Foto: Publicitātes foto
Fitnesa klubu grupu nodarbību piedāvājumā, kā arī dažādos ar veselīgu dzīvesveidu un sportu saistītos pasākumos Latvijā arvien biežāk izskan funkcionālo treniņu sistēmas "bodyART" vārds.

Lai arī šīs treniņu sistēmas nosaukums varētu asociēties ar ķermeņa apgleznošanu, tomēr tai ar to nav nekādas saistības, bet ir simboliska sasaiste ar ķermeņa mākslu. "BodyART" izrādās ir īsts atklājums starptautiskajā fitnesa tirgū.

"BodyART" šobrīd piedzīvo īstu popularitātes vilni daudzās valstīs Eiropā - Vācijā, Austrijā, Šveicē, Spānijā, Ungārijā, Rumānijā, Polijā, Francijā, Igaunijā, kā arī Latvijā. Tāpat arī Āzijā un Ziemeļamerikā. Tiek atvērtas "bodyART" oficiālās filiāles skolas.

Šīs funkcionālo treniņu sistēmas nosaukuma izvēle nav nejauša. Treniņsistēmas veidotāji to definē tā: "Katram ķermenim ir sava māksla. Māksla iepazīt savu ķermeni, saprast, pārvaldīt un arī veidot to".

"BodyART" pirmsākumi meklējami deviņdesmito gadu vidū, kad funkcionālās treniņu programmas koncepciju izstrādāja viens no slavenākajiem Šveices/Vācijas fitnesa treneriem Roberts Štainbahers. Tomēr savu īsto saturu un pašreizējo koncepciju "bodyART" ieguva Robertam Štainbaheram satiekoties ar Šveices fizioterapeiti, masieri un treneri Aleksu Lī. Viņi kopīgi strādāja pie tā, lai padarītu "bodyART" par visaptverošu funkcionālu treniņu programmu, kurā vienlīdz svarīga būtu kā fizisko spēju attīstīšana, tā prāta kontrole pār notiekošo un emocijām. To veidoja ar mērķi, lai viena funkcionālo treniņu sistēma spētu nodrošināt jebkura vecuma un sagatavotības pakāpes vingrotāja vai sportista veselības stiprināšanu, kustību kvalitātes uzlabošanos un izaugsmi. Līdz ar to "bodyART" treniņu sistēmā apvienoja vairākus atšķirīgus, bet savstarpēji papildinošus elementus: Roberta Štainbahera zināšanas par klasiskiem spēka, izturības, lokanības un līdzsvara treniņiem, kā arī fizioterapijā balstītu ārstniecisko vingrošanu, Aleksas Lī zināšanas par dažādām austrumu vingrošanas un elpošanas tehnikām, jogu, kā arī Ķīnas tradicionālajā medicīnā balstītajiem pieciem dabas elementiem, to enerģijām un zinātni par ķermeņa enerģiju plūsmām jeb meridiāniem. Tika radīti un treniņu sistēmai pievienoti jaunizveidoti "bodyART" vingrojumi. Rezultātā tapa unikāla, visaptveroša funkcionālo treniņu sistēma.


"BodyART" oficiālajā skaidrojumā iekļauts sekojošais, ka cilvēki, kam rūp savs ķermenis arvien biežāk meklē tādas brīvā laika pavadīšanas iespējas, kas mazina sasprindzinātību un stresu, un rada mieru. "Viņi cenšas atrast ceļu atpakaļ pie sevis un no jauna atrast harmoniju starp ķermeni un prātu. Daudzi dodas uz sporta klubiem, lai uzturētu vai uzlabotu savu fizisko formu vai atbrīvotos pēc darba slodzes. Daudzi tiecas pēc skaista ķermeņa, kādu sludina reklāmas, plašsaziņas līdzekļi un individuāli ideāli. Tomēr, lai iegūtu skaistu ķermeni un labu stāju, jāstrādā ne tikai ar ķermeni, bet arī ar dvēseli," teikts treniņu sistēma skaidrojumā.

"BodyART" pieder funkcionālo treniņu saimei. Funkcionālais treniņš kā treniņa metode nav nekas jauns. Tas gadu desmitiem ir atzīts par efektīvu un tiek pielietots arī profesionālu sportistu sagatavošanai. Ir zināmas dažādu nosaukumu licencētas funkcionālo treniņu programmas, kuras piedāvā arī fitnesa klubos. Pēdējos gados funkcionālo treniņu popularitāte pieņemas spēkā un ir vērojams lielāks pieprasījums pēc šāda tipa nodarbībām.

Šī funkcionālo treniņu sistēma ir paredzēta visam ķermeni. Ne velti tā apzīmēšanai nereti lieto arī šobrīd moderno terminu - holistisks jeb visaptverošs. Galvenais "bodyART" treniņa mērķis ir ar funkcionālu spēka un stabilizēšanas treniņu nodrošināt visa cilvēka ķermeņa pareizu funkcionēšanu.

Pretstatā klasiskam spēka treniņam, "bodyART" mērķis nav attīstīt atsevišķas muskuļu grupas, bet tas ir vērsts uz cilvēka ķermeni kopumā. Visi vingrojumi ir vingrojumi visam ķermenim, kas vienlaikus iedarbojas uz vairākām muskuļu grupām. bodyART apvieno pozas un klasiskas elpošanas tehnikas ar fizisku treniņu un mentālu relaksāciju.

Šis treniņš ir unikāls arī savas enerģētiskās koncepcijas dēļ. Katru nodarbību veido piecas dažādas, tradicionālās ķīniešu medicīnas elementos balstītas enerģijas fāzes. To uzdevums ir palīdzēt dalībniekiem sasniegt svarīgu mērķi - nodarbības laikā sabalansēt enerģijas savā ķermenī tā, lai nodarbības beigās justos līdzsvarots kā fiziski, tā garīgi. Šīs treniņa-relaksācijas metodes pamatā ir "Iņ" un "Jan" princips.

Mērķtiecīga bodyART vingrojumu atlase un rūpīga to saskaņošana katrai nodarbībai, regulāri trenējoties, likvidē nepareizas ķermeņa struktūras un pozitīvi ietekmē stāju. Tas sniedz lielāku izpratni par ķermeni, un palīdz uzlabot ikdienas dzīves kvalitāti, jo "bodyART" nodarbībās cilvēks trenējas augstākā apziņas līmenī un, līdz ar to paver sev jaunas fizisko un garīgo iespēju robežas. Ar laiku jaunās zināšanas un kustību ieradumi no treniņu zāles tiek neapzināti pārnesti uz ikdienas dzīvi.

"BodyART" ar savu visaptverošo iedarbību ātri parāda katra vājās vietas. Sievietēm tās pārsvarā ir saistītas ar darbu ofisā: sasprindzinājums skausta, plecu rajonā, plaukstu, pleca, elkoņu, ceļgalu locītavu kustīguma amplitūdas samazināšanās. Sieviešu vājā vieta ir visi spēka vingrojumi, kas izpildāmi noturot visu ķermeņa svaru. Arī trenētas sievietes un pat profesionālas dejotājas, kas regulāri nodarbojas ar to vai citu sporta veidu, ir pārsteigtas, ka ne viss nodarbībā uzreiz padodas. Vīriešiem, savukārt lielākās problēmas parādās pie līdzsvara un lokanības vingrojumiem.

Skaidrojums? Izrādās, katram no mums ir savi "mīļākie vingrojumi" gan fitnesa, gan sporta, gan deju nodarbībās. Šīs kustības mēs pildām ar prieku, taču ne vienmēr piespiežam sevi darīt arī to, kas nepatīk. "bodyART" šajā ziņā ir unikāla treniņu sistēma, jo tā nodarbības laikā dalībnieku ved caur visām piecām enerģijas fāzēm un visām vingrojumu grupām ar dažādu iedarbību. Rezultātā, regulāri trenējoties, uzlabojas kustību kvalitāte ne vien nodarbībās, bet arī ikdienas dzīvē, ietekmējot gaitu, stāju, lokanību, izturību, paškontroli, spēku un, līdz ar to, veselību un dzīves kvalitāti kopumā.

Latvijas "bodyART" skola ir vienīgā organizācija Latvijā ar tiesībām oficiāli pārstāvēt Roberta Štainbahera Starptautisko funkcionālo treniņu sistēmu, popularizēt to Latvijā, kā arī organizēt Latvijas treneru apmācību "bodyART" starptautiskā instruktora sertifikāta saņemšanai.

"BodyART" instruktora izglītība nav domāta iesācējiem. Tā nenodrošina tiesības bez pamatzināšanām anatomijā, fizioloģijā, sporta pedagoģijā un/vai fitnesā praktizēt Latvija teritorijā. Tā ir papildus kvalifikācija fizioterapeitiem, sporta pedagogiem un fitnesa instruktoriem/treneriem.

Interesanti, ka "bodyART" ir viena no retajām mums zināmajām treniņu programmām, kurā notiek speciāla instruktoru apmācība arī vingrojumu labošanas tehniku apguvē. Tās laikā iespējams teorijā un praksē apgūt zināšanas par pareizu tuvošanos klientam (bez emocionāla un/vai fiziska kaitējuma iespējas), pieskāriena mākslu un dažādām katra vingrojuma labošanas tehnikām. Tās ir nenovērtējamas zināšanas "bodyART" instruktoru ikdienas darbam ar klientiem, jo ievērojami uzlabo savstarpējo komunikāciju, paātrina vingrojumu izpratnes un apguves iespējas, kā arī sniedz ievērojamu atbalstu klientiem individuālai vingrojumu izpildes tehnikas uzlabošanai.

Šogad pirmo reizi Latvijas bodyART skola organizē arī izbraukuma mācības Latvijas reģionu treneriem. bodyART 1. līmeņa mācības starptautiskā instruktora pamat sertifikāta saņemšanai Kurzemes reģionā, Talsos, notiks jau š. g. maija beigās. Nākošās 1. līmeņa mācības Rīgā plānotas rudenī. Sīkāka informācija par bodyART instruktoru apmācību un bodyART aktivitātēm Latvijā atrodama oficiālajā mājas lapā: www.bodyartschool.lv

Izsmeļošu informācijas par Roberta Štainbahera funkcionālo treniņu sistēmu bodyART un Starptautisko bodyART skolu meklējiet: www.bodyartschool.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!