Foto: Shutterstock
Kaut atvieglošanās un zarnu satura iztukšošana ir dabisks organisma process, sabiedrībā to apspriest nav pieņemts. Tai, tāpat kā citām dabiskām cilvēka ikdienas norisēm, ir arī ēnas puses, kas ar laiku mēdz samilzt.

Proktologs – termins, ko biežāk lieto Austrumeiropā. Latvijā saglabājies daļēji novecojis nosaukums, jo mūsu valstī onkoloģiskās saslimšanas ir nodalītas no labdabīgām saslimšanām. Pasaulē lieto terminu kolorektālais ķirurgs, kurš specializējas gan ļaundabīgu, gan labdabīgu slimību ārstēšanā. Kolorektālās ķirurģijas speciālisti nodarbojas ar resnās zarnas, tai skaitā arī taisnās zarnas un starpenes slimību diagnostiku un ārstēšanu.

Hemoroīdi - pēc savas būtības ir normāli anatomiski veidojumi, bet ne slimība. Par slimību runājam, ja iekšējie hemoroidālie mezgli sāk asiņot, sāpēt, palielināties un slīdēt uz āru, tā radot pacientam diskomfortu. Slimības stadija (I - IV) tiek klasificēta balstoties tieši uz hemoroidālo mezglu izslīdēšanas pakāpi .

Resnās zarnas tranzīta – izmeklējums, ar kura palīdzību novērtē zarnu funkciju. Pati vienkāršākā un populārākā metode ir lietot rentgenpozitīvus marķierus, kurus iedzer 3 devās, katru dienu pa vienai. 5. dienā pēc pirmās marķieru porcijas iedzeršanas tiek veikts rentgenuzņēmums (RTG). Ja tranzīta laiks ir normāls, zarnās konstatē mazāk par 50 marķieriem. Par lēnu tranzīta laiku uzskata, ja pa visu zarnu ir vairāk nekā 50 marķieri. Šādā gadījumā rentgenuzņēmumu atkārto 8. dienā pēc pirmās marķieru porcijas iedzeršanas.

Defekogrāfija - izmanto anālā kanāla un taisnās zarnas vizualizācijai miera stāvoklī un defekācijas laikā. 1,5 - 2 stundas pirms izmeklējuma pacients iedzer 50-1000 ml perorālas kontrastvielas, turklāt pirms pašas procedūras taisnajā zarnā tiek ievadīti aptuveni 150 ml fēču konsistences kontrastvielas. Procedūras laikā tiek veikti RTG uzņēmumi miera, spiešanās un taisnās zarnas satura evakuācijas laikā. Šis izmeklējums ļauj izvērtēt anatomiskas un funkcionālas izmaiņas anorektālajā zonā vēdera izejas laikā. Viens no vissvarīgākajiem kritērijiem izmeklējuma rezultātu interpretācijā ir anorektālais leņķis, ko mēra miera stāvoklī, spiešanās un evakuācijas laikā. Šis izmeklējums dod iespēju konstatēt starpenes noslīdējuma sindromu vai anatomisku obstrukciju, kas varētu būt cēlonis aizcietējumiem.

Ultraskaņa – ar tās palīdzību var izvērtēt starpenes un anālā kanāla anatomiju. Ir būtiski izvērtēt anālā kanāla slēdzējmuskulatūras gredzenu bojājumus, kas rodas gan ievainojumu, gan traumatisku dzemdību rezultātā. Dinamiskajā US izmeklēšanā izvērtē orgānu savstarpējās attiecības, tiek izvērtēta orgānu kustība sasprindzināšanās un spiešanās laikā. Šī izmeklēšana rada priekšstatu par mazā iegurņa orgānu noslīdējumu un taisnās zarnas invagināciju. Šī metode neaizvieto defekogrāfiju, bet tās viena otru papildina.

Klienti par proktoloģiskām problēmām tiek konsultēti šādās "Veselības centrs 4" filiālēs un grupas uzņēmumos:

Uzzini vairāk:

20 550 550 (Darba dienās no 9:00 – līdz 17:00),

akcijas@vc4.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!