Viena no pēdējā laika labākajām fitnesa pieredzēm viennozīmīgi ir TRX. Tas ir piekares sistēmas treniņš, kurā galvenais slodzes elements ir katra lietotāja ķermeņa svars. Turoties ar rokām vai kājām pie speciāliem rokturiem, kas iekārti siksnās, cilvēks izpilda vingrinājumus, kuriem ir vairāk nekā variāciju.

Atskatoties uz pieredzēto savā pirmajā TRX treniņā, jāmin vairāki faktori, kas nodarbību padarīja tik veiksmīgu un radīja vēlmi noteikti ieviest to savā treniņu grafikā arī turpmāk. Tomēr šoreiz galvenais veiksmes faktors bija iespēja trenēties profesionāla trenera vadībā. Šeit jāpiebilst, ka, ja vien jums ir iespēja trenēties privāti kopā ar profesionālu treneri - izmantojiet to! Līdzšinējā pieredze pierāda, ka efektīvākie un labākie treniņi ir bijuši tieši šādā formātā.

Pateicoties cilvēciskajam faktoram un sarunai, ir iespēja ne tikai izvairīties no kļūdām vai neprecizitātēm vingrojumu izpildē, bet arī gūt lielāku iedrošinājumu un motivāciju. Mūsu pirmo treniņu vadīja sporta kluba "Fitnesa Telpa" treneris un vadītājs, sertificēts TRX un TRX Rip treneris - Kristaps Strods. Viņam izdevās ne tikai radīt priekšstatu par šo treniņu sistēmu, bet arī iedvesmot ar savu entuziasmu un aizrautību par aktīvu dzīvesveidu.

Treniņa sākumā iepazinām inventāru - speciālas siksnas ar rokturiem, kas viegli uzstādāmas arī mājās un atšķirībā no lielajiem trenažieriem sver tikai aptuveni divus kilogramus. Mums jāiemācās nomainīt siksnu garumu, jo, tās regulējot, vienu sistēmu var izmantot gan sportists ar pieredzi, gan pilnīgs iesācējs. Viena sistēma derēs gan vīrietim, gan smalkai sievietei.

Treniņa gaitā atbilstoši vingrojumam tiek mainīts satvēriens, un siksnās jāliek gan rokas, gan kājas. Siksnām vienmēr ir jābūt nostieptām visu vingrojumu un kustību laikā. Ja TRX ir atslābis, tātad arī tu.

Sākam ar nelielu stiepšanos un izjūtam to, ka TRX galvenais slodzes elements ir paša vingrotāja ķermeņa svars. Bija nedaudz jāpierod pie tā, ka karājies slīpi siksnās. Sākumā mani pat pārņēma nelielas šaubas un likās, ka tūlīt atradīšos uz zemes un manas rokas ilgi nevarēs izturēt šādu slodzi, tomēr tas viss notiek daudz vieglāk un dabiskāk nekā izskatās no malas! 

Kā jau iepriekš minēju - galvenais slodzes elements ir cilvēka ķermeņa svars, un tas arī ļauj izvēlēties intensitāti pēc katra vingrotāja spējām. To palielina vai samazina ļoti vienkārši - mainot ķermeņa slīpumu, paejot soli uz priekšu vai atpakaļ pret stiprinājuma centru.

Vai zinājāt, ka cilvēka gravitācijas centrs atrodas nedaudz virs gurniem, nabas apvidū? Mainot ķermeņa pozīcijas, nobīdās arī gravitācijas centrs, tāpēc ķermenim nepieciešams muskuļu spēks un savstarpēja koordinācija, lai kustības laikā sevi kontrolētu un nenokristu. TRX vingrinājumi ir funkcionāli un veidoti tā, lai tīšām nobīdītu gravitācijas centru un aktivizētu dziļo vēdera un muguras muskulatūru, tādējādi stabilizējot ķermeni, uzlabojot koordināciju un līdzsvaru. To var just visu treniņa gaitu - nedrīkst atslābt, ķermeni jācenšas mobilizēt un saglabāt stabilitāti. Interesanti, ka salīdzinoši ar Pilates vai jogas līdzsvara un koordinācijas vingrinājumiem, TRX gāja grūtāki, un nācās pat pasmieties par pēkšņo neveiklību. Pētot dažādas blogotāju atsauksmes un pieredzi ar TRX, bieži iezīmējas tieši šis elements - treniņi ir jautri. Nevar nepiekrist, viss notiek vieglā, patīkamā atmosfērā, un divas stundas pagāja nemanot.

Vilkmes vingrinājumi jeb arī tā saucamie "bāzes vingrinājumi" jau kopš fitnesa pirmsākumiem ir spēka treniņa pamatā. Vilkmes vingrinājumi ar TRX nodarbina gandrīz visas iesaistītās muskuļu grupas – bicepsu, muguras muskuļus, augšstilba divgalvaino muskuli, plecu aizmugurējos deltveida muskuļus, trapecmuskuli u.c. kopā. Treniņš vēl nav vidū, bet slodzi var just jau pamatīgi - sviedri līst un vingrojumos ar palēcieniem elpa paātrinās. Secinu, ka ar TRX arī kardio izturība tiek trenēta. Iespējams, ka jau nākamajā treniņā daudzas kustības izdosies daudz dabiskākas un plūstošākas, bet iesākumā ir jārēķinās ar to, ka nodarbība prasīs maksimālu koncentrēšanos. Vienlaikus jāpiedomā par kāju, pēdu novietojumu, kur tiek vērsts skatiens, siksnu spriegojums, jāaktivizē dziļie vēdera un muguras muskuļi, kā arī jāizseko līdzi savai kustībai no sākuma līdz pat beigām.

TRX pamatā ir kustība, kas kopumā ļaus trenēt savu ķermeni harmoniskāk. Nākamajā dienā, protams, varēja just, ka ir tikušas nodarbinātas daudzas muskuļu grupas, bet nolēmām turpināt savu ceļu uz labāku fizisko sagatavotību, un vēlāk devāmies arī uz TRX grupu treniņu.

Noteikti iesakām aiziet un pamēģināt!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!