Foto: Publicitātes foto
Āgenskalnā atklāta jaunai fizioterapijas zāle profesionāliem sportistiem, kuri ir bieži ORTO klīnikas pacienti. Jauno zāli unikālu padara iespēja vienuviet iziet pilnu rehabilitācijas ciklu – no pirmajām kustībām pēc traumas līdz gatavībai iziet sporta arēnā, pastāstīja Džoanna Eglīte, ORTO klīnikas sabiedrisko attiecību speciāliste.

"Parasti rehabilitācija pēc traumām beidzas tad, kad bojātais loceklis atguvis kustīgumu. Profesionāliem sportistiem ar to vien nepietiek, lai atgrieztos "laukumā". Viņi ir spiesti turpināt rehabilitāciju svaru zālēs, lai iegūtu nepieciešamo muskuļu apjomu un dinamiku. Veidojot jauno fizioterapijas zāli esam parūpējušies, lai arī šis posms būtu pieejams turpat, kur noritējusi rehabilitācija iepriekš un lai tas noritētu zinoša fizioterapeita uzraudzībā – tā nesabojājot sasniegto rezultātu," skaidro Alla Hohlova, ORTO klīnikas Fizioterapijas nodaļas vadītāja.

Atklāšanā piedalījās arī vairāki sportisti, kas regulāri vingrojot kopā ar fizioterapeitiem, lai kompensētu lielo slodzi. "Vingrošana kopā ar fizioterapeitu kļuvusi par manu atkarību," saka baletdejotāja Elza Leimane. "Daru to profilaktiskos nolūkos un novērtēju, ka dziļo muskuļu pacietīga trenēšana un stiprināšana līdzsvaro lielās un brīžam nepareizās slodzes, ko piedzīvoju baletā. Tik izteikti pati jūtu šīs vingrošanas efektivitāti, ka aģitēju gan savus baleta kolēģus, gan radus un draugus, neslinkot, bet nodarboties ar ārstniecisko vingrošanu. Bez šaubām, te būtiska loma ir speciālistam – tam, cik zinošs, ieinteresēts, pacietīgs un motivējošs šis cilvēks ir. Esmu pateicīga savai fizioterapeiti par to, ka, kopš regulāri vingroju, mans ķermenis jūtas labi."

Fizioterapijas zāle Āgenskalnā un iespēja darboties kopā ar fizioterapeitu pieejama ne vien profesionāliem sportistiem, bet ikvienam gan pēc operācijas vai traumas, gan tiem, kas vēlas nodarboties ar ārstniecisku vingrošanu veselības stiprināšanas nolūkos vai cilāt svarus un darīt to pareizi, nekaitējot veselībai. Āgenskalna Fizioterapijas nodaļā strādā fizioterapeitu komanda un sporta ārste.

Foto: Publicitātes foto

Informācija par Fizioterapijas nodaļas darba laikiem pieejama mājaslapā: www.orto.lv.

Fizioterapeiti novērojuši, ka cilvēkus, kuri meklē fizioterapeita palīdzību var iedalīt trīs lielās grupās:

1) biroja darbinieki, kuri cieš no mugurkaula problēmām īpaši kakla un jostas daļā,
2) ziemas sezonā – ziemas sporta veidu piekritēji, kuriem raksturīgas elkoņu un ceļu traumas, kā arī nepieciešama rehabilitācija pēc kaulu lūzumiem. Vasaras sezonā biežāk raksturīgi kaulu lūzumi un pārslodzes.
3) profesionālie sportisti, kuri specifiski savam sporta veidam dziedē traumu sekas.

"Pirms gadiem 20, kad bija jāatgūstas pēc traumām, es pats būvēju trenažierus un vingroju," saka motosportists Kristers Serģis. "Vērtīgi, ka ORTO klīnikas ārsti un fizioterapeiti pazīst sportistu vajadzības un rehabilitācijas specifiku, padarot to tik pieejamu un ērtu. Tagad ar laika distanci, kad vairs neesmu aktīvajā sportā un jūtu savu traumu sekas, novērtēju, cik būtu bijis vērtīgi nesteigties, bet katru bojājumu sadziedēt līdz galam, nevis censties pēc iespējas ātrāk atsākt trenēties jaunām sacensībām. Pēc dabas esmu slinks, bet, kad kāda no reiz traumētajām vietām ļoti liek sevi manīt un sāp, es zinu, ka fizioterapija ir mans glābiņš."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!