Astoņas glāzes tīra, negāzēta ūdens ir ikviena cilvēka dienas norma. Varētu domāt, kādēļ gan jādzer tik daudz ūdens? Vasarā organismam ir lieli šķidruma zudumi, taču ziemā? Izrādās, ka arī aukstajā gadalaikā organismam ūdens vajadzīgs ne mazākos apmēros.
Aukstums – tas ir stress, bet stresa gadījumos vienmēr organismā šķidrums zūd pastiprināti. Ne velti satrauktam cilvēkam dod padzerties ūdeni. No liela šķidruma daudzuma uzņemšanas ziemā ir arī cits labums. Sals sausina ādu, tai skaitā arī deguna iekšpusi. Rezultātā dažas ādas membrānas zaudē spēju filtrēt vīrusus, kas izraisa augšējo elpošanas ceļu saslimšanas.

Ja turpretī mēs dzeram daudz šķidruma, tad aukstuma kaltējošā iedarbība samazinās gandrīz līdz nullei. Tas savukārt nozīmē, ka saslimšanas iespējas daudzkārt samazinās.

Sporta mediķi ir noskaidrojuši, ka dehidrācija (ūdens zudums organismā), samazina pozitīvus rezultātus. Tādēļ cilvēkiem ar aktīvu sportisku dzīvesveidu vēlams izdzert ne mazāk kā 300 gramus tīra, negāzēta ūdens pirms treniņu sākuma, bet pēc tam tikpat daudz iedzert ik pēc 10-15 minūtēm nodarbības laikā. Lai sasniegtu labākus rezultātus, pirms un pēc treniņa vajag nosvērties un aprēķināt svara zudumu. Pēc katra zaudētā kilograma nepieciešams izdzert ne mazāk kā 4 glāzes ūdens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!