Atkritumi, kas mēdz būt par iemeslu daduzām slimībām un pat epidēmijām dažādās pasaules valstīs, Indonēzijā kļuvuši par tādu kā "valūtu", lai saņemtu veselības aprūpi.


Jauns ārsts iesācis programmu, kas ļauj cilvēkiem ar zemiem ienākumiem nodot atkritumus un pretī saņemt ārsta pakalpojumus. Tādējādi tiek nošauti divi zaķi ar vienu šāvienu - uzlabojas gan veselība, gan tīrība nabadzīgajos rajonos. 

"Atkritumu Klīnikas apdrošināšanas" ("Garbage Clinical Insurance") programmas darbinieki dodas uz nabadzīgajiem rajoniem un ciemiem, lai iepazīstinātu iedzīvotājus ar šo iespēju. Viņi iet no mājas uz māju Javas austrumu provincēs un izskaidro, ar ko nodarbojas. Cilvēkiem vienkārši jāvāc neorganiskie atkritumi, kas var tikt nodoti otrreizējai pārstrādei, piemēram, plastmasas pudeles, maisiņi, papīrs, vai organiskie atkritumi, piemēram, lapas, ko pēc tam var nodot un saņemt bezmaksas medicīnas aprūpi tuvējās klīnikās. Šie ir ļoti labi jaunumi daduziem nabadzīgo rajonu iedzīvotājiem. 

Pēc Nacionālā Statistikas biroja datiem valstī ir tikai viens veselības aprūpes centrs uz 12500 iedzīvotājiem. Tomēr 500 cilvēki, kas jau iesaistījušies šajā programmā, saņēmuši veselības aprūpes pakalpojumus piecās klīnikās.

Ārsts Džamals Albinsaids (Gamal Albinsaid), kuram ir tiaki 25 gadi, ir šīs programmas idejas autors un viņš uzskata, ka veselības aprūpe ir pamattiesības, kas pienākas kā bagātiem, tā nabagiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!