā. Grūtības tikai sagādā divu litru ūdens izdzeršana. Noteikti jāpievieno klāt citrona vai dzērveņu sula – tad ir vieglāk. Sevi neaizmirstu palutināt arī ar SPA procedūrām ķermenim: burbuļvannas vai pērļu vannas, masāža ar dažādām eļļiņām, aplikācijas.

Nav pagājis vēl mēnesis, bet apkārtmērs ir samazinājies! Zaudēti pieci kilogrami! Man gan būtu gribējies vairāk, tomēr pēc pieredzes zinu, ka ātri nomestais svars atgriežas atpakaļ ātri un ar uzviju. Tāpēc labāk lēnāk, taču stabili uz mūžu."

Fizioterapeites Annas Sproģes komentārs:

Lai panāktu pārmaiņas sevī, kāds arī bija Vijas mērķis, pievienojoties Virssvara programmā, ir jāievieš izmaiņas savā ikdienā – jāveido jauni ieradumi. Vija tagad katru dienu uz darbu un no darba dodas kājām, kas kādam var šķist sīkums, taču patiesībā ir ļoti nozīmīgs solis ceļā uz savas veselības un izskata uzlabošanu. 

Cilvēkiem, kuri vēlas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, ir svarīgi tieši savā ikdienā mērķtiecīgi un plānveidīgi palielināt fiziskās aktivitātes. Lai nebūtu jāmeklē iebildumi - man nav laika vai līdzekļu, lai apmeklētu sporta zāli, aktivitātes ir jāintegrē ikdienas dzīves ritmā. Lai arī turpmāk uzņemtās kalorijas būtu balansā ar patēriņu, un cilvēks būtu enerģiskāks un dzīvespriecīgāks.
Protams, lai sasniegtu rezultātu, ir jābūt pacietīgam un jāspēj sākumā sevi motivēt, kā to veiksmīgi dara Vija. Jauna dzīvesveida izkopšana prasa noteiktu laiku, pēc pētījumu datiem ir nepieciešami vismaz trīs mēneši.

Ir vēlams arī atrast laiku speciālām fiziskajām aktivitātēm (piemēram, ārstnieciskajai vingrošanai), kas palīdzētu risināt katra individuālās grūtības - veicināt lokanību, strādāt ar muguras, dziļo muskuļu nostiprināšanu, stiprināt vēdera presi u.c., to vislabāk ir apgūt fizioterapeita vadībā un tad veikt mājās regulāru vingrošanas kompleksu veidā. 

Taču jāatceras, ka visam jābūt ar mēru! Katram ir nepieciešams atrast viņam piemērotu fizisko nodarbi – ir vērts izmēģināt vairākus sporta un vingrošanas veidus, līdz tiek atrasts īstais gan fiziskās formas uzlabošanai, gan emocionālas un garīgas atpūtas gūšanai.
Svarīgi, lai kustība rada prieku!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!