Foto: Privātais arhīvs
Naktī uz ceturtdienu, 1. decembri, Tartu slimnīcā Igaunijā veiksmīgi izdevusies aknu transplantācijas operācija Austrim Augustam, vēstīja Latvijas Televīzijas "Dienas ziņas".

Arī viņa orgāna donors bija no Latvijas, un igauņu mediķi divu nedēļu laikā pārstādījuši aknas jau otram Latvijas iedzīvotājam, kuram naudu saziedoja atsaucīgi cilvēki. Jau ziņots, ka Baiba Barone pagaidām ir smagā pēcoperācijas stāvoklī. Lai gan Baiba jau bija nākusi pie samaņas, ārsti nolēma viņu atkal turēt zāļu izraisītā miegā.

Austrim operācija sākusies ap pusnakti un beigusies pirms septiņiem no rīta. Viņu uz transplantāciju vedusi mamma. “Es domāju, kā es tālāk dzīvošu, ko es darīšu. Es neatceros sevi bez šīs slimības. Man sāksies jauna dzīve,” Austra teikto pirms operācijas atstāsta viņa mamma.

“Delfi” jau rakstīja, ka savukārt Baiba Barone atkal atrodas medikamentozajā miegā. Kā pastāstīja meitenes mamma Māra Barone – tas nepieciešams, lai meiteni varētu atradināt no pretsāpju līdzekļiem.

Baibas mamma stāsta, ka meitai stāvokļa atvieglošanai ilgstoši lietoti spēcīgi pretsāpju līdzekļi, un ir izveidojusies atkarība. Lai atradināšanos padarītu vieglāku, mediķi nolēmuši meiteni iemidzināt medikamentozajā miegā. Baibas stāvoklis pašlaik ir smags, bet ne kritisks. Viņa dzird mammas balsi un reaģē uz to.

Austra stāvoklis jau pirms operācijas bija stabilāks, “Dienas ziņām” stāsta Tartu slimnīcas ārsts Silvestrs Sarapū. Parasti tādiem pacientiem ir jāpavada piecas līdz septiņas dienas intensīvajā terapijā, pēc tam var doties uz nodaļu, skaidro ārsts.

Atgādinām, ka 30. novembrī Austris Augusts izplatīja emocionālu video, kurā pavēstīja, ka atradies aknu donors un viņš dosies uz operāciju Tartu. Līdzekļus operācijai saziedoja līdzcilvēki. Kā liecina Ziedot.lv mājaslapā esošā informācija, kopā jaunieša ārstēšanai saziedoja 44382 eiro.

Jau ziņots, ka Austrim ir reti sastopama slimība, kas rada hroniskus žultsvadu sašaurinājumus aknās. Tās rezultātā attīstās aknu ciroze, kas ietekmē ne tikai aknas, bet arī citus iekšējos orgānus, to darbību un funkcijas. Austrim bija nepieciešami 40 000 eiro, lai Tartu slimnīcā veiktu aknu pārstādīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!