Foto: PantherMedia/Scanpix

Strauji tuvojas "Rīgas maratons", kad tūkstošiem cilvēku skries gan garākas, gan īsākas distances. Pašlaik ir pēdējais laiks parūpēties par savu fizisko formu, ja vēlies būt gatavs šim gada svarīgākajam sporta pasākumam. "Rīgas maratona" oficiālā partnera "Mēness aptiekas" farmaceiti apkopojuši rekomendācijas, kā pareizi sākt skriet un kā sagatavoties savam pirmajam maratonam.

Skriešanu dēvē ne vien par demokrātiskāko sporta veidu, bet arī par vienu no veselīgākajām un tavam ķermenim noderīgākajām fiziskajām aktivitātēm, ar vienu mazu piebildi – ja tu skrien pareizi, norāda "Mēness aptiekas" pārstāve Darja Cvetkova.

Pirms sāc skriet

Konsultējies ar savu ģimenes ārstu vai vērsies pie speciālista, kas tev palīdzēs noskaidrot maksimālo pieļaujamo organisma slodzi, vai un kā būtu labāk sākt skriet tieši tev.

Pirms sākt intensīvu skriešanu, ieteicams veikt šādus izmeklējumus: pilnu asinsainu, veloergonometriju (kardioizmeklējumi fiziskas slodzes apstākļos), kā arī USG vēdera dobumam ar ārsta internista rezumējošu konsultāciju, kur speciālists sniegs medicīniskus ieteikumus sporta nodarbībām un optimālo slodzi.

AS "Veselības centru apvienība" ārste interniste Anna Aleksandrova stāsta: "Mūsu speciālisti ir izstrādājuši speciālo ekspresdiagnostikas programmu "Check-up sporto droši!", kura palīdz noskaidrot, cik lielā mērā cilvēks ir gatavs fiziskai slodzei un intensīviem treniņiem, vai viņš var un drīkst skriet, vai labāk izvēlēties kādu citu sporta veidu. Tāpat ārsts pēc visu izmeklējumu veikšanas spēs noteikt, kurā dienas laikā pacientam ir vieglāk sākt treniņus."

Kā sagatavoties treniņiem

Kad veselības stāvoklis pārbaudīts, ķeramies pie ne mazāk svarīga uzdevuma – pareizu un piemērotu sporta apavu izvēles! Lai arī sporta apavu izvēle ir ļoti plaša, speciālisti iesaka iegādāties skriešanas apavus sporta preču veikalos, kuros ir pieejama arī pēdu diagnostika, kas nosaka tavas pēdas formu un izliekumu, kā tavas pēdas darbojas skriešanas laikā, līdz ar to piemeklējot visatbilstošākos sporta apavus tieši tev.

Apģērbam nav tik būtiska nozīme, taču jāņem vērā, lai apģērbs būtu ērts, viegls, mitrumu absorbējošs un "elpojošs".

Sākam skriet!

  • Sāc pakāpeniski un nepārspīlē pirmajās skriešanas reizēs. Katram ir jāatrod savs sākuma skriešanas ātrums – temps.
  • Nepārspīlē ar skriešanas biežumu. Sākumā skriešana katru dienu nemaz nav nepieciešama. Pietiks, ja iesākumā skriešanai veltīsi 30 minūtes trīs reizes nedēļā.
  • Izvēlies pavisam nelielas distances, lai sevi nepārslogotu, un lielā apņemšanās skriet neizgaistu pavisam.
  • Skrienot noteikti ir jāuzmana sirds ritms, tādēļ šim nolūkam iesaka iegādāties pulsometru vai sporta pulksteni. Kā zināt, kāds pulss ir vislabākais un ieteicamākais skriešanas treniņa laikā? Speciālisti iesaka pulsu rēķināt pēc šādas formulas: vēlamais pulss sievietei = 226 – vecums x 0,65; savukārt vēlamais pulss vīrietim = 220 – vecums x 0,65.

Ņem līdzi draugu

  • Pirmie skriešanas mēneši ir grūti, un skriešanas partneris ir ļoti svarīgs, jo tad jūs viens otru varat atbalstīt un motivēt.
  • Ja tomēr esat nolēmis skriet, tad tas ir jādara, neskatoties uz laikapstākļiem un garastāvokli.

Pareizs uzturs

  • Uzsākot skriet, noteikti ir jāpadomā arī par savu ēdienkarti, vai tā ir pietiekami sabalansēta un veselīga. Tas nepieciešamas, lai būtu droši, ka enerģijas pietiks un skriešanas treniņi neiztukšos.
  • Speciālisti iesaka padomāt arī par kādu vitamīnu lietošanu kursa veidā.
  • Svarīgi atcerēties vēl ļoti būtisku faktoru – pietiekams miegs ne mazāk par 7–8 stundām, jo skriešana tavam ķermenim ir papildu slodze, kas noteikti ir jākompensē ar veselīgu miegu nakts stundās.

Vērts atcerēties

  • Skriešanā nevajag balstīties uz principu "jo ātrāk, jo labāk". Tā tu iegūsi vien kārtīgu pārpūli, nevis mērķtiecīgu treniņu.
  • Pirms treniņa ir jāiesildās, savukārt treniņš jānoslēdz ar spēka vingrojumiem.
  • Maldīgs ir uzskats – jo vairāk apģērbu skriešanas laikā, jo labāk, sak, tad var kārtīgi izsvīst un pazaudēt liekos kilogramus. Svīšanai ar liekajiem kilogramiem nav nekāda sakara, tas ir ūdens, ko tu pēc treniņa ar dzērienu uzņemsi atpakaļ.
  • Skriet svaigā gaisā, neatkarīgi no laikapstākļiem, ir daudz veselīgāk nekā sporta zālē uz skrejceliņa.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!