Foto: Shutterstock

Stīvs kakls, sāpoša mugura... Pavadot lielāko dienas daļu sēdus, patiesi var ierūsēt un iedzīvoties veselības problēmas. Ilgstoša sēdēšana pie rakstāmgalda, TV ekrāna priekšā, garos pārbraucienos automašīnā un citur negatīvi ietekmē pašsajūtu un var veicināt aptaukošanos, paaugstināt asinsspiedienu un cukura līmeni asinīs, kā arī palielināt risku saslimt ar sirds asinsvadu slimībām, liecina pētījumi. Lai cik garas būtu darba stundas, ir svarīgi dienas laikā regulāri izkustēties.

To, ka darba, atpūtas un, jo īpaši, fizisko aktivitāšu balanss ir ļoti svarīgs darbiniekiem, kuru ikdiena paiet birojā, atzīst arī darbadevēji Latvijā. Tā, piemēram, Nordea banka, domājot par darbinieku veselību, ir sarūpējusi ergonomiskas darba vietas ar regulējamu galdu augstumu. Kā stāsta bankas komunikācijas departamenta vadītāja Baltijas valstīs Signe Lonerte, strādājot pie datora, stāvot kājās, slodze, ko izjūt mugurkauls, tiek samazināta vismaz divreiz. Atsevišķas bankas struktūrvienības regulāri organizē 15 minūšu pārtraukumus kopīgu vingrojumu veikšanai, kuri apgūti kopā ar profesionālu fitnesa treneri.

Tāpat Nordea darbinieki aktīvi darbojas basketbola, futbola, volejbola un velobraukšanas komandās, pavadot laiku kopīgās sportiskajās aktivitātēs arī ārpus darba un pārstāvot banku dažādās sacensībās. Aicinot domāt par veselīgu un aktīvu dzīvesveidu, bankā pavasarī tiek īstenota Zaļā dzīvesveida nedēļa, kuras ietvaros ikviens var piedalīties sportiskās un atraktīvās sacensībās, piemēram, soļu skaitīšanas izaicinājumā, apmeklēt dažādas nodarbības un izglītojošas lekcijas, visu nedēļu lifta vietā izvēlēties kāpnes un tamlīdzīgi. Šāda dzīvesveida popularizēšanā dažādu aktivitāšu ietvaros tiek iesaistīti arī bankas klienti un sadarbības partneri.

Iedrošinot citus uzņēmumus atbalstīt veselīga dzīvesstila paradumu veidošanos un nostiprināšanos darbinieku vidū, Signe Lonerte atzīst, ka ir svarīgi nenobīties no iespējamajām izmaksām vai citiem resursiem, kas bieži tiek minēti kā iemesls, lai kaut ko nedarītu.

"Nereti pat ar vismazākajām aktivitātēm var sasniegt lielus un redzamus rezultātus. Nav svarīgi – ābolu diena ik ceturtdienu uzņēmumā, diena bez kafijas, izglītojoši materiāli un lekcijas, kopīgas sporta aktivitātes vai korporatīvie velosipēdi – ikviena šāda aktivitāte mudinās uzņēmuma darbiniekus domāt par paradumu maiņu, kā arī būs labs pamats veselīgām pārmaiņām uzņēmuma iekšējā kultūrā".

Pieci vienkārši ieteikumi, kā izkustēties darba laikā

Strādā arī stāvus

Foto: Shutterstock

Sēdi pareizi

Foto: Shutterstock

Regulāri piecelties un izlocīt kājas, izmetot loku pa biroju, ir jauki, taču reizēm no datora ekrāna neizdodas atrauties pat uz mirkli.

Noregulē krēsla augstumu tā, lai abas pēdas atrastos uz grīdas, ceļi un gurni būtu 90 grādu leņķī, bet muguras lejasdaļa pilnībā atbalstīta pret krēsla atzveltni. Vairāk par pareizām pozām sēžot lasi šeit.

Izkusties

Foto: Shutterstock

Izstaipies

Foto: Shutterstock

Sāc rītu ar vingrošanu

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!