Foto: Privātā arhīva foto
Juritai Krūmai ir 29 gadi, jau trīs gadus viņa nodarbojas ar uzņēmējdarbību, lasa lekcijas augstskolā un reizēm vada personāla treniņus. Brīvajā laikā viņa muzicē un darbojas kā dīdžejs. Šoreiz gan nestāstīsim par to, kā viņa cīnījās un kāpa pa karjeras kāpnēm. Juritai ir atkarība no ēdiena – problēma, kas kontrolē dzīvi, ķermeni un prātu.

Atkarība no ēdiena ir problēma, kas skar nepilnus sešus procentus cilvēku, kas dzīvo ASV, raksta "Authority Nutrition". Tas nav vienkārši slinkums vai nevērīga attieksme pret savu veselību, bet tāda pati atkarība kā alkoholisms vai smēķēšana. Tas ir ļoti smags stāvoklis, kas, laicīgi nediagnosticēts un neārstēts, ievērojami pasliktina personas dzīves kvalitāti, kā arī var izraisīt dažādas veselības problēmas un arī priekšlaicīgu nāvi.

Ēšanas lēkmi var izsaukt jebkas, un apstāšanās ir neiespējama

"Cik esmu skatījusies savas ģimenes foto, visas mūsu dzimtas sievietes ir formīgas. Es nāku no Latgales, un tur ēšana un galdu klāšana ir teju vai nacionālais sporta veids. Protams, bērnībā neveselīga ēšana un liels saldumu daudzums bija ikdiena. Iespējams, šī iemesla un arī savas vielmaiņas dēļ visu mūžu esmu bijusi apaļīga," par to, kā sākās viņas atkarība, stāsta Jurita.

Nekontrolētas ēšanas lēkmes viņa sāka pamanīt neilgi pēc tam, kad bija pārcēlusies uz Rīgu, lai studētu. "Sāku pamanīt, ka satraukums, bailes, stress, kritika vai aizvainojums kļuva par iemesliem, lai dotos uz veikalu pakaļ ēdienam, kas liktu justies par sevi labāk, mierīgāk." Lēkmju rašanos viņa skaidro ar traumu – skolā Jurita bija apaļīga teicamniece, ko apcēla un apsaukāja. Vēl, mācoties skolā, viņa sāka izjust nepatiku pret savu ķermeni. Sporta stundās tikai joki palīdzēja pārvarēt pazemojumu, kas radās, nespējot izpildīt normatīvus un klausoties klasesbiedru apvainojumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!