Foto: Shutterstock
Nu jau ilgāku laiku termometra stabiņš stabili turas virs nulles. Lai arī netrūkst cilvēku, kas svaigā gaisā sporto visu gadu, pašlaik tas kļūst aktuāli arvien lielākam cilvēku skaitam. Sportošanai svaigā gaisā ir ļoti daudz priekšrocību, salīdzinot ar sporta zāli, tomēr nedrīkst aizmirst, ka tā prasa arī pienācīgu sagatavošanos.

Piedāvājam tev iepazīties ar noderīgu informāciju par to, kāpēc un kā vislabāk sportot svaigā gaisā, kā arī dažas idejas veicamajām aktivitātēm. Ja vēlies sportot, bet nevēlies to darīt viena, noteikti iepazīsties ar iespējām piedalīties kādā no grupu nodarbībām, kas notiek brīvā dabā. Jau pašlaik dažādās vietās notiek treniņi svaigā gaisā, bet, laikam kļūstot siltākam, sportošanas iespējas vēl vairāk paplašināsies.

Lētāk, veselīgāk un efektīvāk – kāpēc sportot svaigā gaisā

Foto: Shutterstock
Skrējiens parkā, cauri pilsētai vai pa nomaļu celiņu neapšaubāmi ir lētāks nekā sporta kluba abonements. Tomēr tas nebūt nav vienīgais iemesls, kura dēļ sporta zāli nomainīt pret parku, mežmalu, jūras krastu vai kādu citu vietu svaigā gaisā. "Everyday Health" skaidro, ka fiziskās aktivitātes brīvā dabā veselībai sniedz vairāk nekā tās, kas veiktas telpās.

Viena no būtiskākajām priekšrocībām āra treniņiem ir iespēja elpot daudz tīrāku gaisu. Sporta zālēs gaiss ir vidēji divas reizes piesārņotāks nekā ārpus telpām. Vai treniņa laikā esi kādreiz jutusi, ka trūkst elpas un vēlējusies ieelpot svaigu gaisu? Vingrojot ārpus telpām, tu to vari darīt visu laiku.

Tāpat treniņi ārā ne tikai uzlabo tavu formu, bet arī dod iespēju uzņemt D vitamīnu. Tas ir īpaši svarīgi cilvēkiem, kas cieš no aptaukošanās vai liekā svara. Vairākos pētījumos ir secināts, ka cilvēki ar svara problēmām visbiežāk cieš arī no D vitamīna trūkuma, tāpēc viņiem sportošana svaigā gaisā ir īpaši ieteicama.

Tāpat jāpiebilst, ka treniņš ārā palīdz arī tavam prātam. Skatoties uz dažādām ainavām, kokiem, ēkām un citiem objektiem dažādos attālumos, tev ir nepieciešama citādāka koncentrēšanās, nekā atrodoties telpās, jo prātam ir jāpielāgojas tam, ka apkārt viss mainās.

Nevingro, kā pagadās! Ieteikumi, lai nenodarītu sev pāri

Foto: Shutterstock
Pat, ja sportošana dabā ir ļoti veselīga, to uzsākot, ir būtiski pievērst uzmanību vairākām lietām, lai nenodarītu sev pāri, nesaaukstētos vai nepārpūlētos. Piemēram, "Man's Fitness" uzsver, ka āra treniņiem nederēs tie paši apavi, ko izmanto sportošanai iekštelpās. Skrienot pa cietu virsmu, piemēram, trotuāru, ir vajadzīgi amortizējoši apavi, bet, skrienot pa nelīdzenām virsmām, izvēlies apavus, kas sniedz papildu atbalstu potītes locītavai.

Neaizmirsti arī par to, ka tad, ja tev ir alerģija pret ziedputekšņiem, uzturēšanās svaigā gaisā var nenākt par labu. Noteikti konsultējies ar ārstu par iespējām mazināt alerģijas simptomus. Ja laiks ir saulains, neaizmirsti, ka tev ir jālieto saules aizsargkrēms, lai izvairītos no apdegumiem. Neaizmirsti, ka arī tad, ja treniņš notiek ārpus telpām, tā laikā ir jāturpina uzņemt šķidrumu. Negaidi, kamēr jūti neciešamas slāpes, dzer ūdeni regulāri!

Svarīgi atcerēties, ka āra treniņos slodze tavam organismam, visticamāk, atšķirsies no tās, kāda ir sporta zālē. Pat, ja iepriekš esi regulāri trenējusies, nepārpūlē sevi! Sāc pamazām un ieklausies savā ķermenī! Tas, ka regulāri minies uz velotrenažiera, nenozīmē, ka pēc izbrauciena ar velosipēdu tavi muskuļi nesāpēs.

Idejas sportiskām aktivitātēm svaigā gaisā

Foto: PantherMedia/Scanpix
Ja esi nolēmusi vairāk kustēties un darīt to ārpus telpām, "Everyday Health" ir sagatavojis vairākus ieteikumus aktivitāšu dažādošanai. Viena no populārākajām nodarbēm, ko veikt svaigā gaisā, ir skriešana. Ja šī nodarbe tev ir sveša, šeit atradīsi noderīgus padomus iesācējiem. Iespējams, pēc laika jau piedalīsies kādā maratonā.

Ļoti populāra ir arī braukšana ar velosipēdu vai skrituļslidām. Izvēloties kādu no šīm nodarbēm, noteikti padomā par drošību – ķiveri, aizsargiem, kā arī to, kas notiek uz ceļa. Ja iepriekš neesi braukusi ar riteni, prasmes ieteicams apgūt kādā drošā vietā. Nebrauc pa ceļiem ar intensīvu satiksmi, ja neesi pārliecināta par savām spējām vadīt velosipēdu – tas arī ir transporta līdzeklis.

Arī došanās pārgājienā ir lielisks līdzeklis savas fiziskās formas uzturēšanai. Izvēlies maršrutu, kura laikā vari arī apskatīt brīnišķīgu ainavu un neaizmirsti par drošību, dodoties uz nepazīstamām vietām. Mežā apmaldīties ir ļoti viegli. Tad, kad laika apstākļi kļūs vēl siltāki, iespējamo aktivitāšu sarakstu noteikti papildinās peldēšana, kā laikā arī ir būtiski pievērst uzmanību drošībai un nebūt pārgalvīgai.

Bezmaksas grupu treniņi – tava iespēja sākt sportot

Foto: Shutterstock
Ja baidies vai nevēlies sportot viena, gan Rīgā, gan daudzās citās Latvijas vietās vasaras sezonā ir iespējams pievienoties dažādiem grupu treniņiem svaigā gaisā. Šādi pasākumi daudzviet jau ir kļuvuši par tradīciju, un kamēr daļa cilvēku tikai gatavojas atklāt sezonu sportošanai svaigā gaisā, ir vietas, kur treniņi norit jau pilnā sparā.

Pašlaik dažādās interneta vietnēs un sociālajos tīklos jau ir pieejama informācija par vairākiem āra treniņiem. Piemēram, otrdien, 11. aprīlī, Ozolniekos paredzēts pasākums "Mammu vingrošana ārā", Mežaparkā un Uzvaras parkā ir pieejami bezmaksas skriešanas treniņi, kas notiek darbadienu vakaros. Dažādas nodarbības svaigā gaisā organizē arī "Dabas sporta zāle". Par nodarbībām vairāk lasi šeit.

Par to, vai arī tavas dzīvesvietas tuvumā ir pieejamas līdzīga veida nodarbības, informāciju parasti ir iespējams atrast sociālajos tīklos. Neaizmirsti arī, ka vienmēr vari pavaicāt saviem draugiem un paziņām, vai viņi kādreiz ir piedalījušies šādos pasākumos un kā viņiem tas patika. Labi pazīstamu cilvēku pieredze palīdzēs saprast, vai attiecīgā nodarbība ir piemērota arī tev, kā arī nebaidīties to izmēģināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!