Foto: Publicitātes foto
Kādas izmaiņas var piedzīvot ķermenis un prāts, ja sāc apmeklēt "bodyART" nodarbības? Iznākums varot būt ļoti daudzsološs, galu galā visai kustību mīlošajai pasaulei šobrīd pāri veļoties pamatīgs "bodyART" popularitātes vilnis. Hmm, piedāvājums ir vilinošs, tāpēc portāls "Delfi" iesaistās trīs mēnešus ilgā "bodyART" piedzīvojumā, lai saprastu, ko nozīmē treniņu sistēma, kurā cilvēka "prāts un ķermenis tiek skatīts kā vienots veselums". Šīs būs pirmās nodarbību nedēļas piezīmes.

Joga, pilates, kardiotreniņš u.c.... - viss vienā

Cilvēki parasti iedalās tādos, kas ar sporta pasauli ir uz "tu" un tādos, kas ar vieglu izbrīnu, garām ejot, noskatās uz cilvēkiem, kas aiz sporta centru logiem minās uz bodībaikiem vai skrien pa skrejceliņu. Veselīga dzīvesveida popularizētāji dara daudz, lai tos otros iedabūtu tur, kur tik labprāt rosās pirmie. Dažkārt tas izdodas.

Nodarbības sporta klubos esmu apmeklējusi maz. Esmu grēkojusi. Taču tā kā lieka svara man nav, daudz brīva laika arī nē, līdz šim man pietika ar velosipēda mīšanu vasarā, īso 5km distanci "Nordea" pavasara maratonā un pārliecību, ka "nu kaut kad nākotnē jau vajadzētu iet pasportot, varbūt ziemā, varbūt uz pavasari...". Tas ir daudz par maz. Paldies, to es pati saprotu, sevišķi tāpēc, ka darba dēļ daudz laika pavadu sēžot un klabinot datora klaviatūru. Rezultāts - stīvums kaulos, sāpoši pleci un citas biroju darbiniekiem raksturīgas ekstras.

Tāpēc beidzot "nu gan jau kaut kad" pārvēršu reālā rīcībā un dodos uz sporta klubu "Centrs", kur "bodyART" ir viena no populārākajām nodarbībām. Esmu ieintriģēta. "bodyART" instruktore Inese Dišereite stāsta: ""bodyART" ir treniņu sistēma. Apvienojot pilates, jogu, cigun elpošanu, dažādas relaksācijas tehnikas, stiepšanās tehnikas, radās "bodyART" sistēma, kas piemērota jebkuram cilvēkam. Vienā grupā var satikties dažāda vecuma, sagatavotības līmeņa cilvēki, sākot no iesācējiem līdz profesionāliem dejotājiem un pat profesionāliem atlētiem. Katrs te var darboties savu spēju robežās, bet vissvarīgākais ir pareiza elpošana.".

Galvu lejā, asti gaisā!

Pa zāles logiem redzami Vecrīgas jumti. Lietus tos nežēlīgi kapā, vējš gaudo ap stūriem, bet iekšā ir omulīgi. "bodyART" nodarbība notiek iespaidīgos apartamentos - pirmskara gados šajā ēkā bija Armijas Ekonomiskais veikals, vēlāk - universālveikals "Centrs". No Armijas ekonomiskā veikala laikiem saglabājies elegants griestu rotājums, kurā savijušies veikala nosaukuma pirmie burti. Nodarbības dalībnieki savus paklājiņus izklāj uz parketa.

Ieradušās apmēram 10 sievietes, dzirdu arī angļu un vācu valodu. Nodarbību vada treneris - instruktors Zigmunds Āboliņš, ko šeit visi vienkārši dēvē par Zigi. Izskatās, ka gandrīz visi te ir savējie - sasveicinās, aprunājās, treneris visiem uzsmaida un varam sākt.

Šodien paredzēta nodarbība "bodyART Strength" iesācēju līmenim. Visa stundu garā nodarbība iedalīta vairākos posmos. Lēns iesākums, aktīvs vidusposms, samazināts temps uz nodarbības beigām. Atceros treneres Ineses minēto par pareizu elpošanu un cenšos sekot norādījumiem - ieelpa - izelpa, ieelpa - izelpa.

Izpildām dažādus vingrinājumus - pietupienus, griešanos, muguras noapaļošanu, stiepšanos un citus. Jūtu, ka ar lokanību vairāk vai mazāk ir diezgan labi, varu aizsniegties, tur, kur jāaizsniedzas, noliekties tā, kā rāda treneris Zigis. "Galvu lejā, asti gaisā!" treneris Zigis dod konkrētas norādes. Taču tikko jāliek lietā vairāk spēka, tā kļūstu sarkana kā biete un rokas sāk trīcēt. Kādā no vingrinājumiem rokas vairs netur svaru un laižos zemē. Vietām nodarbība atgādina kaut ko no jogas, kaut ko no spēka treniņiem. Kad nodarbības beigās atskan kopīgie aplausi, jūtos tos godam pelnījusi.

Pēc treniņa vaicāju Zigim: "Kas tas viss bija?" Zigis skaidro - "Nodarbībai bija pieci posmi, kas balstīta uz pieciem Ķīnas tradicionālās medicīnas elementiem. Cilvēks tiek trenēts kā vienots ķermeņa, prāta un dvēseles kopums. Ir ierašanās, iesildīšanās, aktīvā fāze, tad darbs ar vēdera muskuļiem un nobeigums ar uzsvaru uz elpošanu. Katrai šai fāzei atbilst noteikts elements - tie ir zeme, koks, uguns, metāls un ūdens".

Pēc nodarbības jūtos labi pastrādājusi, ir patīkams nogurums. Ģērbtuvēs, kas tradicionāli jebkādā dzīves frontē ir vieta, kur ievākt "valsts noslēpumu saturošu informāciju", piecās minūtēs uzzinu svarīgāko. Visas dāmas, ko uzrunāju, atbild apmēram šādi - ""bodyART" - tas ir super, Zigis - arī super!" OK, lai būtu tā.

"bodyART" grieķu gaumē

Nākamajā rītā nedaudz sāp kakla muskuļi. Citādi - nekāda diskomforta, drīzāk pat otrādi - jūtu pat tādu kā nelielu enerģijas pieplūdumu. Tā kā laba rezultāta sasniegšanai nodarbības tiek ieteikts apmeklēt vismaz divas reizes nedēļā, nolūkoju sev nākamo nodarbību. Tā būšot īpaša, jo to vadīs Starptautiskās "bodyART" skolas mācībspēks - vāciski runājošs grieķis Janni Giannikakis, kas te ieradies uz divu dienu semināru.

Nodarbības rītā zāle ir trīs reizes pilnāka nekā pirmajā reizē. Jūtu, ka ieradušies arī daudzi citos klubos strādājoši "bodyART" treneri, un mani sāk mākt šaubas, vai nevajag manīties uz durvju pusi. Bet ir par vēlu. Grieķis izskatās satriecoši. Melni, cirtaini un viegli iesirmi mati, skaists un muskuļots augums, uz katras rokas pa masīvam zelta gredzenam. Ķeramies pie lietas. Šī nav nekāda iesācēju nodarbība. Grieķis izpilda tādas "piruetes", ka dāmas sāk aplaudēt jau nodarbības viducī. Jau drīz sāku svīst, cenšos ieelpot un izelpot, kā tiek teikts priekšā. Ar daļu no vingrinājumiem tieku galā godam, taču drīz vien jau ir ļoti grūti. Grieķim ir vanaga acs un viņš seko, lai dāmas aizmugurē nehaltūrētu. Cenšos, cik varu, taču jau pirmajā nodarbībā atklātais spēka trūkums nu parādās visā krāšņumā.

"Atmen!"* vāciski saka treneris, un es sagāžos uz grīdas. Vingrinājumu, kurā ilgstoši jānotur sevi sāniski paceltu un izliektu uz vienas rokas, es neizturu. Mana roka bija sākusi trīcēt tā, it kā es gribētu parketā ielaist asfalta urbi. Aplaižu skatienu riņķī un netālu no sevis pamanu vēl vienu sabrukušu kaudzīti. Mūsu skatieni sastopas un svešajās acīs izlasu - "Dārgā, tu neesi vienīgā, kas ir lupatās. Es arī vairs nevaru!" Svešās acis uzsmaida, un es sajūtu sieviešu solidaritātes spēku - tā tomēr ir manta! Tikmēr nepieklājīgi izskatīgais grieķis pamana aizmugurē notiekošo. Viņš nāk tuvāk un nav variantu - saņemamies un turpinām. Kur iespējams, izpildu vingrinājuma atvieglotu variantu, galvenais - turpināt! Grieķis apiet līkumu un pielabo izliektos augumus.

Nodarbības beigās aplaudēju. Tas bija kaut kas! Kamēr nesu sevi uz ģērbtuvēm, nolemju, ka tik traki jau nebija.... Nākamajā dienā man sāp muskuļi kaut kur padusēs un lāpstiņu rajonā. Diezgan sāp. Ir jādabū vairāk spēka - cieši apņemos un gaidu nākamo nedēļu, kad mani atkal gaida vismaz divas "bodyART" nodarbības.

* - elpojiet! (vācu val.)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!