Kā atmest nelāgus ieradumus? Nepietiek ar stingru apņemšanos “tā darīt nedrīkst!” Vajadzīgs... nevis gribasspēks, bet gan pareizas iemaņas veselīgam dzīvesveidam. Jau iepriekš apsver iespējamos šķēršļus, kas varētu stāties ceļā tavai apņēmībai un labajiem nodomiem.
Kā saglabāt paškontroli un ievērot veselīgu ēšanas režīmu?

Nav vienas metodes, kas der ikvienam cilvēkam, tādēļ tev nāksies izveidot savu personīgo. Daži dzer daudz ūdens, citi košļā košlājamo gumiju. Ja tu tici, ka tava personīgā stratēģija nostrādās, - tā tik tiešām nostrādās!

Pateiksim tev kaut ko priekšā:

  • Novērs savu uzmanību no ēdiena ar vingrošanas palīdzību vai citām patīkamām fiziskām aktivitātēm.
  • Padari savas porcijas vieglākas. Piemēram, samazini makaronu daudzumu un palielini dārzeņu daudzumu.
  • Jau iepriekš ieplāno ēdienreizes. Izvairies no situācijām, kur tava apņemšanās ievērot veselīgu diētu būs grūti izpildāma. Ledusskapī uzglabā veselīgas pārtikas krājumus, bet pirms ballītēm un citiem pasākumiem ar izēšanos vienmēr nedaudz uzēd.

Ko darīt, ja grūti piespiest sevi sportot?

Ja nav atbilstoša iekārtojuma un vietas treniņiem, ar gribasspēku ilgam laikam nepietiks.
Trenējies ar pārtraukumiem. Nav nepieciešams izpildīt uzreiz visus programmā paredzētos vingrojumus; pagarini katru nodarbību par 10, tad 20 minūtēm...
Nodrošini sev ērtības. Ja tev jābrauc cauri visai pilsētai pārpildītā sabiedriskajā transportā, lai pusstundu trenētos uz skrienamā celiņa, diez vai tu ilgi izturēsi. Izmanto sporta inventāru mājas apstākļos, atrodi sporta zaļi vai parku kaut kur tuvāk mājām.
Jau iepriekš saplāno nodarbības. Izdomā rezerves variantu gadījumam, ja kādu treniņu nāksies izlaist.

Labas pārmaiņas

Vairums cilvēku, kuri pirmo reizi dzīvē nopietni pievērš uzmanību savai veselībai, latiņu uzstāda pārāk augstu un piespiež sevi izpildīt drakoniskas prasības. Viņi mērdē sevi badā, stundām ilgi darbojas ar trenažieriem līdz pilnīgam spēku izsīkumam, vai arī kļūst histēriski, mēģinot atteikties no pierastajām 10 kafijas tasītēm dienā. Paiet viena nedēļa, divas, un viss atgriežas vecajās sliedēs.

Iesākumā pietiek tikai ar apņēmību, taču ilgstošam periodam nepieciešams sastādīt programmu, kas palīdzēs pakāpeniski, soli pa solim mainīt dzīves veidu, lai tas kļūtu vispārēji veselīgāks. Tikai uz gribasspēku vien paļauties nevar – tas pievils, jo tā iedarbība atgādina sevis sodīšanu. Vai tad ir patīkami sevi ierobežot?

Tiklīdz mums kaut kas tiek aizliegts, tā mums to gribas vairāk par visu pasaulē. Labāk esi labsirdīga pret sevi. Savu impulsu apspiešanas vietā labāk izturies pret tiem iecietīgi un atrodi labāku veidu, kā tos kontrolēt.

Derīgi ieradumi

Nespējā atteikties no sliktiem ieradumiem ir vainojams nevis vājš gribasspēks, bet gan paškontroles iemaņu trūkums.

  • Sāc ar mazumiņu. Ikviens solītis ceļā uz mērķi paaugstina tavu ticību sev.
  • Kļūsti pati par savu treneri un iedvesmotāju. Mērķa sasniegšanas noslēpums sakņojas pārliecībā, ka tu to spēj sasniegt.
  • Plāno savlaicīgi. Tu pārēdies aiz garlaicības, vai skatoties televizoru? Tu izlaid treniņus, jo esi sliktā garastāvoklī, vai arī tādēļ, ka sakrājušies nepadarīti darbi? Tu dzer alkoholu, lai nomierinātos, vai arī tādēļ, ka bieži atrodies jautrās kompānijās? Iemācies izvairīties no “bīstamām” situācijām.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!