Foto: F64
Smalka, īsā zēngalviņā nocirptiem matiem, bet ļoti sievišķīga – tāda ir Gunita Berķe, kas jau vairāk nekā desmit gadus pārstāv vēža pacientu intereses. Sākusi kā komunikāciju konsultante, tagad viņa ir Onkoloģijas pacientu atbalsta biedrības "Dzīvības koks" vadītāja.

Biedrības galvenais uzdevums pašlaik esot izveidot rehabilitācijas centru onkoloģiskas slimības pārcietušiem cilvēkiem, kas palīdzētu viņiem un viņu tuviniekiem atgriezties normālā dzīvē. Šāds centrs būs pirmais Latvijā un pašlaik tikai par ziedotāju naudu tiek veidots Dignājas muižas vecajos staļļos. Jau tagad skaidrs, ka gribētāju tur ārstēties būs daudz.

Ar kādiem jautājumiem cilvēki visbiežāk vēršas pie "Dzīvības koka" un ar ko biedrība var palīdzēt?

Pie mums vēršas ar visdažādākajiem jautājumiem, saņemam ļoti daudz e-pastu, uz ko cenšamies atbildēt, arī paši izsūtām jaunumus. Lielākoties tie ir jautājumi par to, ko darīt, ja cilvēks nonācis kādā konkrētā situācijā – pats saslimis, saslimis kāds tuvinieks. Manuprāt, runājot par onkoloģiju, ļoti vājš posms ir paliatīvā aprūpe, kad nepieciešams uzturēt dzīves kvalitāti, lai varētu līdz galam nodzīvot cilvēka cienīgu dzīvi. Daudzi vēršas pie mums, jo nav pieejami paliatīvās aprūpes pakalpojumi. Tad meklējam, kur tos sniedz, kā turp cilvēku nogādāt un tamlīdzīgas lietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!